Ermenekli maden işçileri bugün hakim karşısına çıkacak

Ermenekli maden işçileri bugün hakim karşısına çıkacak

Saldırıya uğrayan işçilerin sanık olarak yargılandığı davada karar çıkması bekleniyor.

İleri Haber

Gasbedilen hakları için direnen ve Ankara'ya yürümek isterken saldırıya uğrayan Ermenekli maden işçilerinin yargılandığı davanın duruşması bugün görülecek.

Karar aşamasına gelen davanın duruşması, Ermenek Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek. 

Duruşma öncesi 6 sivil polis salona silahlı olarak katıldı. Avukatlar kimlik tespitlerinin ardından duruşma salonunda ateşli silah bulundurulmaması gerektiğini belirtirken, hakim talebi reddetti.

Karaman'ın Ermenek ilçesinde Bağımsız Maden İşçileri Sendikası'nda örgütlü maden işçileri, 2020 yılında ödenmeyen maaşları ve kıdem tazminatları ile birlikte kendilerine verilen sözlerinin tutulmaması üzerine Ankara'ya yürüme kararı almıştı. Hakları için başlattıkları direnişlerin 87. gününde Ankara'ya yürümek üzere ilçedeki bir meydanda buluşan maden işçileri, yürüyüşe geçtikten kısa süre sonra saldırıya uğramıştı.

SALDIRIYA UĞRAYAN İŞÇİLERE VE AİELERİNE DAVA

İşçi ailelerinin de eşlik ettiği madenciler ve Bağımsız Maden İş yöneticilerinin de olduğu gruba yönelik jandarma saldırısında çok sayıda kişi de gözaltına alınmıştı. Anayasal haklarını kullanan işçilere yönelik saldırıları sonrası jandarmalar hakkında takipsizlik kararı verilirken, madenciler ve ailelerine ise dava açılmıştı.

SUÇLAMALAR

Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Tahir Çetin'in de yargılandığı davada savcılık, mütaalasında, "kamu malına zarar verme", "2911 sayılı kanuna muhalafet" ve "görevli memura mukavemet" suçlamalarıyla ceza talep etti. 

BAĞIMSIZ MADEN İŞ ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU

Bağımsız Maden İş Sendikası da duruşma öncesi başta emek örgütleri, siyasi partiler ve sendikalar olmak üzere tüm kamuoyuna çağrıda bulunmuş ve maden işçileri ile ailelerine destek verilmesini istemişti.