Ermenekli madenciler adliyede ifade veriyor: 16 jandarma 'darp raporu' almış...

Ermenekli madenciler adliyede ifade veriyor: 16 jandarma 'darp raporu' almış...

Ermenek’ten tazminat ve ücret alacakları için Ankara’ya yürümek isterken gözaltına alınan madenciler, Ermenek Adliyesi’nde savcılığa ifade veriyor.

İleri Haber

Karaman'ın Ermenek ilçesindeki Seba Madencilik’te çalışan madencilerin ödenmeyen tazminat ve ücret hakları için başlattıkları direniş devam ederken, polis ile jandarma dün direnen emekçilere biber gazı ve TOMA’larla saldırmış ve çok sayıda madenciyi gözaltına almıştı. Gözaltına alınan madencilerin ifade vermek üzere Ermenek Adliyesi'ne getirildiği öğrenildi. 

Adliyenin çevresi ve madencilerin patronu Fehmi Özbey’in ofisinin etrafına polis bariyerleri yerleştirildi. Ayrıca madencilere saldıran 16 polisin de darp raporu aldığı açıklandı.

Öte yandan Bağımsız Maden- İş Sendikası'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Bağımsız-Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Kamil Kartal ve iki işçi temsilcisinin Karaman Valisiyle bir görüşme gerçekleştireceği belirtildi.

'GÜNEYYURT BELDESİNDE SIKIYÖNETİM BAŞLADI'

Bağımsız Maden- İş Sendikası’ndan yapılan açıklamada, madencilerin Güneyyurt beldesinin kolluk kuvveti tarafından fiilen kapatıldığı belirtilerek, “Sendikamızın öncülüğünde yürütülen direnişi hukuka aykırı bir şekilde engellemek isteyen devlet, bütün Güneyyurt beldesinde fiili sıkıyönetim başlattı. Madencilerin ve Ermenek halkının meydana girmesine, sokakta dolaşmasına dahi izin verilmemektedir. Kolluk kuvveti Güneyyurt sokaklarındaki vatandaşa valinin sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini söyleyerek görevini kötüye kullanmakta, seyahat hürriyetini, kişi özgürlüğü ve güvenliğini hiçe sayarak suç işlemektedir” denildi.

Açıklamada gözaltına alınan madencilerin serbest bırakılması istenirken, şu ifadeler kullanıldı:

“Bütün bu hukuka aykırı uygulamalara karşı Ermenek Nöbetçi Savcılığı, Jandarma Komutanlığı, Ermenek Adliyesi ve Karaman Valiliği ile iletişim denemelerimiz karşılıksız kalmış, bu uygulamaya karşı idarenin ve kolluğun bütün kurumları kayıtsız kalmış, görevlerini yerine getirmemiş ve bu suça ortak olmuştur. Ermenek halkının ve madencilerin toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkı, seyahat özgürlüğü kolluk veya idare tarafından keyfi kararlar ile engellenmez.”