Erdoğan'ın termik santrallerle ilgili veto açıklamasının altında rant mı yatıyor?

Erdoğan'ın termik santrallerle ilgili veto açıklamasının altında rant mı yatıyor?

Erdoğan’ın “Bir tarafta halkım, diğer tarafta da buradaki sermaye var. Kusura bakmasınlar, biz bu adımı attık. Büyük ihtimalle bu yeniden bir ihaleye gider. Bu işin başka çıkışı yoktur” sözleri, "yeni bir Saray oyunu mu" şüphesi uyandırdı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi partisi tarafından Meclis’e sunulan ve kendi partisinin milletvekilleri tarafından geçirilen termik santrallere filtre takılmasını erteleyen yasayı kamuoyu tepkisi nedeniyle veto etmişti. Erdoğan’ın “Bir tarafta halkım, diğer tarafta da buradaki sermaye var. Kusura bakmasınlar, biz bu adımı attık. Büyük ihtimalle bu yeniden bir ihaleye gider. Bu işin başka çıkışı yoktur” şeklinde öne sürdüğü veto gerekçesi ise şüphe uyandırdı. Erdoğan’ın sözleriyle ilgili konuşan CHP Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, “Zaten şaibeli olan ihalelere yenilerini ekleyecekler” dedi.

BirGün’e konuşan Erdoğdu, AKP döneminde yapılan ihalelerin önemli bir bölümünün şaibeli olduğunu, termik santral ihalelerinin ise bu şaibeli ihalelerin başında geldiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğdu, “Veto meselesi ile ilgili yapılan ilk açıklamada ihale vurgusu yapmak, AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın ‘asıl niyetini’ ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

‘VETONUN SAMİMİ GEREKÇESİ YOK’

AKP için, “yeni ihale” kavramının “yeni rant” anlamına geldiğini vurgulayan CHP’li Erdoğdu, “Eğer düzenlemenin TBMM’de konuşulduğu aşamada önemli ölçüde bir değişiklik yapılmış olsaydı ve Erdoğan’ın tanımadığı bir hal alsaydı kabul edilebilirdi. Fakat geldiği gibi kabul edildi. AKP grubunun Erdoğan’ın talimatıyla hareket ettiğini de göz önünde bulundurursak vetonun samimi bir gerekçesi olamaz” diye konuştu.

İTHAL YAKIT DA RANTI DOĞURUYOR

Veto ve halk sağlığı tartışmalarının ihale söylemleri ile yeni bir pazarlık konusu haline getirildiğini ifade eden Erdoğdu, “Termik santrallara bir an önce filtre takılmalı ve tam kapasite çalıştırılmalı. Bu konu bir ihale pazarlığına dönüştürülmemeli. Santrallar tam kapasite çalıştırılmadığı zaman bu kez de ithal kömür ve doğalgaz kullanılıyor ve bu da başka bir rantı doğuruyor” dedi.