Erkan Baş: MHP’liler, kendi vekillerinin eşi Sayıştay'a seçilsin diye Meclis’e bir bütün olarak gelmiş

Erkan Baş: MHP’liler, kendi vekillerinin eşi Sayıştay'a seçilsin diye Meclis’e bir bütün olarak gelmiş

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, gazeteci Yavuz Oğhan'ın programına katılarak, burada açıklamalarda bulundu. Baş, CHP'li Özgür Özel yönelik Meclis'teki saldırıyı anlattı.

İleri Haber

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Meclis’te CHP’li Özgür Özel’e yönelik saldırıya ilişkin MHP Grubu’nun bütün olarak oylamaya katılmasını “Dün Sayıştay üyeliği seçimi yapıldı. Sonradan anladığımız kadarıyla seçilen üyelerden birisi MHP’li bir vekilin eşi” şeklinde gerekçelendirirken, “’Bizim bir arkadaşımızın eşi Sayıştay üyeliğine seçiliyor. Hep beraber orada olup desteklememiz gerekiyor’ gibi bir yaklaşımla gelmişler. Bu protesto da buna denk geldi” değerlendirmesinde bulundu.

Gazeteci Yavuz Oğhan’ın YouTube üzerinden yaptığı Bidebunuizle programına konuk olan Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, dün Meclis Genel Kurulu’nda Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz’un, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis Grup Başkanvekili Özgür Özel’e yumruklu saldırısına ilişkin açıklamalarda bulundu.
 
‘İKTİDAR SALGININ GETİRDİĞİ SORUNLARLA İLGİLENMEDİ’

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sürerken, 48 gün kapalı kalan parlamentonun geçen haftaki açılışında ilk görüşülen konunun mahalle bekçileri olmasını eleştiren Baş, “İktidar salgının getirdiği sorunlarla ilgilenmedi, bekçi konusu görüşüldü” dedi.

‘APAR TOPAR MECLİSİ KAPATTILAR’

Yine geçen hafta muhalefetten üç vekilin, vekilliklerinin düşürülmesini “hukuksuzluk” olarak niteleyen Baş, “2 yıldır parlamentodayım, ilk defa kimi AKP vekillerinin yüzünün kızardığını gördüm. Arkasından apar topar konunun üzerini örtmek için Meclis’i kapattılar” ifadelerini kullandı.

‘48 GÜN MECLİSİ ÇALIŞTIRMADINIZ, ACELENİZ YOKTU…’

Aranın ardından parlamentonun bu hafta normal mesaisine başladığını belirten TİP Genel Başkanı, Sayıştay seçimi oylamasında AKP’li vekillerin sosyal mesafe kurallarını unutarak bir yığıntı oluşturduğunu, CHP’li vekillerin ise sosyal mesafe kuralların biraz daha açarak “Enis Berberoğlu’nun ne düşündüğünü de düşünme sorumluluğuyla hareket ediyoruz” diyerek bir yavaşlatma eylemi yaptığını söyledi. Baş, “48 gün Meclisi çalıştırmadınız aceleniz yoktu, 4 saatlik eylemi dert ettiniz. Niye? Çünkü inisiyatif iktidarın elinde değildi” şeklinde konuştu.

‘ŞEYTANIN AKLINA GELMEYECEK BİR ŞEY’

“Kanun konuşulurken her milletvekilinin kanunu düzeltme hakkı vardır” şeklinde sözlerine devam eden TİP Genel Başkanı, “Şeytanın aklına gelmeyecek bir şey” olarak nitelediği kanun yapımında iktidarın muhalefeti konuşturmama stratejisini şöyle anlattı:

“Komisyon toplanıyor, AKP’li ve MHP’li üyelerin salt çoğunluğuyla ‘muhalefetin önergesine katılıyoruz’ deniliyor. Bu durumda iç tüzüğe göre konuşmaya gerek kalmıyor. Direkt oylamaya geçiliyor 10 saniye önce ‘katılıyoruz’ diyen AKP’li ve MHP’li çoğunluk, 10 saniye sonra bu defa ‘katılmıyoruz’ diyor ve ret oyu veriyor, önerge ilk haliyle geçiyor. Tek amaç muhalefet konuşmasın.”

SALDIRI ARA VERİLDİKTEN SONRA OLDU

Dün Özel’in bunu protesto eden bir konuşma yaptığını ancak konuşma sırasında iktidar protestoları devam edince de ara istediğini ve aranın verildiğini belirten Baş, “Ara verildikten sonra Özel, anlaşmazlığın çözümü için görüşmeye giderken saldırıya uğruyor” dedi.

MHP’LİLER, VEKİLLERİNİN EŞİ SEÇİLSİN DİYE BİR BÜTÜN OLARAK MECLİS’E GELMİŞ!

TİP Genel Başkanı, “CHP’lilerin yavaşlatma eylemi Bahçeli’yi oy kullanmak için bekletti. Saldırıda bu etkili oldu” görüşüne ilişkin ise dikkat çekici ifadeler kullandı. 

Baş, şunları söyledi.

“Sayıştay üyeliği seçiminde, sonradan anladığımız kadarıyla seçilen üyelerden birisi MHP’li bir vekilin eşi. Genel başkanlar normalde çok sık Genel Kurul çalışmalarına katılmaz. Meclis teamülündendir, izinli sayılır. Genel Başkan katılıyorsa, o grubun bütün üyeleri de oylamaya katılır. Sanırım bu yüzden MHP grubu bir bütün olarak oylamaya katıldı. ‘Bizim bir arkadaşımızın eşi Sayıştay üyeliğine seçiliyor. Hep beraber orada olup desteklememiz gerekiyor’ gibi bir yaklaşımla gelmişler. Bu protesto da buna denk geldi. Bunun yarattığı ek bir şey olduğu söyleniyor.”