Ermenek'te işçilerin direnişi sürüyor: 'Emeğimizin hırsızı oldular'

Ermenek'te işçilerin direnişi sürüyor: 'Emeğimizin hırsızı oldular'

Ermenek’te Cenne Linyit Kömür işçilerinin maaşlarını alamadıkları için başlattıkları eylem 5’inci gününde. İşçilerden Abdullah Büber, gelinen noktada patronlarla uzlaşmanın mümkün olmadığını dile getirerek,  haklarını alana kadar direnişlerini sürdüreceklerini dile getirdi.

İleri Haber

Karaman Ermenek’teki Cenne Linyit Kömür İşletmeleri’nde yaklaşık bir yıldır maaşlarını alamayan işçiler, maden ocağı önünde direniş başlattı. Patron tarafından sürekli olarak oyalanan işçiler, artık uzlaşma imkanının kalmadığını, tüm haklarını kazanana kadar direneceklerini belirtiyor. İleri Haber’e konuşan Abdullah Büber, patronların kendilerine hukuki sürece başvurmalarını söylediğini, çünkü bu şekilde patronların bir kayıpları olmayacağını düşündüklerini söyledi.

‘HUKUK YOLUYLA ALABİLECEKSENİZ ALIN’

Yılbaşından bu yana maaş alamadıklarını belirten Büber,  patron tarafından taleplerinin sürekli olarak ertelendiğini ve “Gidin çalışın, paranızı ayırdım maaşlarınızı ödeyeceğim” dediğini belirtti. Büber, “Biz yılbaşından bu yana burada maaşlarımızı alamıyoruz. Yılbaşında iş bıraktık. Dördüncü ayda birkaç arkadaşımız grev yaptılar, onlar maaşlarını aldı çıkışları verildi. Biz durumlar düzelir umuduyla katılmadık. Bize yine bir ödeme yapan olmadı. Patron sürekli bizleri, “Gidin çalışın, paranızı ayırdım maaşlarınızı ödeyeceğim” diyerek oyalıyordu. Aradan zaman geçti halen maaşlarımızı alamadık. En son bizlere, “Gidin kömürü çıkarın, satıp ödeyeceğim” dedi. Biz de bunu kabul etmedik. Zaten bugüne dek çalıştığımızı alamamışız. Ben kendisiyle görüşmeye gittim. Bana 'Gidin mahkemeye verin. Hukuk yoluyla alabilecekseniz alın' dedi" diye konuştu. 

‘BURADA ÇIKAN KÖMÜRÜ BAŞKA YERDE ÇIKARILMIŞ GİBİ GÖSTERİYORLAR’

Maden ocağında çıkarılan kömürün firmaya air başka bir şirketten çıkarılmış gibi gösterilerek devletten teşvik aldığını belirten Büber, firmanın kanunlardaki boşluklardan faydalandığını dile getirerek,  “2014 yılında yaşanan bir kazada şirket devlete borçlandı. Son 10 yılda çalışmış olup çıkan işçilerin hiçbirine tazminat, yıllık izin gibi hakkını ödemedi. Yaklaşık 400-500 kişi hakkını hukuk yoluyla kazanmış. Ancak şirket ödeme yapmıyor.  Daha dün buraya 1 buçuk trilyon liranın tahsili için icra memurları geldi. Hiçbir şey alamadan gittiler. Şirket Cenne sahasından çıkardığı kömürü, kendilerine ait başka bir şirket olan Seba Madencilik’e götürüp orada çıkmış gibi gösteriyor ve o saha üzerinden de devletten teşvik alıyor. Eskiden icralık olan firma sahibinin başka bir şirketi daha olursa avukatlar oraya gidebiliyordu ancak mevcut yasalarda bu da yaşanmıyor” dedi.

‘İCRA MEMURLARI YOLDAYKEN PATRONUN HABERİ OLUYOR’

“Buraya gelecek icra memurları daha yoldayken patronun haberi oluyor. Patron da  buradaki faaliyeti durduruyor. Çıkarılmış kömürü bir şekilde saklıyor. İcra memurları görse el koyacak çünkü” diyen büber, firmanın kömürü diğer şirkete götürürken iki kez jandarma tarafından yakalandığını belirtti.  Jandarmanın, firmayı uyararak üçüncü kez yakalanmaları halinde işletme ruhsatına el koyacaklarını söyldiğini dile getiren Büber, “O günden beri ocak çalışmıyor. Bu konuda yaklaşık bir buçuk ay önce savcılığa da suç duyurusunda bulunduk ancak savcı daha bugün dosyayı eline almış. Oradan da bir ses çıkmayınca biz de bu direnişi başlattık” şeklinde konuştu.  

'EMEĞİMİZİN HIRSIZI OLDULAR'

Büber, daha önce pek çok işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği Ermenek’te şirketin iş güvenliğine dair hiçbir tedbirinin bulunmadığını, çalışanların eldiven, çizme gibi tedbir kıyafetlerini kendileri temin ettiklerini belirtti. Büber, “Bizi havasız güvensiz yerlerde çalıştılar. Biz bunlara ekmek parası için, yer altında erken emeklilik var dedikleri için katlandık. Kandırıla kandırıla buraya kadar geldik. En sonunda da emeğimizin hırsızı oldular” dedi.

‘UZLAŞMAK BU SAATTEN SONRA ÇOK ZOR’

Büber, kendisinin ve arkadaşlarının geçimini yakınlarının desteği sayesinde sağladığını belirterek şunları söyledi:

Pazartesi günü burada 25 işçi direnişe başladık. Patron kanadından bugüne kadar hiç kimse bizimle irtibata geçmedi. Uzlaşmak bu saatten sonra çok zor. Şartlarımız değişti. Önceden sadece maaşlarımız içindi artık yıllık izinlerimizi ve tazminatlarımızı da istiyoruz.

Düşünün bir insan 12 ay boyunca maaş almadan nasıl yaşar. Ben 32 yaşıma gelmişim halen yakınlarımın desteğiyle geçiniyorum. 6 yaşında bir çocuğum var. Artık onun da psikolojisi bozuldu. Her gün “Baba maaş ödediler mi?” diye soruyor. Ben yalnızca kendimden bahsediyorum ama benden çok daha zor durumda olan arkadaşlar var. Bir işçi arkadaşımızın evinin elektriği faturasını ödeyemediği için kesildi.

Artık buna kalıcı bir çözüm bulunsun.