Erkan Baş: Bu komisyon şov yapmak için mi yoksa gerçek sorunları konuşmak için mi kuruluyor?

Erkan Baş: Bu komisyon şov yapmak için mi yoksa gerçek sorunları konuşmak için mi kuruluyor?

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Meclis Genel Kurulunda, Deprem Araştırma Komisyonu’na ilişkin konuştu. Baş, komisyonda kimlerin olacağı sorusunu gündeme getirerek, “Komisyonu oluşturacaksak, bunu iktidar milletvekillerinin doldurduğu, Saray’dan ne emir gelirse ona göre el kaldırıp indiren bir komisyon olmaktan çıkartmamız gerekiyor” dedi.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Deprem Araştırma Komisyonu kurulmasına ilişkin verilen önerge hakkında konuştu. Baş, AKP’nin gündeminde depremin değil, işçilerin haklarının nasıl gasp edileceği olduğunu belirtti.

Baş’ın konuşmasından satır başları şöyle:

AKP’NİN GÜNDEMİNDE DEPREM YOKTU!’

Bugün bizlere ulaşan gündemde 3 bin 323 tane araştırma önergesi teklifi var. Bunların en az 20 milletvekili imzasıyla buraya geldiğini biliyoruz ve AKP bunların hiçbirini hiçbir zaman gündeme almıyor. Bugüne kadar 58 tane deprem önergesini reddettiniz.

Biliyorum ki eğer cuma günü o deprem gerçekleşmeseydi, bugün burada gelen önergeyi de reddedecektiniz. Eğer halkın tepkisinden korkmasaydınız bu önerge tekliflerinin hepsine hayır oyu verecektiniz.

Zira AKP’li milletvekillerinden aldığımız bilgi, gündemlerinde depremle ilgili bir şeyin olmadığı idi. Gündemlerinde işçilerin kalan son haklarını gasp etmekle ilgili gönderdikleri yasa teklifi vardı. 109 insanı kaybettiğimiz, binlerce insanın yaralandığı enkaz altında hala yurttaşlarımızın hayatta kalma mücadelesi verdiği bir aşamada AKP’nin bu sabah deprem diye bir gündemi yoktu.

Örneğin binaların neden yıkıldığı hiç gündemlerinde değildi. Deprem vergilerinin nereye harcandığı gündemlerinde değildi. İmar affının neye mal olduğu gündemde yoktu.

'BU KOMİSYON BAKANLARA MİLLETVEKİLLERİNE SİZ ORADA NE YAPIYORDUNUZ DİYE SORACAK MI?'

Bu komisyon “Sen tarım bakanısın, orada çalışma yapan insanın elinden telefonu alıp, çalışmayı sekteye uğratma hakkını nereden buluyorsun” diye soracaksak işe yarayacak.

Bu komisyon, çakarlı araçlarla deprem alanına girip bütün insanların dikkatini dağıtan, oradaki çalışmaları sekteye uğratan bu bakanlara milletvekillerine siz orada ne yapıyordunuz diye soracak mı?

Annesi ölmüş bir çocuğa, Ayda’nın acısı yok diyene bir sus be arkadaş diyecek mi bu komisyon? Acısı yok diyor. Annesi yok artık. Evi yok. Nasıl bir gelecek kuracağını bilmiyor. Ama Ayda’nın acısı yok!

BU KOMİSYON, DEPREMDE NEDEN YALNIZCA EMEKÇİLERİN ÖLDÜĞÜNÜ KONUŞMAK ZORUNDA'

Bu komisyon şov yapmak, halkın gözünü boyamak için mi kuruluyor yoksa gerçek sorunları konuşmak için mi kuruluyor?

Eğer bu komisyon gerçekten işe yarayacaksa, örneğin neden depremde yalnızca işçilerin emekçilerin öldüğünü konuşmak zorunda. Neden o çürük binalarda yaşamak zorunda kalıyor bu ülkenin yoksul insanları?

Emekçiler neden mezarlığa dönüşen evlerde yaşamak zorunda kalıyor? Örneğin binalar nasıl daha ucuza yapılır da müteahhitler nasıl daha çok para kazanır, diye düşünenlerden hesap sormalı bu komisyon. Ali Ağaoğlu’nu kulağından tutup oturtmalı, "Sen kumları hangi denizden, neye güvenerek, arkanda kim varken çektin diye sorabilmeli. O beşli müteahhit çeteye halkın paralarının niye aktarıldığını tartışabilmeli.

'EMEKÇİLERİN TEMSİLCİLERİ BU KOMİSYONDA OLMAK ZORUNDA'

Bu komisyonun gerçek bir komisyon olabilmesi için sadece iktidar partisi milletvekillerinden, onların çoğunluğundan oluşmaması gerekiyor.

Gerçek bir komisyon kuracaksak, buradaki herkesin temsil edilebildiği, özellikle koşarak ve hiçbir reklam şov kaygısı gütmeden insanların hayatını kurtarmak için oraya giden, hakkını vermediğiniz maden işçilerinin temsilcileri bu komisyonda olmak zorunda.

Maden işçilerinin, sağlık emekçilerinin, gece gündüz çalışan, alın teri döken yurttaşların temsilcilerinin olmadığı, sadece patron temsilcilerinden oluşan bir komisyon gerçekten bu ülkenin ihtiyaç duyduğu yanıtları verecek ve araştırma yapabilecek bir komisyon olmayacak.

Bu komisyonu oluşturacaksak, bunu iktidar milletvekillerinin doldurduğu, Saray’dan ne emir gelirse ona göre el kaldırıp indiren bir komisyon olmaktan çıkartmamız gerekiyor. Bunun en önemli göstergelerinden bir tanesi de bizler için şu olacaktır: Sadece ihtiyaç duyulduğuna koş maden işçisi kurtar o insanları dedikleriniz değil de aynı zamanda sözüne kıymet verdiğiniz insanlar olduklarını görmek istiyorlar.

Maden işçilerinin, sağlık emekçilerinin, eğitim emekçilerinin, marketler de çalışan işçilerin temsilcilerinin olduğu bir komisyon olmalı.