Erdoğdu ailesi adalet talep ediyor

Erdoğdu ailesi adalet talep ediyor

29 Mayıs günü geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Erdoğdu’nun ailesi, adalet talebiyle basın açıklaması düzenledi.

Ersan Kınık

Bahçelievler’de 29 Mayıs günü yolun karşısına geçmek isterken araba çarpması sonucu hayatını kaybeden Mustafa Erdoğdu için, kazanın meydana geldiği yerde dava öncesi adalet talebiyle basın açıklaması düzenlendi.

Bahçelievler’de 29 Mayıs 2022’de saat 00.50 sıralarında caddenin karşısına geçmek isteyen Mustafa Erdoğdu’ya, Yenibosna istikametinden Sefaköy’e doğru giden 38 AEY 966 plakalı araç çarptı. Çarpmanın etkisiyle ağır yaralanarak yoğun bakıma kaldırılan Mustafa Erdoğdu, 4 günlük yaşam mücadelesinin ardından hayatını kaybetti.

Ölüme sebebiyet veren araç sürücüsü Mustafa Ayrıkçil, olay sonrası savcılığa verdiği ifadenin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, şüpheli Ayrıkçil’in tali kusurlu olduğu belirtilirken, maktul Erdoğdu’nun ise 100 metre ötedeki üst geçidi kullanmak yerine yolun orta refüj kısmından geçmek istemesi sebebiyle asli kusurlu olduğu belirtildi.

SAVCILIK İDDİANAMESİ: ARAÇ SÜRÜCÜSÜ GEREKEN DİKKAT VE ÖZENİ GÖSTERMEDİ

Ayrıca araç sürücüsü Ayrıkçil’in, trafikte seyir halinde bulunduğu esnada gereken dikkat ve özeni göstermeyerek Erdoğdu’nun ölümüne sebebiyet verdiğine ilişkin kuvvetli şüphe oluştuğuna yer verilerek, “taksirle ölüme sebebiyet verme” suçundan dava açıldı.

3 Kasım 2022 tarihinde Bakırköy Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek dava öncesinde aileler kazanın meydana geldiği Starcity AVM önünde basın açıklaması düzenledi. Yüzlerce kişinin katıldığı basın açıklamasına Erdoğdu’nun aile bireyleri, arkadaşları ve Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli de katılarak destek verdi.

Basın açıklamasını Mustafa Erdoğdu’nun kuzeni Oya Erdoğdu okudu. Açıklamada sıklıkla "Mustafa'ya sözümüz adaleti olacak" , "Mustafasız geçen 150'nci gün" sloganları atıldı.

Kazaya sebebiyet veren Ayrıkçil’in avukatlarının, olay gecesi orada olmadığı hâlde sahte bir görgü tanığı bulunduğunun iddia edildiği açıklamada, davayı kendi lehlerine çevirebilmek adına titizlikle çalışma yürüttükleri öne sürüldü.

‘HANGİ HATANIN KARŞILIĞI OLABİLİR BİR HAYAT?’

Araç sürücüsü Ayrıkçil’in cezalandırılmasının talep edildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bir insanın ölümüne sebep olmak ve sonrasında hayatına hiçbir şey olmamış gibi devam ediyor olmak bu kadar kolay olmamalı. Ülkemizde trafik kazası sonucu ölen insanların kusurlu, suçlu atfedilip, kader kısmete bağlanıp, ölenin öldüğüyle kaldığı dava sonuçlarından bıktık. Bir hayat gitti, bitti. Hangi kusur, hangi hatanın karşılığı olabilir bir hayat? Adaletli bir yargılama ve cezalandırma istiyoruz. Sürücü hakkında taksirle ölüme sebep olma suçundan ceza verilmesini talep ediyoruz.”

Açıklama, 3 Kasım günü saat 09.00’da Bakırköy Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan davaya yapılan çağrı ile sona erdi.

‘MUSTAFA’NIN İÇİN ADALET ÇIĞLIĞINI YÜKSELTMEK ZORUNDAYIZ’

Açıklamanın ardından söz alan dava avukatı, “Bugün Erdoğdu ailesinin adalet isteyen seslerine ses olmak için buradayız” diyerek şöyle konuştu:

“Bugün artık konuşma imkânı olmayan Mustafa’nın adalet çığlığını onun için yükseltmek zorundayız. 29 Mayıs gecesi aşırı hızlı seyreden takip kurallarına uymayan öndeki aracı güvenli mesafeden takip etmediği için yol görüşü neredeyse sıfıra inen sürücünün çarpması nedeniyle Mustafa katledildi. Mustafa hastanede yaşam savaşı verirken, ne yazık ki deliller tek taraflı olarak toplandı ve Mustafa’nın sağlık durumunun nasıl gelişeceği bile beklenmeden, aynı gün içerisinde sorgu için mahkemeye çıkarılan şüpheli, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Buna karşı itirazlarımız ve tutuklama taleplerimiz karşılanmadı.

‘ADALET ARAYIŞI, BÜTÜN KAMUOYUNUN ÖNÜNDE VİCDANLARI SIZLATAN BİR GERÇEK OLARAK DURUYOR’

Adalet arayışı, bütün ailenin sevenlerin ve konuyu bilenlerin bütün kamuoyunun önünde vicdanları sızlatan bir gerçek olarak durmaya devam ediyor.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın sonucunda, sanık hakkında taksirle ölüme sebebiyet verme suçundan kamu davası açıldı. Ailenin adalete haykıran sesini, Mustafa’nın artık çıkaramayacağı adalet çığlıklarını savunmak ve adaletin tesis edilmesini sağlamaya çalışmak için hukuk mücadelemiz 3 Kasım günü Bakırköy adliyesinde başlayacak. Tüm kamuoyu ve ilgilileri de ailenin yanında destek olmaya çağırıyorum.”

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli ise “Kazalar maalesef memleketimizin kaderi diye tarif ediliyor ama biliyoruz ki birçok kaza önlenebilir. Tabii bu adalet talebi son derece üzücü. Diliyorum adalet yerini bulacak, adalet aynı zamanda başka kazaların olmaması için de son derece önemli. Diliyorum sorumlu bir an önce hak ettiği cezayı alacak” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından, kazanın yaşandığı yere giden aile bireyleri, Erdoğdu'nun düştüğü yere ellerindeki karanfilleri bıraktı.