Erkan Baş: Saray Erdoğan’ın, gemicikler oğlanların, para damadın ama şehit yoksulun!

Erkan Baş: Saray Erdoğan’ın, gemicikler oğlanların, para damadın ama şehit yoksulun!

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Meclis’te haftalık basın toplantısı düzenledi. Türkiye’nin olağanüstü bir dönemden geçtiğini belirten Baş, Suriye’de 36 askerin hayatını kaybetmesine ilişkin “Bu insanlar Erdoğan’ın dediği gibi ‘tane’ değil” dedi.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Meclis’te partisinin haftalık basın toplantısında konuştu. Türkiye gündemine ilişkin açıklamalarda bulunan Baş, Türkiye’nin olağanüstü bir dönemden geçtiğini söylerken, 27 Şubat Perşembe günü Suriye’nin İdlib kentinde en az 36 askerin hayatı kaybetmesine ilişkin “Bu insanlar Erdoğan’ın dediği gibi ‘tane’ değil… 290 insan, 290 can, 290 acılı anne, baba, eş, sevgili, kardeş, arkadaştan söz ediyoruz” dedi.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş yurdun dört bir yanındaki emekçileri ve alın teriyle yaşayan yurttaşları selamlayarak başladığı konuşmasında İdlib’de hayatını kaybeden askerlerin ailelerine ve yakınlarına baş sağlığı diledi.

AKP’nin Suriye politikasının Türkiye’yi büyük bir batağa sürüklediğini vurgulayan Baş, “Geçen hafta perşembe gecesi Suriye’nin İdlib vilayetinden gelen kara haber, haftalardır hatta aylardır ve yıllardır eleştirdiğimiz Suriye politikasının ülkemizi nasıl büyük bir batağa sürüklediğinin çok ama çok acı bir biçimde yaşayarak görmemize neden oldu” dedi.

Baş, AKP’nin “her ne olursa olsun iktidarda kalmalıyız” anlayışıyla Türkiye halkını ölüme sürüklediğini söylerken “AKP’nin Suriye’den Libya’ya dış politikası tam bir fiyaskodur” dedi.

‘İKTİDARIN YANLIŞ POLİTİKALARININ ACISINI, İKTİDAR ÇEKMİYOR’

Konuşmasında “Halkımızın acılarını yüreğimizde hissediyoruz” diyen TİP Genel Başkanı, “Bir daha böyle acıların yaşanmaması için AKP tarafından piyasaya sürülen ‘sahte milli birlik’ söylemini külliyen reddediyoruz. İktidarın yanlış politikalarının acısını iktidar çekmiyor” dedi.

AKP’nin hatalarının acısını halkın çektiğini vurgulayan Baş, “Tam bu nedenle bugün her zamankinden daha yüksek bir sesle, her zamankinden daha kararlı biçimde bu politikalara karşı sesimizi yükseltmemiz gerekiyor” dedi.

Konuşmasının devamında Türkiye’nin ve halkın çıkarlarının AKP’ye karşı kararlı bir duruştan geçmekte olduğunu söyleyen Baş, “Toplumsal ve tarihi dinamiklerimize ‘stratejik derinlik’ denilen saçma dış politika teziyle başlayan ve bedeli ne olursa olsun tek adam yönetimini sürdürmeyi hedefleyen totaliter saplantının sonucu olan bu sürece artık kesin olarak son vermek zorundayız” dedi.

‘AKP KONTROLÜ TÜMÜYLE KAYBETMİŞ DURUMDA’

Erkan Baş, daha önce yaptığı konuşmalarda AKP’nin politikalarının sonunun yıkım olacağı konusunda uyarılarda bulunduğu hatırlatırken, “Bunları söyleyen herkes gibi bizler de iktidarın hedefi haline getirildik. Ne teröristliğimiz kaldı ne vatan hainliğimiz…” dedi.

AKP’nin kontrolü tamamen kaybettiğini belirten TİP Genel Başkanı, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“İktidar geldiğimiz aşamada tümüyle kontrolünü kaybetmiş durumda. Geçtiğimiz perşembe gecesinden bu yana iktidar tarafından yapılan açıklamaları da dikkatle dinliyoruz, ortada en küçük bir sorumluluk duygusu en küçük bir akıl olmadığını söylememiz gerekiyor.”

‘İLK İŞLERİ SOSYAL MEDYAYI KAPATMAK OLDU’

Perşembe gecesi İdlib’de yaşanan saldırının ardından AKP’nin ilk işinin sosyal medyayı kapatmak olduğunu söyleyen Baş, “Yandaş basın zafer haberleri ile durumu manipüle etmeye çalıştı” dedi.

‘DEVLET ADINA HATAY VALİSİ KONUŞTU’

Saldırının ardından hiçbir yetkilinin açıklama yapmadığını belirten Erkan Baş şöyle konuştu:

“İktidar cephesinden tek bir yetkili ortalıkta görünmezken birkaç saat sonra çıka çıka devlet adına Hatay Valisi halkın karşısına çıktı.

Bu durum izahı mümkün olmayan büyük bir skandaldır. Halka doğruları söylemeye cesareti olmayanların, yalana manipülasyonlara sığındıkları apaçık gün yüzüne çıkanların söylediklerine bundan sonra nasıl inanacağız?

Tüm Türkiye nefesini tutmuş, ne olduğunu, neler olduğunu anlamaya çalışırken haber kaynaklarını engellemek, elindeki medya olanaklarını yalanlar yaymak üzere topyekûn seferber etmek AKP’nin yaklaşımının en özet hallerinden birisidir.”

