Erkan Baş: Bütçenin özeti halktan alıp Saray’a vereceğiz!

Erkan Baş: Bütçenin özeti halktan alıp Saray’a vereceğiz!

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, bugün Meclis Genel Kurulu’nda bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada Saray iktidarının bütçe tasarısının özeti halktan alıp Saray’a vermektir ifadelerini kullandı. Baş, iktidarı eleştiren muhalefete saldırıyla yanıt verilmesi yönteminin tarihte Mussolini ve Hitler tarafından tercih edildiğini söyledi. Baş ayrıca, Ergenekon kumpasının tüm savcıları cezaevinde sadece biri Saray’da dedi.

Meclis’te görüşmeleri yapılan 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi görüşmelerinde söz alan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Genel Kurul’a getirilen bütçe tasarısının Saray’ın ve zenginlerin çıkarlarına göre düzenlendiğini ve ‘tek adam bütçesi’ olduğunu söyledi.

“Ya milyonerlere hizmet eden bütçeler yapılır ya milyonlarca emekçiye, yoksula hizmet eden bütçeler yapılır. Biz Türkiye İşçi Partisi olarak bütçelerin bu ülkenin milyonlarca emekçisi için düşünülmesi, tartışılması, yaratılması gerektiğini düşünüyoruz ama bugün karşımızdaki bütçe sadece milyonerleri hedefleyen, milyonerleri daha da servet sahibi etmeyi amaçlayan -açık konuşalım- yoksuldan, emekçiden alıp zenginlere aktaran bir bütçe.” diyen Baş, “Diyor ki bütçe bize, ‘Halktan alacağız, saraya vereceğiz” ifadelerini kullandı.

Baş, Bütçenin Saray’dan geldiği gibi komisyonlardan geçirildiğini, virgülüne bile dokunulmadan Genel Kurul’a getirilmek istendiğini de söyledi.

‘MECLİS’TE BÜTÜN GÖRÜŞLERİN İFADE EDİLMESİ GEREKİR’

Meclis’te 9 parti bulunduğunu ancak grubu olmayan partilere söz hakkı verilmediğini söyleyerek mevcut Meclis tablosunu eleştiren Baş, “Meselemiz sadece Türkiye İşçi Partisi için söz talebi değildir. Bu Parlamento bu dönem yeni Siyasi Partiler Kanunu, yeni seçim sistemi gereği çok partili biçimde şekillenmiştir ve buradaki bütün görüşlerin ifade edilmesini önemsiyoruz.” dedi.

Baş ayrıca, kürsüde elde ettikleri söz hakkının, AKP'ye rağmen mücadele eden milyonlarca insanın demokrasiyi koruma çabasının bir sonucu olduğunu vurguladı.

‘İNSANLAR KENDİNİ YAKIYOR, SARAY HARİKALAR DİYARINDA’

"Ama ilginç bir şey var arkadaşlar: Büyük partinin temsilcileri, bakanlar çıkıyorlar, bir harikalar diyarı anlatıyorlar. Ben gerçekten, çocukken okuduğum ‘Alice Harikalar Diyarında’ masalının Türkiye'de ‘saray harikalar diyarında’ biçiminde yeniden yaşandığına üzülerek şahit oluyorum." diyen TİP Genel Başkanı, "Değerli arkadaşlar, bu Parlamentonun kapısında insanlar kendilerini yakıyorlar, ‘Açız, yoksuluz.’ diye kendilerini yakıyorlar. Belki görmek istemediğiniz için görmüyorsunuz ama şurada Halkla İlişkiler Binası'nın tepesine bir işçi kardeşimiz çıktı ‘Ben artık iş dilenmekten utanıyorum, hayatıma son vereceğim’ deme noktasına geldi." şeklinde konuştu.

'O BİR İŞÇİNİN HAKKINI DA SAVUNACAĞIZ'

Konuşması sırasında kendilerine ulaşan bir işçinin mesajından da bahseden Baş, geçtiğimiz hafta yaptıkları açıklamaya ilişkin mail yollayan bir işçinin, "Saray’ın bir günlük gideri 1125 asgari ücretlinin maaşına eşit demişsiniz, hesapladım 1126 işçinin maaşına eşit aslında. İşte o bahsedilmeyen işçi benim" dediğini aktararak, "İşte, ben de buradan o bir işçi arkadaşıma teşekkür edip söz veriyorum, senin de hakkını savunmak için buradayız, senin de hakkını saraya yedirmeyeceğiz." dedi.

“ERGENEKON’UN TÜM SAVCILARI CEZAEVİNDE BİRİ SARAY’DA”

AKP’nin muhalefetten gelen tüm eleştirilere kulağını kapattığını söyleyen Baş, “Dinlemezlikten geliyorsunuz ama bakın, dinleyin; Ergenekon duruşmaları başladığında ‘Burada kumpas uygulanıyor, Silivri'de hukuk yok.’ dedik, dinlemediniz ‘Biz o davanın savcısıyız.’ dediniz, şimdi, bugün o davanın bütün savcıları hakimleri cezaevinde, sadece bir tanesi Saray’da. O yüzden, sizi uyarıyorum, muhalefetin sözünü dinleyin diyorum.” ifadelerini kullandı.

‘UNUTMAYIN HİTLER DE SEÇİMLE GELMİŞTİ’

Bütçe görüşmeleri sırasında muhalefetin eleştirilerine dönük iktidar partisinin de eleştiriyle yanıt vermesini eleştiren Baş, bu yöntemin tarihte Mussolini ve Hitler tarafından kullanıldığını söyleyerek şunları kaydetti: “İktidarın her temsilcisi kürsüye çıktığında dönüyor, muhalefete saldırıyor; dönüyor, muhalefeti eleştiriyor. Yahu, arkadaşlar, on altı yıldır siz yönetiyorsunuz bu ülkeyi. Bakın, 1967 yılındaki bütçe görüşmelerinde Türkiye İşçi Partisi’nin o zamanki Genel Başkanı Mehmet Ali Aybar şöyle söylüyor, ‘Dünyada hangi parlamentoda, muhalefet bütçe eleştirisi yaptığında, iktidar bu eleştirilere muhalefeti eleştirerek, suçlayarak yanıt verir?’ Ben söyleyeyim diyor Mehmet Ali Aybar: ‘1922-1925 yılları arasında Mussolini'nin İtalya’sında faşist diktatörlüğü kurmak için bu yola başvurmuşlar. 1933'te Hitler Reichstag'ta aynı yolu denemiş. Tarih gösteriyor ki sizin iktidarınız da aynı yolu tercih etmiş, buna izin vermeyeceğiz.” dedi.

Baş bu konuşmasının sonrasında AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş’un Hitler benzetmesi dolayısıyla “kabul etmiyoruz, biz seçimle geldik” demesine de yanıt vererek "Hitler de seçimle geldi, seçimle geldiğiniz gibi mutlaka bir gün bu halk sizi göndermeyi de bilecektir." dedi.