Erkan Baş, Erdoğan'a seslendi: 'Sizi artık Biden bile, ABD bile kurtaramaz'

Erkan Baş, Erdoğan'a seslendi: 'Sizi artık Biden bile, ABD bile kurtaramaz'

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, TBMM'de haftalık basın açıklamasında, gündemde öne çıkan başlıklara dair partisinin görüş ve önerilerini paylaştı.

İleri Haber

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Erdoğan’ın Biden ile yaptığı görüşmeye ilişkin “İktidarın ABD’ye sözde sert çıkışları yalan, ABD sevdası ise gerçek” derken, Erdoğan’a “Sizi artık Biden bile kurtaramaz! Sizi artık ABD bile kurtaramaz. Halkımız gerçekleri görmüş durumda” diye seslendi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) haftalık basın açıklamasında, gündemde öne çıkan başlıklara dair partisinin görüş ve önerilerini paylaştı.

“Haftalık basın toplantımıza başlarken, yaşayabilmek için sabahtan akşama ter döken halkımızı; tüm sağlık çalışanlarımızı, öğretmenleri, mühendisleri,

büyük plazaların süslü ofislerinde nitelikli emekleri, birikimleriyle “kaliteli sömürüye” maruz bırakılan arkadaşlarımızı, iktidarın tarım politikalarıyla yıkıma sürüklenen köylüleri; emeklileri, emeklilikte iktidara takılanları; üniversiteli-liseli öğrencileri, kısacası iktidarın adını bile anmak istemediği tüm yurttaşlarımızı saygıyla, sevgiyle selamlıyorum” sözleriyle konuşmasına başlayan TİP Genel Başkanı, şunları söyledi:

Geride kalan haftayı tek cümleyle özetlesek, “Dinci siyasetin iki yüzlülüğü” diye manşet atmak gerekirdi. Evet, Erdoğan- Biden görüşmesinden söz ediyoruz.

Tayyip Erdoğan, İtalya’da katıldığı G20 zirvesinde Biden ile 1 saat 5 dakika görüştü, hatta birbirlerine sarılmışlar. Rivayet o ki, Biden diğer devlet başkanlarına örnek kişi olarak Erdoğan’ı gösterdi. Hatta Biden, Erdoğan’a asker selamı vermiş…

Haberler çok, yandaşlar deyim yerindeyse bayram ediyor. Bu utanmazlığı her boyutuyla tüm yurttaşlarımızın dikkatine sunuyoruz.

‘İKTİDARIN SERT ÇIKIŞLARI YALAN, ABD SEVGİSİ GERÇEK’

İktidar bir taraftan iç siyasette kendisine muhalefet eden herkesi dış güçlerin, hatta zaman zaman doğrudan ABD’nin güdümünde olmakla suçluyor. Hakkını arayan herkesi terörist, ajan ilan eden binlerce insanı gözaltına alıp, tutuklayan bu iktidarın 1 numarası ABD Başkanı ile 1 saat 5 dakika görüşünce tüm yandaşlar bayram ilan ettiler.

İşte bunların ABD karşıtlığı bir saatlik görüşmeye kadar, bir sarılmaya kadar sürüyor. 

İktidarın ABD’ye sözde sert çıkışları yalan, ABD sevdası ise gerçek!

‘SENİ ABD BİLE KURTARAMAYACAK’

Artık nafile sayın Erdoğan; sizi artık Biden bile kurtaramaz! Sizi artık ABD bile kurtaramaz. Halkımız gerçekleri görmüş durumda.

Bu iki yüzlülüğü ortaya serdikten sonra gerçek konularımıza dönelim. Bakalım Saray’da oturup halkı açlığa, yoksulluğa mahkum eden ABD tarafından örnek lider olarak gösterildiği iddia edilen bu zat ülkesini hangi konularda şampiyon yapmış:

- Saray Türkiyesi, Küresel Organize Suçlar Raporu’na göre organize suçta 193 BM üyesi ülke içinde 12'nci. Avrupa’da birinci!

