Erkan Baş, 'İçişleri Bakanı'na iddiaları sordu: 'Ülkeye giriş yasağı listelerinde kimlerin adı var?'

Erkan Baş, 'İçişleri Bakanı'na iddiaları sordu: 'Ülkeye giriş yasağı listelerinde kimlerin adı var?'

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Kıbrıslı iki ismin ülkeye girişlerinin yasaklanması üzerinden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

İleri Haber

KKTC eski Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Basın ve İletişim Koordinatörü Ali Bizden ve yazar Dr. Ahmet Cavit An’ın ‘G-82’ kodu gerekçe gösterilerek Türkiye’ye girişlerinin engellenmesini Meclis gündemine taşıyan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, liste iddialarını hatırlatarak “Kaç kişinin daha daha Türkiye’ye girişi yasaklanmıştır?” diye sordu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı eski Basın ve İletişim Koordinatörü Ali Bizden, 6 Temmuz’da “güvenlik gerekçesi” ile Türkiye’ye alınmadığını açıklamıştı. Bizden, hakkında 8 Eylül 2020'de 5 yıllık giriş yasağı olduğunu ve Türkiye’ye alınmadığını ifade etmişti.

Kıbrıslı yazar Dr. Ahmet Cavit An da 12 Temmuz’da İstanbul Havalimanı‘ndan Türkiye‘ye giriş yasağı olduğu söylenerek Kıbrıs’a geri gönderilmişti.

Her iki ismin de ülkeye alınmama gerekçesi “G-82” kodu olarak gösterildi.

ERKAN BAŞ MECLİS’E TAŞIDI

Konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, iki ismin ülkeye girişlerinin yasaklanması üzerinden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

SOYLU’YA 4 SORU

Önergesinde, “Geniş bir liste hazırlandığı ve bu liste kapsamında çok sayıda kişinin Türkiye’ye girişinin engelleneceği iddia edilmektedir” ifadelerini kullanan Baş, Soylu’ya şu soruları yöneltti:

1- Bu engellemelerin gerekçesi nedir?

2- Kararlar ne zaman, nasıl alınmıştır?

3- Kaç kişinin daha Türkiye’ye girişi yasaklanmıştır? Bu kişiler kimlerdir?

4- İddialara göre engelleme girişimlerine “milli güvenlik aleyhine faaliyetler” gerekçe gösterilmiştir. Adı geçen ve eğer iddia olunan liste doğruysa listede adı bulunanların hangi faaliyetleri milli güvenliğe aykırı bulunmuştur?