Erkan Baş'tan müteahhit çetesi yorumu: 'Tazminatsız kamulaştıracağız, hırsızlığın tartışması olmaz!'

Erkan Baş'tan müteahhit çetesi yorumu: 'Tazminatsız kamulaştıracağız, hırsızlığın tartışması olmaz!'

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, katıldığı programda kamunun uğratıldığı zarar, TÜSİAD ve muhalefete ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunarak ''TİP olarak tazminatsız kamulaştıracağız! Hırsızlığa müdahale etmenin nesini tartışıyoruz?'' dedi.

İleri Haber

Halk TV’de dün gece yayınlanan “Sözüm Var” adlı programda yandaş patronlara verilen ihaleler ve kamunun zarara uğratılması tartışıldı. Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, kamuyu zarara uğratan şirketlerin tazminatsız kamulaştırılacağını vurguladı. 

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın, gazeteci Şirin Payzın, Kadri Gürsel ve Emin Çapa’nın sorularını yanıtladığı “Sözüm Var” adlı programda, kamulaştırma tartışması dikkat çekti. 

TÜSİAD’ın “kamulaştırma” söylemine itirazını “Sosyalistleri haklı çıkarmak için böyle bir açıklama yaptılar. Sonuçta patron patrondur ve patronlar bir bütün olarak Saray Rejimi’nin arkasında” ifadeleriyle değerlendiren Erkan Baş, “TİP olarak söylüyoruz, tazminatsız kamulaştıracağız” şeklinde konuştu. Kamulaştırmaya ilişkin bir hukuk tartışması yapılamayacağını belirten, konunun bir “hırsızlık” olduğunu vurgulayan Baş, “Halkın parasını çalanların kursağına gittiyse, oradan çekip alacağız o parayı” ifadelerini kullandı. 

Erkan Baş ayrıca, muhalefete ilişkin de eleştirilerde bulundu. Kimi muhalefet partilerinin, dış politikada iktidar tarafından dayatılan “ulusal politika, ulusal birlik” söylemine tutunarak hükümete güç verdiğini öne süren Erkan Baş, laikliği savunmak konusunda çekingen tavırların da iktidarı rahatlattığının altını çizdi. 

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ise AKP döneminde kamunun ne kadar zarara uğratıldığının dahi bilinmediğini, ciddi bir enkaz oluştuğunu söyledi. Böke, yeni bütçede 80 milyar TL’nin üzerinde garanti ödemeli Kamu Özel İşbirliği projesi kalemi olduğunu hatırlatan Böke, bu paranın istihdam için kullanılabileceğini belirtti. Böke “kamulaştırma” kavramından korkulmaması gerektiğini vurguladı.

'EKMEK SORUNU İLE ÖZGÜRLÜK SORUNU BİR ARADA'

TİP Genel Başkanı Erkan Baş Kürt meselesi ve HDP'nin kapatılması tartışmalarına ilişkin de dikkat çekici tespitlerde bulundu. 

Baş şu ifadeleri kullandı:

"Sürekli olarak HDP'yi ve HDP nezdinde aslında Kürt yoksullarını kriminalize etme girişimi var. Nihayetinde bu ülkede 40 yıldır bir savaş devam ediyor ve hep yoksul çocukları ölüyor. Ben buna isyan ediyorum. O gün Süleyman Soylu'nun vekilleri hedef alan ve onlara oy veren milyonlarca yurttaşı düşmanlaştıran söylemini çok tehlikeli bulduğumu ifade etmem gerekiyor. Aynı biçimde 'HDP kapatılsın, itlaf edilmesi gereken haşarelerdir' gibi söylemlerin son derece tehlikeli ve daha açık söyleyeyim, bölücü söylemler olduğunu düşünüyorum. Halk TV seyircilerine ve örnek olsun diye İzmir'deki yurttaşlarıma seslenmek istiyorum. İzmir'de özgür ve laik bir ülkede mutlu mesut yaşamamız için Kürt kardeşlerimizle el ele tutuşmamız gerekiyor. Bunu gören iktidar, bizi birbirimize düşürerek iktidarını koruma derdine düşmüş. Saray'daki şatafat sürsün diye Türklerle Kürtlerin birbirine düşmesi için çalışan bir iktidar var. Unutmayalım ki açlık sorunuyla özgürlük sorunu, yoksulluk sorunuyla barış sorunu birbirini tamamlayan sorunlardır ve biz bunları ancak bir arada kazanabiliriz. Birisini kaybedersek hepsini kaybederiz". 

Bu sözler üzerine Şirin Payzın'ın "Erkan Baş bir manifesto nitelilğinde konuşma yaptı" ifadelerini kullandı.