‘Eskişehir’de, 400 bin ağaç kesilecek, farkında mısınız?’

‘Eskişehir’de, 400 bin ağaç kesilecek, farkında mısınız?’

CHP’nin Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç,”Eskişehir’de bir maden firması sahte beyanla yaklaşık 400 bin ağaç kesecek farkında mısınız?” dedi.

Son dönemlerde orman yangınları, ağaç kesimlerindeki usulsüzlüklere dair şikayetlerin artış göstermesine dikkat çeken CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, "Eskişehir’de bir maden firması sahte beyanla yaklaşık 400 bin ağaç kesecek farkında mısınız?" diyerek Orman Genel Müdürlüğüne seslendi.

Eskişehir'in Mihalıççık, Beylikova ve Sivrihisar ilçe sınırlarını işgal eden bir sahada Krom Manyezit, Demir ve Nikel madenleri üzerine faaliyet gösteren projenin kapasite artışına gitmek için hazırladığı ÇED raporunda hileli bilgiler olduğunu açıklayan Öztunç, “Projeye ait ÇED raporu hakkında hazırlanan bilirkişi raporunda, ÇED raporunda verilen harita ile orman izni için hazırlanan haritanın örtüşmediği tespit edilmiştir.  Kadastro yapılmamış ama fiili durumda orman olan alanlar hesaba katılmayarak, izin verilen orman alanı mevcut duruma göre daha az gösterilmiştir. ÇED raporunda 173283 adet ağaç kesileceği söylenmiştir. Bilirkişi raporunda, kesilmesi muhtemel ağaç sayısı 391583 olarak hesaplanmıştır“ dedi.

Öztunç, “ÇED raporundaki hile sadece ormanlık alanlarla ilgili değil. ÇED alanı içerisindeki 4,1 hektar büyüklüğünde mera alanı olmasına rağmen, ÇED raporunda mera alanı bulunmadığı iddia ediliyor” bilgisini paylaştı.

‘GEREKENİ YAPIN’

Eskişehir'in Mihalıççık, Beylikova ve Sivrihisar ilçe sınırlarını işgal eden bir sahada Krom Manyezit, Demir ve Nikel madenleri üzerine faaliyet gösteren projenin kapasite artışına gitmesi nedeniyle, 400000 civarında ağacın kesilecek olmasına tepki gösteren Öztunç, "Sessiz, sakin 300 bin ağacı katledecekler, farkında mısınız. Firma, orman izni aldıktan sonra proje sahasını değiştirmiştir. Sahtecilik suçu işlenmiştir. Çevre mevzuatı gereğince belgede sahtecilikten yargılama yapılması, ÇED sürecini durdurulması gerekiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, Orman Genel Müdürlüğüne ve Cumhuriyet Savcılıklarına ihbarda bulunuyorum. Lütfen gereğini yapın" dedi.