- Saray Türkiyesi suç pazarında dünya 13’üncüsü!

- Dünya Uyuşturucu Raporu’na göre en fazla kokain yakalanan ülke Türkiye!

- Daha geçen hafta bir polisin 20 kilo eroinle yakalanmasının ardından, bu hafta da bir jandarma uzman başçavuşu 42 kilo esrar satarken yakalandı. Artık bu liderlik herhalde sarsılmaz hale geldi.

Bunlar organize suçlar, çete işleri, uyuşturucu konularındaki listeler… Bir tarafta bunlar var; bunun yanında neredeyse bütün basın yayın organları iktidarın yalan makinesine dönüşmüş, iktidarın sopası haline gelmiş yargı mekanizmasıyla, halkın alınterini, emeğini 3-5 patrona aktarıp onları zenginleştirip iktidarını korumaya çalışan bir iktidar var.

Ve paralel devlet yapılanmalarıyla devlet için ehliyetsiz, liyakatsız ve çok net söylüyorum kişiliksiz, karaktersiz elemanlarını yerleştirerek devam eden bir iktidardan söz ediyoruz.

Bu iktidar ancak rezillikleriyle örnek olabilir. Ama Türkiye, tüm dünyaya gerçekten örnek olacak. Bu ülkenin onurlu insanları, bizler bunca yıkıma rağmen, bunca baskıya rağmen diktatörlüklerin nasıl yenileceğini gösterip gerçekten örnek olacağız.

Değil Biden, dünyanın tüm emperyalist güçleri toplansa Erdoğan’ı yenilgiden kurtaramayacak.

TÜGVA BELGELERİ: ‘HALKA KARŞI İŞLENEN SUÇLARIN HESABI SORULACAK’

Bugün yine gazeteci Metin Cihan dostumuzun paylaşımlarından öğreniyoruz ki, TÜGVA tarafından referansla atanan hakimler var. Ve ne kadar acı ki, bu hakimler, TÜGVA hakkındaki erişimin engellenmesi kararlarının altına imza atıyorlar! Bu meselenin unutulması, üzerinin kapatılması için iktidar çevrelerinin olağanüstü bir çaba içinde olduğunu görüyoruz. Asla izin vermeyeceğiz.

Bu ülkenin gençlerinin aileleri bin bir emek vererek çocuklarını okutuyor. Bir emekçi çocuğunun okulları bitirirken nasıl zorluklar yaşandığını biliyoruz. Sonra sınavlara hazırlanıyor, o sınavları kazanıyor ama bu iktidar ve iktidarın kolladığı paralel yapılar bu gençlerin emeğini, geleceğini çalıyor ve bu gerçekler açık biçimde ortaya çıkmışken susacağız, öyle mi?

Emekçi çocuklarının geleceğini çalacaklar, liyakatsız tipler sadece bir takım tarikatların, cemaatlerin iktidarın kadroları buralara yerleştirilecek ve susacağız, unutacağız öyle mi?

THY bedava biletlerle bunlara çalışacak, kamuya ait binalar bunlara peşkeş çekilecek, benzininden yemeğine kadar her şey kamu kaynakları kullanılarak bu yandaşlar fonlanacak ama bunların hesabı sorulmayacak öyle mi?

Göreceğiz, görüşeceğiz! Buradan çok net söylüyoruz: Halka karşı işlenen tüm suçların hesabı sorulacak!

‘DUVAR’ YIKILACAK’

Türkiye’de bir taraftan yeni skandallar patlak verirken, biz iktidarı ele geçirmiş bu çeteyle hesaplaşmadan hiçbir sorunumuzu çözemeyeceğimizi kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.

Yeri gelmişken bir hatırlatma daha yapmak istiyorum. Sedat Peker’in itiraf ve iddialarıyla gündeme gelen suçları da unutturmayacağımızı söylemiştik. İddialarının ilk ortaya çıktığı günlerde süren yoğun tartışmalar sırasında iktidar deve kuşu taktiği uygulamıştı, nasılsa bir süre sonra unutulur diye düşündüler.

