Ermenistan-Azerbaycan sınırında tansiyon yeniden yükseldi

Ermenistan-Azerbaycan sınırında tansiyon yeniden yükseldi

Ermenistan-Azerbaycan sınırında tansiyon yeniden yükseldi. Karabağ savaşı birinci yılını geride bırakırken sınır hattında yeniden silahlar ateşlendi. Her iki ülke de birbirlerini ateşkesi bozmak ve ateş açmakla suçladı.

Kafkasya’da gerilim yeniden yükseldi. Binlerce kişinin yaşamını yitirdiği Dağlık Karabağ Savaşı birinci yılını geride bırakırken Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sınır hattında yeniden silahlar ateşlendi. Her iki ülke de sınır hattının doğusunda yaşanan gerilimden birbirini sorumlu tuttu.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda dün sabah önce sınırın Tovuz-Tavuş kesiminde, ardından da Kelbecer-Gegharkunik ve Laçin-Syunik kesimlerinde Ermenistan güçlerinin ateş açtığı ve çatışma yaşandığı belirtildi. Açıklamada Laçın'daki Azerbaycan mevzilerine farklı kalibreli havan topu ve topçu atışı yapıldığı ancak durumun kontrol altında olduğu kaydedildi.

Kısa bir süre sonra açıklama yapan Ermenistan Savunma Bakanlığı ise, Azerbaycan ordusunun günün erken saatlerinde Ermeni mevzilerini bombaladığını ve Ermeni güçlerinin misilleme yaptığını açıkladı.

SINIRI KİM GEÇTİ?

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Pazartesi günkü toplantısında 14 Kasım'da Azerbaycan birliklerinin sınırı geçerek Ermenistan'a geçtiğini ileri sürmüştü. Paşinyan, bir gün sonra ise Savunma Bakanı Arshak Karapetyan’ı görevden almıştı. Karapetyan'ın görevden alınmasının Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki son olaylarla bağlantılı olduğunu söyledi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Leyla Abdullayeva ise Paşinnyan ile aynı gün yaptığı açıklamada, 9 Kasım'da yaklaşık 60 Ermenistan askerinin Azerbaycan sınırı yakınlarında Laçin yönünde toplandığını ve Azerbaycan ordusunun buna karşılık olarak ilgili tedbirler aldığını duyurdu.

Aynı gün, Azerbaycan medyası, Azerbaycan askerlerinin bir Ermenistan karakolunu ele geçirdiğini gösteren bir video yayınladı. Azeri yetkililer daha sonra Ermeni askerlerinin Rus arabuluculuğu ile serbest bırakıldığını bildirdi.

MOSKOVA’YA ÇAĞRI

Kriz tırmanırken Ermenistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigoryan "Ermenistan Rusya'ya toprak bütünlüğünü koruması için çağrıda bulunuyor" dedi. Ermenistan Parlamentosu’nun esirler meselesini de kapalı bir oturumda ele alacağı açılandı. Öte yandan Rusya ve Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcıları Kafkasya'da 6 ülkenin işbirliğini geliştirmek amacıyla gündeme getirilen “3+3” formatının işleyişini görüştü. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrei Rudenko, Dışişleri Bakan yardımcısı Sedat Önal ile 15 Kasım’da İstanbul’da bir araya geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre taraflar, Güney Kafkasya ve Orta Asya’daki Rus-Türk işbirliğine ilişkin çok çeşitli konuları görüştü. 3+3 formatı Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan ile Rusya, Türkiye, İran’dan oluşuyor.