Erdoğan'ın 'Suriye Milli Ordusu' diye duyurduğu grup kimdir?

Erdoğan'ın 'Suriye Milli Ordusu' diye duyurduğu grup kimdir?

Suriye'ye yönelik harekat başladı. Erdoğan'ın sosyal medyadan duyurduğu harekat başlangıcında kullandığı 'Suriye Milli Ordusu' ifadesi dikkat çekti. Peki, Erddoğan'ın "Suriye Milli Ordusu" dediği aslında kimler?

İleri Haber

Suriye’ye yapılması planlanan askeri harekat bugün başladı. Harekatın başladığını Erdoğan Twitter hesabından duyurdu. Erdoğan, paylaşımında “Türk Silahlı Kuvvetleri'miz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve Deaş terör örgütlerine karşı #BarışPınarıHarekatı'nı başlatmıştır. Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir” dedi. Erdoğan’ın paylaşımında dikkat çeken nokta ise “Suriye Milli Ordusu” ifadesi oldu.

Erdoğan’ın paylaşımında dikkat çeken ‘Suriye Milli Ordusu’ aslında Türkiye’nin yabancı olduğu bir yapı değil. Bu yapı AKP’nin, Suriye’deki savaşın başından itibaren desteklediği ve ortaklık kurduğu Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) ta kendisi.

YOĞUN POLİS GÜVENLİĞİ ALTINDA TOPLANTI

Bundan 5 gün önce Şanlıurfa’da, polis tarafından sağlanan yoğun güvenlik önlemleri altındaki bir otelde toplantı yapan ÖSO'cular, "Suriye Milli Ordusu" (Ceyşül Vatani) adı altında bir araya geldiklerini ve düzenli ordu statüsüne geçtiklerini duyurdu.

'NİZAMİ ORDU OLUŞACAK'

Toplantı sonunda, kendilerine "Suriye Geçici Hükümeti" diyen cihatçı oluşumun lideri Abdurrahman Mustafa, "Bu toplantı sonunda geçici hükümet çatısı altında ve bakanlığında katkılarıyla bir nizami ordu oluşacak. Büyük iki gruptan Ulusal Ordu ve Ulusal Özgürleştirme Cephesi yeni bir çatı altında birleşiyor" ifadelerini kullanmıştı. Grubun liderlerinden Salim İdris de, "Fırat'ın doğusunda TSK ile birlikte savaşmaya hazır olduklarını" söylemişti.

Cihatçı Abdurrahman Mustafa’nın bahsettiği Ulusal Özgürleştirme Cephesi ise Mayıs 2018'de Ahrar-uş Şam, Nureddin Zengi Hareketi, Ceyşül Ahrar ve Sukuru Şam adlı TSK destekli destekli örgütlerin bir araya gelmesiyle kurulmuştu.

ÖSO’NUN VAHŞETLERİ

IŞİD’E ‘TRANSFER OLAN’ KOMUTAN

IŞİD’in ortaya çıkmasının ardından emperyalistler tarafından ikinci plana atılan ÖSO, birçok üyesini IŞİD’e kaptırarak bölgede sayıca da küçüldü. ÖSO’nun da en az IŞİD kadar bir emperyalist proje olduğu ve cihatçı terörü uygulamak konusunda IŞİD’den geri kalmayacağı düşünüldüğünde normal olan üye kaptırmanın su yüzüne çıkan en önemli ismi Suriye’nin güneyinde yer alan Dera vilayetinde 46. Tümen adlı ÖSO grubunun komutanı Muhammed el Helak oldu.

Birçok cihatçı teröristle birlikte adres değiştiren Helak, ÖSO’nun 46. Tümeni’nden deyim yerindeyse ‘transfer olarak’ IŞİD’in Halid bin Velid Ordusu’na geçti.

NUREDDİN ZENKİ TUGAYLARI: AKP’NİN ÇOCUK ÖLDÜREN DOSTLARI

ÖSO içinde yer alan ve özellikle Türkiye ile Suudi Arabistan’dan yoğun destek alan “Nureddin Zenki Tugayları” isimli çete 2016 yılında yayınlanan bir video ile gündeme gelmişti.

O dönem cihatçıların elinde olan Halep’in Hanzarad Kampı’nda 12 yaşındaki bir Filistinli çocuğa “Esad’ın askeri” denilerek işkence edildiği ve en son da çocuğun kafasının kesilerek katledildiği görüntülerin yer aldığı video o dönem büyük tepkiye sebep olmuştu.

FARUK TUGAYI: ÖLDÜRDÜKLERİ ASKERİN CİĞERİNİ YİYEN ‘ILIMLILAR’

ÖSO’nun bünyesinde barındırdığı başka bir çete olan Faruk Tugayı’nın adı birçok katliamla anılsa da en çok dikkat çeken vahşeti 2013 yılında Suriye’nin Humus kentinde çekilen görüntülerle ortaya çıktı.

Örgütün kurucusu olan Ebu Sakar isimli cihatçı teröristin, elinde tuttuğu bir bıçakla öldürülen bir Suriye askerinin ciğerini sökerek yediği ve “Beşşar köpeğinin askerleri, sizin de ciğerlerinizi söküp böyle yiyeceğiz" diye bağırdığı görüntüler o dönem büyük tepki topladı

Olayın ardından bir açıklama yapan İnsan Hakları İzleme Örgütü ise, videodaki kişinin Faruk Tugayı’nın kurucusu Ebu Sakkar olduğunu doğruladı.

‘IŞİD’Lİ KARDEŞLERİMİZLE ARAMIZ ÇOK İYİ’

Mayıs 2013’te Halep’in kuzeyinde bulunan Ming Askeri Hava Üssü’ne ÖSO tarafından yapılan saldırıya ilişkin, IŞİD’in de bu saldırıda yer alarak ÖSO’ya destek verdiği iddiaları ortaya atılmıştı.

Üssün ele geçirilmesinin ardından Al Jazeera’ya bir açıklama yapan ÖSO komutanı Abdülcabber Akidi, kendisine IŞİD’in saldırıya destek verip vermediği sorulduğunda “IŞİD’li kardeşlerimizle ilişkilerimiz çok iyi” diyerek iddiaları doğrulamıştı.