Erkan Baş, EYT sorununun çözüm reçetesini açıkladı: 'Servet vergisi' çıksın, para zenginden alınsın'

Erkan Baş, EYT sorununun çözüm reçetesini açıkladı: 'Servet vergisi' çıksın, para zenginden alınsın'

Meclis'te konuşan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Öyle bir ezdiniz ki, vatandaş böbreğini satıyor. Daha neyini alacaksınız vatandaşın? Yoksulluktan, borçtan acil böbrek satan bir ülke yarattınız” dedi.

İleri Haber

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, vergi adaleti konusunda ‘servet vergisi’ ve ‘asgari ücretliden vergi almama’ önerisinde bulundu. Baş, “Bunu yaparsak EYT’linin sorununu da çözeriz, öğretmeni de atarız, sözleşmeli öğretmene de iş buluruz, gençler ülkeden kaçmaz, kimse böbreğini satmaz” dedi.

‘Dijital Hizmet Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin Meclis görüşmelerinde söz alan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, kanuna baktığında aklına Sadri Alışık’ın ‘Şalvar Bank’ filminin geldiğini söyledi. Baş, “Saray’dakiler Meclis’i ‘Şalvar Bank’ zannediyor. Buraya her kanun attıklarında para çıkacağını zannediyorlar” ifadesini kullandı.

‘BU PARAYI SİZE EMANET EDENLERİN YÜZÜNE NASIL BAKACAKSINIZ’

Bir buçuk yıldır bu parlamentoda olduğunu belirten Baş, iktidarın parlamentoyu bankamatiğe çevirdiğini ve sürekli halkın cebindeki son kuruşu da alıp yandaşa vermek için uğraştığını vurguladı. AKP’nin 17 yıllık iktidarına dair bazı grafikler gösteren TİP Genel Başkanı, şu verileri paylaştı:

" - 17 yılda 1 trilyon 100 milyar dolar para patronlara aktarılmış. Bedava araziler var, işsizlik fonundan aktarımlar var, kredi bulunmazsa garanti fonu var, say say bitmiyor. Sanki babanızın parasını veriyorsunuz patronlara. Hangi hakla veriyorsunuz bu parayı? Bu parayı size emanet edenlerin yüzüne nasıl bakacaksınız?

- Türkiye’de en zengin yüzde 10 iktidara geldiğinizde her yıl yüzde 68 almış, yüzde 70 almış, yüzde 72 almış, 73 almış ve yüzde 81’e kadar çıkmış. Aşağıdakiler ise her geçen yıl bu servetten daha az pay almış.

- Ortalama yüzde 4 buçuk büyümüşüz. Cumhuriyet tarihinin ortalaması yüzde 5. Bizim gibi ülkeler AKP’nin iktidarda olduğu dönemde ortalama yüzde 8 büyümüşler. Büyümüşüz de bu büyümeden emekçilere, yoksullara hiçbir şey düşmemiş.

- Bu arada bu dönemde patronların kurum vergisi yüzde 30’dan 20’ye düşmüş, işçilerden alınan gelir vergisi ortalama yüzde 5 artmış. Yani patronlar sizin sayenizde yüzde 10 daha az vergi öderken, işçiler yüzde 5 daha fazla vergi ödemişler.

- Bugün geldiğimiz noktada durum şu; emekçiler, alınteriyle yaşayan insanlar daha maaşlarını almadan patronlardan yüzde 30 daha fazla vergi ödüyor."

‘VATANDAŞI ÖYLE BİR EZDİNİZ Kİ İNSANLAR YOKSULLUK VE BORÇTAN BÖBREK SATIYOR’

İktidarın “Vergiyi tabana yayma” söylemiyle ilgili de konuşan Baş, “Tabanı ezdiniz” ifadesini kullandı.  Baş, medyada çıkan haberleri örnek göstererek, “Öyle bir ezdiniz ki, vatandaş böbreğini satıyor. Daha neyini alacaksınız vatandaşın? Yoksulluktan, borçtan acil böbrek satan bir ülke yarattınız” dedi.

Kanun teklifinin yandaşlar tarafından “Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınacağı” yönünde pazarlandığını ifade eden Baş, “Bu kanun teklifinde az kazananın hangi vergisini düşürüyorsunuz?” diye sordu.

‘SERVET VERGİSİ ÇIKARALIM, ASGARİ ÜCRETLİDEN VERGİ ALMAYALIM’

Baş “Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi almak” üzerine şu öneride bulundu:

“Eğer gerçekten vergi adaleti sağlamak istiyorsanız, hodri meydan! Servet vergisi çıkaralım. Sayenizde çok kazananlardan o servetin vergisini alalım. Şatafata ve lükse değil, milli gelire gitsin bu para.

Bir hodri meydan daha: Asgari ücretliden vergi almayalım. Asgari ücreti tümden vergi dışı bırakalım. Temel tüketim malzemelerini, suyu ve ekmeği vergi dışı bırakalım. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınacaksa yapılacaklar bellidir. Bunu yaparsak EYT’linin sorununu da çözeriz, öğretmeni de atarız, sözleşmeli öğretmene de iş buluruz, gençler ülkeden kaçmaz, kimse böbreğini satmaz. Hep beraber huzurlu bir ülkede yaşarız.”