Erkan Baş’tan yayıncılar için soru önergesi

Erkan Baş’tan yayıncılar için soru önergesi

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, kurdaki hareketlilik sebebiyle kağıt krizi yaşayan yayıncılar için Meclis’e soru önergesi verdi.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Döviz kurundaki dalgalanmalar ve süren kağıt krizi sebebiyle kitap basamayan yayıncılar hakkında verilen soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:

Türkiye ekonomisinin yaşadığı, kendisini döviz krizi ve yüksek enflasyon ile gösteren buhranın en çok etkilediği sektörlerin başında yayıncılık gelmektedir. Yayıncılık sektörüne önemli oranda hizmet vermekte olan SEKA Kağıt Fabrikasının 2005 yılında AKP iktidarınca özelleştirilmesinin ardından kağıtta dışa bağımlılığımız artmış; kağıt alımını döviz cinsinden gerçekleştiren ülkemizde yıllar içerisinde gazetecilik dahil olmak üzere her türlü yayıncılık faaliyeti sürdürülemez bir noktaya doğru sürüklenmiştir. Hem döviz kurundaki artışlar hem kağıtlara gelen zamlar dolayısıyla yayınevleri yeni kitaplar basamamakta, gazeteler hafta sonu eklerini kapatmaktadır. Döviz kurundaki günlük belirsizlikler, yayıncıları hem kitap basarken hem kitabın etiket fiyatını belirlerken çıkmaza sürüklemekte; ülkemizde sürdürülebilir bir yayıncılık faaliyetinin önüne geçmektedir. Halihazırda alım gücü kriziyle boğuşan yurttaşlarımızın da zamlanan kitaplara yalnızca raftan bakmak durumunda kalmakta; yayınevleri ile okurları karşı karşıya getirmektedir. Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliğinin de açıkladığı üzere yayıncıların sıcak satış denilen üretilmiş mamul kitap satışlarıyla yaşanılan krizi atlatması mümkün görünmüyor.

Baş, Bakan Ersoy'a şu soruları sordu:

1) İthalata ve dövize bağımlı kılınmış, sürdürülemez hale getirilmiş yayıncılık faaliyetinin desteklenmesi adına yerli kağıt üretimini desteklemeyi düşünüyor musunuz? 

2) Bakanlığınız, yeni kitap basamayan ve kriz ortamında iflasa sürüklenmesi muhtemel yayınevlerinin ve genel olarak yayıncılık faaliyetinin desteklenmesi adına ne gibi adımlar atmayı planlamaktadır? 

DAHA FAZLA