Erdoğan'ın yönettiği Varlık Fonu'nun borcu bir yılda ikiye katlandı

Erdoğan'ın yönettiği Varlık Fonu'nun borcu bir yılda ikiye katlandı

Erdoğan'ın başında bulunduğu ve Türkiye'nin en büyük gelir getiren şirketlerinin içine dahil edildiği Varlık Fonu, 75 milyar TL toplam borca ulaşarak bir yıl öncesine göre iki kat borçlanmış oldu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başında olduğu ve en büyük gelir getiren şirketleri bünyesinde barındıran Türkiye Varlık Fonu, borcunu geçen yıla göre yaklaşık iki katı artırarak 75 milyar TL toplam borca ulaştı.

Kanuna göre geçen yılın ekim ayında TBMM’ye sunulması gereken Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) ait 2018 Yılı Denetim Raporu, yedi ay gecikmeyle teslim edildi. Devlet Denetleme Kurumu’nun raporuna göre fon, neredeyse iki kat borçlandı.

PTT, Ziraat Bankası ve Türk Hava Yolları başta olmak üzere Türkiye'nin en büyük şirketlerini bünyesinde bulunduran TVF'nin, 2017 yılında 37 milyar TL olan borcu 2018’de 75 milyar 404 milyon TL’ye yükseldi. 58 milyar TL’si uzun dönem borçlardan oluşan toplam borcun, geri kalanı ise kısa vadede ödenmesi gereken borçlardan oluşuyor.

ŞAHISLARA 500 MİLYAR TL KREDİ!

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre Varlık Fonu şahıslara da geçtiğimiz dönemde borç verdi. TVF, 2018’de  641 milyar TL’lik avans ve kredi kullandırdı. Bunun 500 milyar TL’si doğrudan kişilere verilen kredilerden oluşuyor.

RAPOR YEDİ AY GECİKTİ

Kanunda yer alan yasal tarihten yedi ay sonra TVF’nin denetim raporlarının TBMM’ye sunulması ayrıca tartışma konusu oldu. Rapora göre Cumhurbaşkanlığı tarafından geçen temmuzda denetim için talimat gönderildi. Ancak TVF, mali tablolara ilişkin raporlarını, Devlet Denetleme Kurumu’na "raporlar henüz hazır olmadığı" gerekçesiyle teslim etmedi.

‘BORCUN KATLANDIĞI YIL YÖNETİM HİÇ TOPLANTI YAPMADI’

Denetim Raporu’nda, milyarlarca TL’lik kaynağı elinde bulunduran TVF yönetiminin dönem boyunca toplantı dahi yapmadığı ortaya çıktı. Rapor doğrultusunda, borcun iki kat arttığı 2018 yılında Erdoğan'ın, Berat Albayrak, Rifat Hisarcıklıoğlu ve Yiğit Bulut gibi isimlerle bir toplantı düzenlemediği görülüyor.

‘KANUNUN ETRAFINDAN DOLANAN BİR ŞİRKET’

Sürece ilişkin CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel şu açıklamalarda bulundu:

“Rapor, TVF’nin varlık yaratmak yerine borç yaratan bir yapılanma haline geldiğini ve adeta bir paralel hazineye dönüştüğünü ortaya koydu. Elimizdeki bilgiler fonun, Hazine garantisiyle 34 milyar TL’lik borç ürettiği yönünde.”

“Kuruluşundan bu yana mevzuata aykırı iş ve işlemler yapan bir şirketten söz ediyoruz. Başkanlığını Tayyip Erdoğan’ın, başkanvekilliğini Berat Albayrak’ın yaptığı bir şirketin denetim süreci başta olmak üzere neredeyse tüm faaliyetlerinde kanunun etrafından dolandığı anlaşılmaktadır. Aynı zamanda yürütmenin başı da olan şirketin başının kanun tanımaz, hukuk tanımaz bir yönetim sergilediğini gözler önüne sermektedir. Şirketin sadece mali denetime tabi tutulmuş olmasını, hukuka uygunluk ve performans denetimi yapılmamış olmasını da not etmek durumundayız. Norveç Varlık Fonu yöneticisi, bir başka fon yöneticisinin kiraladığı uçakla seyahat ederek kurumun itibarını ve kültürünü zedelediği için istifa etmişti. Türkiye’de ise ülkemizin geleceğindeki varlıklarının bile içine konduğu TVF’nin kamu kaynaklarının ne şekilde kullandığı ya da ekonomiye nasıl faydalı olabileceğine yönelik denetlemelerinin yapılmamış olmasını ciddi bir eksiklik olarak görüyoruz.”

DAHA FAZLA