Eski savcı İlhan Cihaner: FinCEN belgelerinde çok yeni suçlar var

Eski savcı İlhan Cihaner: FinCEN belgelerinde çok yeni suçlar var

ABD'de ortaya çıkan FinCen belgeleri dünyanın gündeminde yerini korumaya devam ederken, CHP eski Milletvekili ve eski savcı İlhan Cihaner, belgelerin Türkiye ayağına ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

Hüseyin Naval - @huseyinNaval

ABD Hazinesi’ne bağlı Mali Suçları Araştırma Ağı’na (FinCEN) ait belgeler dünya gündeminde büyük yankı oluşturdu. Belgelerde 2 trilyon dolarlık para transferi yapan 20 isim öne çıkarken, bu isimlerden birisi de Türkiye'de sık sık rüşvet ve kara para aklama haberleriyle hatırlanan Reza Zarrab. Dünyayı ayağa kaldıran FinCEN belgelerine göre Türkiye'de 20 milyar dolarlık bir 'kara para aklama trafiği' var. 20 milyar doların 800 milyon doları bulan kısmıyla ise rüşvet dağıtımı yapılmış. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski Milletvekili ve eski savcı İlhan Cihaner ile Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) ile paylaşılan FinCEN belgelerine ilişkin konuştuk...

Ortaya çıkan belgelerin 17-25 Aralık süreci içinde değerlendirilmesinin hata olduğunun altını çizen İlhan Cihaner, "800 milyon dolardan bahsediliyor. Yeni şirketler var, yeni bankalar var, farklı isimler var" dedi. Cihaner, "Burada en büyük yanlışlık bunun 17-25 Aralık parantezinde değerlendirilmesi. 17-25 Aralığı başlatmak isteyenler ağırlıklı olarak Fetullahçı hakim savcılar ve o çevre olduğu için topyekün olarak süreç o paranteze alınıyor. Çok çok yeni suçlar olduğu hâlde görmezden geliniyor" ifadelerini kullandı.

Cihaner şunları kaydetti:

"Doğrudur 17-25'te hukuk dışı deliller vardır. Fetullahçı yapılanma kendi ajandası doğrultusunda kullanmaya çalışmasıdır ama ortada sadece Fetullahçı yapılanmanın ortaya koyduklarının dışında hukuk dışı delilleri aşan devasa bir rüşvet ağı var. Nereden biliyoruz biz bunu? Birincisi dosya içerisindeki tüm deliller hukuk dışı değil, ikincisi özellikle İran'daki Zeccani davasında dudakları uçurtacak boyutta büyük rüşvet rakamlarının dağıtıldığı kabul edildi. Gene ABD'de benzer bir süreç yaşandı. Şimdi de FinCEN belgeleriyle bu desteklendi.

'DERHAL HAREKETE GEÇMEK GEREKİR'

O zaman normalde yapılması gereken Cumhuriyet Başsavcılığı'nın derhal resen harekete geçmesidir. Cumhuriyet Savcısı herhangi bir suç işlendiği izlenimini herhangi bir şekilde edindiğinde derhal harekete geçmek zorunda. Yapılması gereken hem İran'la, hem de ABD ile ilişkili dosyaların istenmesi gerekir, oradaki delillerde Türkiye'deki suç iddialarına dair soruşturmaya başlanması lazım. Ama süreç FETÖ parantezine alınıyor. Yeni iddialar var, yeni firmalar var, yeni isimler var... 

'TOPLUMU SANDIĞIMIZDAN DAHA FAZLA SARMIŞ'

Sanırım ortaya çıkacak isimlerden ürküldüğü için bunun üzerine gidilmiyor. İşin en ilginç kısımlarından biri de siyaseten de hiç sorun edilmiyor. Ana akım siyaset de bununla ilgili bir adım atmıyor. Demek ki bu ağ toplumu sandığımızdan daha fazla sarmış."

'ABD'NİN AMBARGOSU HUKUK DIŞI'

ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını da değerlendiren İlhan Cihaner, "Çok açık bir şekilde; ABD'nin yaptırımları tamamen hukuk dışı. ABD'nin Ortadoğu'ya müdahalelerini haklı çıkarmak için oyunlar çevirebildiğini, elindeki gücü nasıl kullanabildiğini biliyoruz. ABD'nin İran'a dönük uyguladığı hukuksuz müdahaleler ve ambargolar uluslararası hukuka ve insan haklarına da aykırıdır. Doğru pozisyonun bu olduğunu düşünüyorum. Hem ABD emperyalizminin İran'a dönük hukuk dışı ambargolarına karşı çıkılabilir, hem de İran'da kurulan rüşvet ağına karşı çıkılabilir" şeklinde konuştu.