Meclis çoğunluğu ellerindeydi, araştırma komisyonu, soruşturma komisyonu kurulmasını engellediler. Medya ellerinde, konuşulmasını, tartışılmasını engellediler. Yargı ellerinde tek bir dava açılmasını bile engellediler.

O günlerde TİP olarak bir çağrı yapmıştık. “Hakimler, savcılar, milletvekilleri, yandaş basın görevini yapmıyorsa bu memleketin onurlu insanları olarak bu görevi biz üstlenmeliyiz” demiştik.

İstanbul Milletvekilimiz sevgili Ahmet Şık’ın koordinatörlüğünde uzun ve emek yoğun bir çalışmayla hazırlanan araştırma raporumuz önümüzdeki günlerde kitap olarak basılacak.

Buradan hem partimiz adına, hem tüm yurttaşlarımız adına sevgili Ahmet Şık’a, Bahadır Özgür’e, Ertuğrul Mavioglu’na, Hakkı Özdal’a, Timur Soykan’a ve bu rapora destek veren tüm dostlarımıza yürekten teşekkür ediyoruz.

‘Duvar’ ismiyle yayınlanmasına karar verilen rapora, önümüzdeki günlerde tüm Türkiye’de kitapçılardan ulaşılabilecek!

‘BİZ HESAPLAŞMANIN GÜVENCESİYİZ’

Bu örnek olsun ve bu vesileyle bir kez daha tekrar edelim: Halka karşı işlenen tüm suçların takipçiyiz, şimdilik bunların unutulmasını engellemeye, tarih önünde kayıt altına almaya çalışıyoruz, yarın hepsinin hesabını soracağız.

Daha önce gündeme gelip bu iktidar eliyle unutturulmaya çalışılan tüm konularda tavrımız aynıdır.

Sosyalistler bu ülkenin hafızasıdır. Ülkemizin bu karanlık güçlerin eline düşmemesi için mücadele eden yoldaşlarımızı, Mahir’leri-Denizleri bir gün bile unutmadık, unutturmadık. İktidarların susturmak için katlettiği Uğur Mumcu’yu, Hrant’ı, Tahir Elçi’yi unutmadık, unutturmadık. Biz bu ülkenin hafızası, hesaplaşmanın güvencesiyiz.

Fetullahçı çetenin siyasi ayağını da ortaya çıkaracağız, 128 milyar dolar dahil olmak üzere halktan çalan her hırsızı saklandığı delikten çıkarıp sanık sandalyesine oturtacağız!

Laik bir hukuk devletinde işler öyle helallik ile yürümez, biz o helalliği asla vermeyeceğiz. Yaşadığımız bu yoksulluğun, çalınanların, kaybettiğimiz canların helali olmaz ancak hesabı sorulur.

‘GÜNDEMİMİZDE HESAPLAŞMA VAR’

Bu arada, bütçe üzerine çalışırken görüyoruz. Dünya listesine girdiğimiz başka konular da var.

Öğretmen maaşları konusunda OECD ülkeleri arasında sondan beşinciyiz mesela!

Her yüz bin kişiye düşen hekim sayısında OECD ülkeleri arasında sondan ikinciyiz. Bu yıl da bu hedefimizi sürdürüyoruz!

Asgari ücretlinin satın alma gücünün konusunda yine dünya rekorları kırıyoruz. Son sıralardayız.

Emekçinin ödediği vergilerde dünya rekorları kırıyoruz!

Bir şirketin aldığı kamu ihalesi konusunda bizden iyisi yok.

Yandaş müteahhit çetesi, dünyada en fazla kamu ihalesi alan şirketler arasında…

Sevgili yurttaşlar, ortada bir yönetim yok, bir iktidar yok; bir çete var!

Halkın vergilerinden, alın terinden beslenen, trilyonlarca liralık bütçenin yüzde 10’unu TBMM denetiminden çıkarabilen bir çete var!