‘TÜRKİYE TAYYİP ERDOĞAN MIDIR?’

Cumhuriyet tarihinin en ağır saldırısının ardından Meclis’in olağanüstü toplanmadığını belirten Erkan Baş “Cuma günü itibarıyla resmi rakamlarla 33 insan hayatını yitirmişken üstelik bu Cumhuriyet tarihinin en ağır saldırılarından biriiyken CHP’nin çağrısına rağmen ortada olağanüstü bir durum yok diyebilmek tanımlanabilir bir durum değildir” dedi.

TİP Genel Başkanı konuşmasına şöyle devam etti:

“Dışişleri Bakanı çok yoğun Katar Emiri ile görüşüyor…

Ömer Çelik soruyor… ‘Suriye Esed midir?’

Biz de soruyoruz Türkiye Tayyip Erdoğan mıdır?”

‘SARAY ERDOĞAN’IN, PARA DAMADIN, ŞEHİT YOKSULUN…’

Savaş kararını TBMM’nin alması gerektiğini ve bu kararın da insani, vicdani ve hukuki bir tarafının olmadığını söyleyen Erkan Baş, savaşta yoksulların çocuklarının öldüğünü belirterek “Lüks araçlarla yoksul mahallelerin, kerpiç evlerin yanlarında fotoğraflarını görüyoruz. Lüks içinde yaşamları devam etsin diye yoksul insanların evlatlarına ölüm emri verenler, tarihten verdikleri örneklerle cehaletlerini sergiliyorlar.

Mustafa Kemal Libya’dayken orası Osmanlı toprağıydı. İdlib, Türkiye sınırları içerisinde midir? Mustafa Kemal Çanakkale’de askerlerine ölüm emri verdiğinde Saray’da oturmuyordu.

İki oğlu askerlik yapmayan kendisi de aktarılanlara göre kantin subayı olan Erdoğan’ın şehitliği kutsayan nutuklar atması ikiyüzlülük değilse nedir?

Saray Erdoğan’ın, gemicikler oğlanların, para damadın ama şehit yoksulun ve durmadan nutuk atıyorlar… Bu gidişata derhal son verilmesi gerekiyor” dedi.

‘KAPALI OTURUMU KABUL ETMİYORUZ’

Meclis’te kapalı oturumun yapılacağını basından öğrendiğini ve Meclis’in böyle bir kararının olmadığını söyleyen TİP Genel Başkanı konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu Meclis’in iradesine ipotek koyma girişimidir, Meclis’in iradesini engelleyen bir yaklaşımdır. Bunu kabul etmiyoruz.

Daha önemlisi böylesi önemli bir gündemde kapalı oturum yapılmasını kabul etmiyoruz. Yani madem olağanüstü bir şey yok iktidar üç gün öncesinde yapılan çağrıya ‘Olağanüstü bir durum yok, olağan toplantımızı yapacağız’ dedi, şimdi olağan toplantı yapılacak ama sırf iktidar gerçeklerin halk tarafından görünmesini istemediği için bu toplantıyı kapalı yapmaya karar vermiş.

Bu ülkenin yoksul emekçi çocuklarını ölüme gönderiyorsanız, bu insanlar neden ölüme gönderildiklerinin tartışıldığı Meclis’i izlemek durumundalar. Neyi saklıyorsunuz, halktan gizleyecek neyiniz var?” dedi.

‘SURİYELİ GÖÇMENLERİ PİYON GİBİ KULLANIYORLAR’

Konuşmasında AKP’nin Türkiye’deki Suriyeli göçmenlerin Avrupa’ya geçmesi için sınır kapılarını açmasına da değinen Erkan Baş konuyla ilgili şunları söyledi:

“O kadar büyük bir insani sınavdan geçiyoruz ki… Bir taraftan yüreğimiz yanıyor bu ülkenin evlatları iktidarın çıkarlarına uygun biçimde bir savaşa doğru sürükleniyor ve hayatlarını kaybediyorlar, diğer taraftan yıllardır Ensar-Muhacir denklemi üzerine siyaset yapan bir Tayyip Erdoğan ile karşı karşıyayız.

Kuran’dan ayetlerle, tarihten örneklerle çeşitli biçimlerde Ensarlık, Muhacirlik anlatıldı şimdi ilk sıkışmada Suriyeli göçmenleri insan olduğunu bile unutup bir koz gibi, sanki satranç tahtasında bir piyon öne sürüyormuş gibi Suriyeli göçmenleri sınır dışına doğru sürüklüyorlar. Kapılar açıldı isteyen gitsin deniyor.

Bu ikiyüzlülüktür, bu riyakârlıktır, bu insanlık dışı bir yaklaşımdır. Bu insanların ülkesinin yanmasında, yıkılmasında, parçalanmasında doğrudan bu iktidarın politikalarının payı vardır. Bu insanlar neden vatansız kaldılar, neden yerlerinden yurtlarından göç etmek zorunda kaldılar? Burada bu iktidarın sorumluluğunu hatırlatmak istiyoruz.

Hem insanların ülkesinin yakılıp yıkılması sürecine katkı koyacaksınız hem o insanları bugün ‘artık işinize yaramadığını’ düşündüğünüz için bir koz olarak kullanıp Avrupa kapılarına doğru yürüteceksiniz!”