Erkan Baş işçilerle: Sizin hakkınızı almanız sadece sizinle ilgili değil, 50-60 milyonun işçinin sorunu

Erkan Baş işçilerle: Sizin hakkınızı almanız sadece sizinle ilgili değil, 50-60 milyonun işçinin sorunu

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Çorlu’da direnen Grup Tekstil işçilerini ziyaret etti.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Çorlu’da tazminatları ve maaşlarını almak için direnen Grup Tekstil işçilerini ziyaret etti.

İşçilerle yaptığı görüşmelerde dayanışma ve direniş duygularını paylaşan Baş, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

'BU FARKI KİM YARATTI?'

Ben buraya yayınlansın diye bir konuşma yapaya gelmiyorum. Söyleyeceklerimin hiçbirinden korkmuyorum ama yayınlansın diye de konuşma yapmıyorum. Şunu söyleyeyim. Sizinle dertleşmeye, sizi dinlemeye geldim. Burada çalışan bir arkadaş 10 yıl önceki kendi durumunu düşünsün, Adem Bey'in 10 yıl önceki halini düşünün. Bir de şimdiki hallerinizi mukayese edin. Yani Adem Bey buradaki herhangi bir arkadaştan daha mı çok çalıştı. Ama 10 yıl önceki Adem Bey ile şimdiki Adem Bey arasında dünya kadar fark var. Kim yarattı bu farkı?

Mesele gerçekten bu. Pandemi süreci başladı, işçilerin haklarına dönük patronlar ağlamaya başladı. Diyorlar ki: "Fabrikanın durumu çok kötü işçi çıkarmamız lazım", "Fabrikanın durumu çok kötü, asgari ücretin yarısı kadar parayı verelim işçiler bununla idare etmeye çalışsın." Ben de çıktım şunu sordum: "Siz patronlar, 1 yerine 100 kazanırken, işçiye 1 yerine 10 verdiniz mi?" Sen yüz kazanırken de işçiye 1 veriyorsun, bin kazanırken de işçiye 1 veriyorsun, milyon kazanırken de işçiye 1 veriyorsun."

'SİZİN HAKKINIZI KAZANMANIZ SADECE SİZİN SORUNUNUZ DEĞİL'

Buradan Türkiye'ye bir örnek çıkaracağız. Çünkü şunu bilmemiz gerekiyor: Türkiye'nin hatta dünyanın neresinde işçi mücadele edip bir hak kazanırsa, o bütün işçilere malolur, dünyanın neresinde bir işçi bir haksızlığa uğrarsa, bütün işçiler o haksızlıktan etkilenir. Ben burada sizlerin hiçbirini tanımıyorum. Ama şunu biliyorum, buraya emek vermişsiniz, burada çalışmışsınız, şimdi hakkınızı istiyorsunuz. Sizin hakkınızı kazanmanız sadece sizin sorununuz değil, Türkiye'de belki 50-60 milyon işçinin sorunu.