Erkan Baş: İktidarın belirlediği eksende muhalefet yaparak kazanma şansımız yok

Erkan Baş: İktidarın belirlediği eksende muhalefet yaparak kazanma şansımız yok

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Sultangazi Halk Buluşması’nda yurttaşlarla bir araya geldi.

İleri Haber

İstanbul Sultangazi’de düzenlenen halk buluşmasında yurttaşlarla bir araya gelen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, Türkiye siyasetine dair değerlendirmelerde bulundu.

Erkan Baş’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

20 yıldır bunlar iktidarda çünkü biz bunları iktidardan indirmeyi beceremedik. Görüyoruz, biliyoruz ama değiştiremedik. O yüzden kendi kendimize neden yenemediğimizi soracağız.

Bu iktidara karşı, sınırlarını bu iktidarın belirlediği eksende muhalefet yaparak kazanma şansımız yok.

Yöntemsel düzeyde AKP gibi davranarak bu düzenden kurtulmamız mümkün değil.

Diyorlar ki ‘Bu memleket sağcı, bu memleket dinci, bu memleketin insanları ırkçı. O yüzden bu değerlerle kavga etmeyelim.” Biz bunu kabul etmiyoruz. Bu ülkede yobazlar, ırkçılar, paraya tapanlar var ama bunlar ülkenin çoğunluğu değil. Bu memleketin çoğunluğu laiktir, barıştan, kardeşlikten, dostluktan yanadır.

Bir ülkede solcular güçlüyse o ülkede işçiler, kadınlar, öğrenciler örgütlüdür. Dernekler, odalar, sendikalar siyasette aktif görev alıyordur. 20 yıldır AKP’yi gönderememiş olmamızın nedenlerinden biri de ülkede güçlü bir sol olmamasıdır.

Biz alınteri dökenlerin, üretenlerin yönetmesi gerektiğine inanıyoruz ve onların iktidarını inşa etmeye talibiz.

Biz vicdanen rahatız. 2002'de AKP iktidara geldiğinde dedik ki "Bunlar gerici, yobaz, şeriatçı bir partidir. Bunlar patronlara hizmet etmek için kurulu bir parti. Başta ABD olmak üzere emperyalizme hizmet etmek için kurulmuş bir parti'. Bütün devrimciler aşağı yukarı bunları söyledi. O gün bize şunu söylediler: Ya biraz kredi versek olmaz mı? Hemen yaftalamayalım. Biraz daha düşünelim." Ancak özellikle altını çizmek istediğim bir şey söylüyorlardı: AKP sınırı çok geçerse, bu memlekette ordu var bunların kulağını çeker, merak etmeyin."  Herkes bunu hatırlayacaktır. Bizi AKP'den kurtaracağı beklenen ordunun 15 Temmuz'da ne olduğunu gördük. Bu şekilde bitti mi? Hayır. 2004-2005 yıllarında dediler ki: Merak etmeyin, bu memlekette Anayasa Mahkemesi var. AKP sınırını aşarsa partiyi kapatırlar biter." Peki ne oldu. AYM, AKP'nin şeriatçı faaliyetlerin odağı olduğuna karar verdi ancak siyasi faaliyetlerini durdurmadı. Bugün geldiğimiz noktada iktidarın basit bir enstrümanı haline geldiğini hep beraber görüyoruz."