Eski THK yöneticisi: Kayyum, Kurum'un mülklerine çökmek istiyor

Eski THK yöneticisi: Kayyum, Kurum'un mülklerine çökmek istiyor

THK’nin yangın söndürme uçakları pilotları ile teknisyenlerini işten çıkardığı ortaya çıktı. Eski THK yöneticileri, THK’nin altısı uçabilir ve üçü de uçamaz durumda olan toplam dokuz yangın söndürme uçağına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kayyum yönetimindeki THK’nin tüm yangın söndürme uçağı pilotlarını ve teknisyenlerini işten çıkardığı ortaya çıktı. THK’nin eski yöneticileri, “Kayyum yönetimi THK’yi ele geçirmeye çalışıyor. Çünkü, kurumu bin 200 civarında gayrimenkulü var” dedi.

2019 yılının ekim ayında AKP’li eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı ile Adnan Zengin ve Abdullah Kaya’dan oluşan üç kişilik kayyum heyetinin yönetimine geçen Türk Hava Kurumu (THK); Peş peşe çıkan orman yangınlarıyla yeniden gündeme gelmişti.

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre, THK’nin yangın söndürme uçakları pilotları ile teknisyenlerini işten çıkardığı ortaya çıktı. Eski THK yöneticileri, THK’nin altısı uçabilir ve üçü de uçamaz durumda olan toplam dokuz yangın söndürme uçağına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Eski yöneticiler, kayyum yönetiminin 11 yangın söndürme uçağı pilotu ile uçakların bakım ve onarımını yapan yaklaşık 15 teknisyeni geçtiğimiz yıl işten çıkardığını belirtti. Eski yöneticiler şu an THK’nin yangın söndürme uçaklarını uçuracak tecrübeli pilotunun bulunmadığını ve uçakların bakımı yapacak teknisyeni olmadığını vurguladı.

Öte yandan THK’ye orman yangın söndürme ihalesi verilmediği gerekçesiyle işten atılan pilotlar ve teknisyenlerin THK’ye tazminatları için dava açtığı da bildirildi. Uzun zamandır kullanılamayan yangın söndürme uçakları, THK’nin Etimesgut Türkkuşu Tesisleri’nde çürümeye terk edildi.

‘THK’NİN MÜLKLERİNE ÇÖKMEK İSTİYORLAR’

Almanya, İtalya, Yunanistan, Mısır ve Fransa gibi ülkelerin Türkiye’nin kullanmak istemediği ve THk’nin de elinde bulunan Canadair CL-215 tipi yangın söndürme uçaklarını kullandığını vurgulayan THK’nin eski yöneticileri şunları anlattı:

Rusya’dan kiralanan uçaklar 10 ton su taşıma kapasiteli. THK’nin uçakları ise 4.9 ton su taşıma kapasiteli. 10 tonluk uçağın manevra kabiliyeti çok kısıtlı. Ormanlar yanarken yangın söndürme uçakları hangarlarda çürütülüyor.

Kayyum yönetimi THK’yi ele geçirmeye çalışıyor. Çünkü, kurumu bin 200 civarında gayrimenkulü var.

THK’nin ülke genelinde 400’e yakın şubesi var ve yaklaşık 350’si muhalif. Bu yüzden de kayyum yönetim şube binalarının giderlerini, elektrik, su ve internet faturalarını ödemiyor. Şubeler ise bir an evvel kongre yapılmasını istiyor. İktidar THK'nin milyonlarca lira değerindeki mülklerine çökmek istiyor.

'DEĞERLİ UÇAKLAR'

Yangın söndürme uçağı pilotu olmak için bin 500 saat uçuş tecrübesi şartı var. Yani uzun yıllar pilotluk yapanlar yangın söndürme uçağı pilotu olabiliyor. Dünyada şu anda bu uçakların satıldığı bir başka ülke yok. Çünkü bu uçaklar çok değerli ve sipariş üzerine bu uçaklar üretiliyor. Şu an Türkiye bu uçaklardan almak istese 2025 yılından önce alamaz.