Dolayısıyla Türkiye halklarının ve Türkiye İşçi Partisi’nin önünde bir hesaplaşma gündemi var!

‘SOKAKTA DA AYNI KARARLILIK VAR’

Sokakta da aynı kararlılık var. Örneğin, Birleşik Metal-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu çok sayıda fabrikada eylem yapan metal işçilerini selamlıyoruz.

İşçi kardeşlerimiz geçinemediklerini vurguladı.  Eylemlerde işçiler, gelirde ve vergide adalet istedi.

Bilindiği gibi Türkiye salgın süresince milli gelirine oranla kendi halkına en az nakit desteği veren ülkelerden birisi. İşçi kardeşlerimiz bunu hatırlatarak şöyle diyorlar:

"İşçilerin patronundan daha yüksek oranda vergi ödediği bir ülke haline geldik. Pandemide halk işsizlikle ve geçim zorluklarıyla mücadele ederken bir avuç ayrıcalıklı şirketin vergi borçlarının sıfırlanıyor, İŞKUR ve SGK kaynaklarından şirketlere kıyaklar yapılıyor. İşsizlik rekor kırarken, işçilere ait olan İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklarının çoğunun büyük bölümü patronlara aktarılıyor. İşçiler, emekçiler, işsizler, emekliler, küçük esnaf, çiftçiler, dar gelirliler, yani bu halkın çok büyük bir çoğunluğu ise adaletsizliklerden bıktı: 'Geçinemiyoruz' diyorlar çözüm istiyor.

2022 karakışına karşı halkın ekmeğini savunmak için acil önlemler alınmalıdır!

Gelirde ve vergide adalet sağlanmalıdır!

Bıçağın kemiğe dayandığı şu günlerde biraz nefes almak için ülkeyi yönetenleri acil önlemler almaya çağırıyoruz.

Üç beş şirketin hatırına bir gecede çıkan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin, açlık ve yoksullukla boğuşan milyonlar için neden çıkmadığını soruyoruz.

Pembe tablolar çizmeyi alışkanlık haline getiren siyasi iktidarı uyarıyor, 2022 bütçesi ve asgari ücreti belirlenirken 'geçinemiyoruz' diye haykıran halkın ekmeği için somut önlemler almaya çağırıyoruz"

‘İKTİDAR SADECE ZAM ZAPIYOR’

Peki iktidar ne mi yapıyor? Bu isyanlara karşı sadece zam yapıyor!

Sanayi de doğalgaz ve elektriğe zam geldi. Bu ay sanayi aboneleri için geçerli olacak doğalgaz için yüzde 48,40 artışla, elektrik üretim santrallerinin kullandığı bin metreküp doğalgaz için ise yüzde 46,82 artışla 4 bin lira oldu.

Doğalgazda dışa bağımlı olan Türkiye, tükettiği enerjinin yüzde 26,6’sını doğalgazdan karşılıyor. Elektrik üretiminde ise doğalgazın yaklaşık 40’lık payı bulunuyor. Elektrik üretiminde kullanılan doğalgaz fiyatlarındaki artış ocak ayından bu yana yüzde 158’e ulaştı.

Üretim maliyetlerinin artması doğal olarak vatandaşın bütçesine yansıyacak! Yarın milyonlarca emekçi bugüne göre daha zor şartlarda yaşamaya çalışacak.

Akaryakıta da zam geldi ve bu ekmeğimize yansıyacak diyorduk. İşte İstanbul’da ekmek 2.5 TL oldu.

Dolayısıyla iktidarın halkla dalga geçmekten ve pembe tablo çizmekten vazgeçmesi gerekiyor. Bu iktidarın çoktan geçmiş olan son kullanma tarihini gözeterek, bir an önce Türkiye’nin bunlardan kurtulması için güçlerimizi birleştirerek ülkeyi aydınlık geleceğe götüren yolun kapılarını açmamız gerekiyor.