Eski savcı Eminağaoğlu: YSK görev suçu işledi

Eski savcı Eminağaoğlu: YSK görev suçu işledi

Eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, İstanbul'da seçimlere yapılan itirazlar hakkında karar veren YSK'nın görev suçu işlediğini belirtti. Eminağaoğlu, AKP'nin seçimi iptal ettirmek için başvurabileceği yolu da açıkladı.

Yerel seçimlerin ardından kesin olmayan sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Ekrem İmamoğlu, rakibi Cumhur İttifakı’nın adayı Binali Yıldırım’dan 15 bin 500 oy önde görünüyor. Seçimlerin üzerinden bir hafta geçmesine ve İmamoğlu önde olmasına rağmen neden hala mazbatanın verilmemiş olması en çok sorulan sorular arasında. Merve Koçak Mayda'nın 16 Punto'da yer alan haberinde eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu bu seçimlerin neden bitmediğini ve AKP'nin seçimi iptal ettirmek için başvurabileceği yolu açıkladı.

YSK GÖREV SUÇU İŞLİYOR 

Eminağaoğlu, 298 sayılı Seçim Kanunu 100. maddesinde yer alan ” Oyların sayım ve dökümüne derhal başlanır, açık ve aralıksız yapılır. Yapılacak şikâyet ve itirazlar, işi durdurmaz” ve 112. maddesinde geçen ” Kimliğini ispat edemeyenlerin, delil ve gerekçe gösteremeyenlerin itirazları incelenmez, bu sebeple incelenmediği tutanağa yazılır.Yazılı itirazlarda da yukarıdaki şartlar aranır ve deliller itiraz dilekçesine eklenir. Gerekçesi ve delili olmayan yazılı itirazlar da incelenmez.” bölümlerini hatırlatarak YSK’nın görev suçu işlediğini belirtti. AKP’nin ‘şu sandıkta geçersizler benimdi bunlar yeniden sayılsın’ demesinin kanuna uygun olmadığını bu gerekçelerin soyut olduğunu söyleyen Eminağaoğlu “itiraz edildi mazbata verilmez diye bir şey olmaz, bugün CHP’nin yaptığı mazbatamızı verin başvurusu gayet yerinde bir başvurudur. Mazbata vermeyen seçim kurulu görev suçu işler, mazbata vermeyene suç duyurusu yapılacaktır. İş bu kadar açıktır” dedi.

"YSK HER YERDE AYRI KARAR VERİYOR”

YSK’nın neden yalnızca İstanbul’daki itirazları dikkate aldığını, Muş’taki itirazları neden reddettiği sorusuna Eminağaoğlu şu yanıtı verdi: “YSK’daki problem apayrı. 112/2 maddeye göre geçersiz oylar belirlenir. Sandığı açtığınızda sayarken geçerliler ayrı geçersizler ayrı paketlenir. Geçerliler ayrı paketlenince artık onlar üzerinde bir itiraz yok, dönüp de onlar tekrar sayılmaz. Geçersizlere gelirsek onların da neden geçersiz oldukları herkes tarafından incelenir, görüşülür, değerlendirilir. Geçerli kabul edilen edilir edilmeyen edilmez. İtiraz edilirken de o geçersizler neden geçersiz sayılmalı açık açık somut bir şekilde ortaya konulan itirazlar ancak ve ancak incelenir. AKP’nin ‘onlar benimdir’ demesi somut bir gerekçe değil. YSK her yerde ayrı bir karar veriyor bu doğru değil.”

Bu itirazlar sonrasında açılan oy torbalarına neler olacağının belli olmayacağını belirten Eminağaoğlu 112/2 maddesinde yer alan “incelemeden reddet” kavramını tekrar hatırlattı. Eminağaoğlu “seçim güvenliğinin sağlanmadığı bir ortamda, yargı bağımsızlığının, yargıç güvencesinin olmadığı bir ortamda, kamu görevlilerinin güvencesinin sıfıra indirildiği bir ortamda seçim kurulu ikisi kamu görevlisi, birisi yargıç kalanları partiden böyle bir ortamda nasıl bir seçim güvenliğinden ve bağımsızlığından söz edebiliriz. Hele hele İstanbul gibi bir büyükşehir için” dedi.

“GEREKÇE VARSA TORBALAR AÇILIR”

Soyut olan bu itirazların torba açılmadan, inceleme yapmadan reddedilmesi gerektiğini dile getiren Eminağaoğlu, “YSK ve seçim kurullara siyasi iradenin beklentilerine göre belli yerlerde torbaları açıyor belli yerlerde itirazları dikkate bile almıyor. Bu doğru bir uygulama değil, gerekçe açıkça varsa torba açılır yoksa açılmaz” diye konuştu.

İtirazların ise hiçbir süreci durduramayacağına dikkat çeken Ömer Faruk Eminağaoğlu “ortaya çıkan sonuç ne ise mazbata verilir. İmamoğlu’nun mazbatası bir an önce verilmelidir.” dedi.

"AKP GÜÇLÜ OLDUĞU BİR İLÇENİN SEÇİMLERİNİN İPTAL EDİLMESİNİ İSTEYECEKTİR"

“Sandıkların yüzde 100’ü açıldığında ve halen İmamoğlu önde olduğunda AKP tekrar bir itiraz başvurusu yapabilir mi” sorumuza ise Eminaoğlu şu yanıtı verdi: “Onlar yapacaktır. Yasaya göre yapacakları bir şey kalmadı ama seçim ve hukuk güvenliğinin olmadığı bir ortamda olası planlarını söyleyeyim. Güçlü oldukları herhangi bir ilçenin seçimlerinin iptal edilmesini isteyecektir. Bir ilçe ili etkiler mi kuşkusuz etkiler. Orada kaç bin oy var ona bir ilçe belirlenip iptal istenebilir. Ama tekrar etmekte fayda var bu itirazlar mazbatanın verilmesine engel teşkil etmez.”