Erdoğan'ın tehditlerine gazetecilerden tepki

Erdoğan'ın tehditlerine gazetecilerden tepki

Erdoğan'ın Fatih Portakal'a yönelik tehditlerine bir tepki de ÇGD ve TGS yöneticilerinden geldi. TGS Genel Başkanı, "Gazetecilerin görevi siyasileri kollamak değildir" dedi.

AKP'li cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Fox TV Ana Haber Bülteni sunucusu Fatih Portakal'a yönelik tehditlerine bir tepki de Türkiye Gazeteciler Sendikası'ndan (TGS) geldi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Can Güleryüzlü ve TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Erdoğan'ın tehditlerine tepki gösterdi.

'BAĞIMSIZ HABERCİLİK SİNDİRİLMEK İSTENİYOR'

ÇGD Genel Başkanı Can Güleryüzlü, Türkiye'de uzun zamandır özellikle iktidar ve iktidara yakın kesimlerin, eleştirel ve bağımsız haberciliği sindirmeye çalıştığını söyledi.

Yalan haber ve yorumlarla gerçek gazeteciliğin yok edilmek istendiğine vurgu yapan Güleryüzlü, şöyle konuştu:

"Bunun son örneğini gazeteci Fatih Portakal'a yönelik saldırılarda gördük. Portakal'ın, yaşam standartlarının düşmesine itiraz ederek demokratik haklarını kullanan ve dünyanın gözünün çevrili olduğu Fransa'daki gelişmeleri, habercilik sorumluluğuyla izleyicisiyle paylaşıp, bizim de içinden geçtiğimiz ekonomik krizi anımsatarak yorumlaması kadar doğal bir durum yoktur. Portakal'ın, Fransa hükümetinin protestoculara karşı sert tavrını, bizlerin daha birkaç ay öncesine kadar OHAL düzeninde yaşadığı ve hâlâ demokratik temel haklarımızı kullanmada ciddi engellerle karşılaştığımız gerçeğiyle değerlendirmesi birilerini fazlasıyla rahatsız etmiş anlaşılan."

'SORUMLULUK ERDOĞAN'INDIR'

Güleryüzlü, "Erdoğan'ın, ülkedeki en etkili ve yetkili kişi olduğunu göz önüne aldığımızda bu tehdidin olası sonuçlarını düşünmek bile istemiyoruz. Kendileri, yaklaşan yerel seçimler için gazeteciler üzerinden malzeme üreterek siyaset yapma çabasına girmiş olabilir. Ancak sarf edilen sözler hem yasalara göre suç hem de basın ve ifade özgürlüğüne aleni müdahaledir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarını emir algılayarak olası bir provokasyona girişmek isteyen kesimlere karşı ön alması ve bu doğrultuda vakit geçirmeksizin sözlerini düzeltmesi gerekmektedir. Aksi takdirde Portakal'ın ya da bir yakınının başına gelebilecek herhangi olumsuz bir durumda sorumluluğu büyük olacaktır" şeklinde konuştu. 

'GAZETECİLİNİN GÖREVİ SİYASETÇİLERİ KOLLAMAK DEĞİL, KAMU YARARINI GÖZETMEKTİR'

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş da, ülkeyi yöneten birinin açıktan bir gazeteciyi tehdit etmesinin gazeteciler açısından can güvenliği probleminin had safhaya çıktığının göstergesi olduğunu dile getirerek, "Bir ülkenin lideri bu şekilde gazetecileri hedef alıyorsa o ülkede gazetecilik mesleğine saygı kalmadı demektir. Siyasetçileri, yanlışları, ekonomiyi eleştirmeyen bir gazetecilik yapılsın istiyorlar. Ancak bunun adı gazetecilik olmuyor. Çünkü gazetecinin görevi siyasetçileri kollamak değil, kamu yararını gözetmektir" diye konuştu.

Durmuş, Erdoğan'ın kullandığı dilin cumhurbaşkanı tarafından asla kullanılmaması gereken bir dil olduğunu da sözlerine ekledi.

NE OLMUŞTU?

Erdoğan,geçtiğimiz günlerde Konya'da yaptığı bir konuşması sırasında,  Fatih Portakal'ın, "Barışçıl bir eylem için protesto edelim. Yapabilecek miyiz" sözlerine karşılık "Haddini bil haddini. Bilmezsen haddini, bu millet patlatır enseni" tehdidi savurmuştu.

DAHA FAZLA