Eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev'e operasyon

Eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev'e operasyon

Kırgızistan eski Cumhurbaşkanı Atambayev'in evi polisler tarafından basıldı.

Kırgızistan'da Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov ve selefi Almazbek Atambayev arasında gerilim tırmanıyor. Kırgızistan İçişleri Bakanlığı tarafından tanık sıfatıyla sorgulanmak üzere çağrılan eski Cumhurbaşkanı Atambayev ifade vermeye gitmeyince evini polis bastı.

İFADE VERMEYE GİTMEYİNCE EVİNİ POLİS BASTI

Kırgızistan basınının görgü tanıklarından aktardığı bilgiye göre Atambayev’in başkent Bişkek yakınlarında bir köydeki evine polisler operasyon düzenledi. Olay esnasında havada helicopter uçtu. Görgü tanıkları ateş sesleri duyduklarını ve evden yaralıların çıkarıldığını da söyledi.

Kendisine karşı herhangi bir suçlama yöneltilmeyen 62 yaşındaki Atambayev, ifadeye çağrılmasını yasadışı olarak nitelemişti. Atambayev, evine gönderilen çağrı mektubuyla ilgili, "Bu belgelere dokunmayacağım. Hükümet önce hukuka uymaya başlamalı. Ben bu sirkte oynamayacağım" diyerek polis sorgusuna gitmeyeceği mesajı vermişti.

'YOLSUZLUK VE GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMAKLA SUÇLANABİLİR'

Savcılar, Atambayev'in yolsuzluk ve devlet görevini kötüye kullanma suçlamasıyla hüküm giyen yakın müttefikleri gibi benzer cezalarla karşı karşıya kalabileceğini ifade ediyor.

Euronews'in yer alan habere göre, Kırgızistan Meclisi tarafından dokunulmazlığı kaldırılan ve hakkındaki iddialarla ilgili polise ifade vermeyi reddeden eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev 24 Temmuz’da ülkenin kuzeyindeki Rus askeri hava üssü yoluyla Kırgızistan'dan ayrıldı. Rusya'ya gitmek için evinin bulunduğu Koy-Taş köyünden yola çıkan Atambayev'e destekçileri parti bayraklarıyla eşlik etmişti.