Erkan Baş Artı TV'ye konuk oldu

Erkan Baş Artı TV'ye konuk oldu

3'üncü havalimanı işçilerinin gözaltı süreçlerini yakından takip eden TİP Kurucu Meclis üyesi Erkan Baş, Artı TV'ye konuk oldu.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Kurucu Meclis üyesi ve HDP İstanbul milletvekili Erkan Baş Artı TV Odak programında Yadigar Anlı'nın sorularını cevapladı. 3'üncü havalimanında sık sık yaşanan iş cinayetleri ve sağlıksız, güvencesiz çalışma koşullarına karşı iş durdurma eylemine giden işçilerin mücadelesine tanıklığını aktaran Baş, "İşçilerin ne koşullarda çalıştığını gördük, insan bunlara talep demeye utanır" dedi.

'HİÇBİR YETKİLİYE ULAŞAMADIK'

Baş, işçilerin işveren şirket İGA ve AKP ortaklığıyla gözaltına alındığına dikkat çekerek,"İşçileri gece yataklarından kaldırarak nasıl şirket aracıyla gözaltına alırsınız?" diye sordu. İşçilerin direnişinin 2. gününde şantiye önüne gittiklerini ve yaşadıklarını aktaran Baş, "Sabah 07.30'da şantiye önünde bir işçi bana 500-600'e yakın gözaltı olduğunu söyledi, inanın ilk etapta ihtimal vermedim. Bunun abartı olabileceğini düşündüm. Sonra Arnavutköy İlçe Jandarma Karakolu'na gittiğimizde karşılaştığımız tabloya inanamadık. Karakolun bütün odaları gözaltına alınan işçilerle doluydu. Hiçbir yetkiliye ulaşamadık, maliye bakanı, içişleri bakanı, çalışma bakanı hiç kimseye ulaşamadık. Sigortasız işçi çalıştırılıyor ve işçi bundan sorumlu tutuluyor. Arkadaşlarımızın gözaltına alınmasının tek sebebi işverenin aylarca çalıştırdığı işçilere şantiyeye giriş kartını vermemiş olması. Şantiye giriş kartı yok, çünkü aylardır sigortasız çalıştırılıyor" dedi.

İŞÇİLER İGA'YA AİT ARAÇLARLA GÖZALTINA ALINMIŞ

Gözaltı işlemlerinin İGA şirketine ait araçlarla yapıldığını belirten Baş, "İşçiler gece yataklarından apar topar alınmış, yatarken giydikleri kıyafetlerle jandarma merkezlerine İGA'ya ait araçlarla götürülmüşler. Bu kadar utanmazlık olur mu? Burjuva hukukunda bile göstermelik de olsa tarafsızlık ilkesi vardır. İşçilerin psikolojik olarak da bastırılmak istendiği o kadar açık ki, araçların üzerindeki İGA yazılarını sökmeye tenezzül bile etmemişler" ifadelerinde bulundu.

'İŞÇİ SINIFI DÜNYAYI YERİNDEN OYNATIR'

3'üncü havalimanı işçilerinin talepleri kabul edilene ve tüm gözaltılar serbest bırakılana kadar kamuoyunu işçilerle dayanışmaya çağıran Erkan Baş, "işçi sınıfı sonuna kadar sabırla devam eder, nihayetinde de dünyayı yerinden oynatır" diyerek sözlerine son verdi.