Erdoğan'ın korumalarının Elazığ'a gitme maliyeti, depremde evi yıkılanlara ödenecek paradan daha fazla!

Erdoğan'ın korumalarının Elazığ'a gitme maliyeti, depremde evi yıkılanlara ödenecek paradan daha fazla!

Erdoğan’ın Elazığ’a giderken makam aracına eşlik eden koruma ordusu dikkat çekti. Koruma ordusunun Ankara'dan Elazığ'a gitme maliyeti ise 41 bin 308 lira. Bu rakam, depremde evi yıkılan yurttaşlara ödenecek en yüksek ücretten daha fazla.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Elazığ Havalimanı’nda karşılamak ve kent merkezine taşımak için Ankara’dan Elazığ'a giden araç filosu sadece gidişte toplam 41 bin 308 lira değerinde yakıt tüketti. Devletin depremde evleri yıkılan yurttaşlara vereceği ücret ise 41 bin lira.

Elazığ’daki 6,8’lik depremin ardından kente giden AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Elazığ Havalimanı’nda karşılamak ve kent merkezine taşımak için dev bir araç filosu Ankara’dan Elazığ'a gitti. BirGün'den Ozan Gündoğdu'nun haberine göre, yurttaşların cep telefonlarıyla çektiği görüntülerde Erdoğan ve ekibinin toplam 27 kara taşıtı ve 1 helikopterle seyahat ettiği görüldü. Kara taşıtlarının 6’sını GMC jipler, 2’sini Volkswagen minibüsler, 19’unu ise Mercedes otomobiller oluşturdu. Taşıt filosunu bir adet VIP helikopter havadan takip ediyor. Fakat Erdoğan Elazığ’a bu filoyla değil, Cumhurbaşkanlığı özel uçağıyla geldi.

Yani 27 araçlık dev filo Erdoğan'ı havalimanından alıp kent merkezine götürmek için Ankara’dan Elazığ’a 757 kilometre yol kat etti. Bu dev organizasyonun yakıt masrafına mercek tutulduğunda ise çarpıcı bir rakam ortaya çıktı.

6 adet GMC Escalade: Piyasa fiyatı yaklaşık 2 milyon TL olan bu araçlar 100 kilometrede ortalama 15 litre benzin tüketiyor. Ankara Elazığ arasındaki 757 kilometrede sadece 1 GMC jipin tükettiği benzin 113,5 litre. Buna karşılık filoda 6 adet GMC olduğuna göre sadece bu araçlar 681 litre benzin tüketiyor. Benzinin litresinin 7,13 TL olduğundan hareketle sadece GMC model araçlar Ankara’dan Elazığ’a gelmek için 4 bin 855 liralık benzin tüketti.

2 adet Volkswagen Transporter: Araç filosunda aynı zamanda 1’i ambulans olmak üzere 2 adet Volkswagen Transporter tipi (veya benzeri) minibüs kullanılıyor. Bu araçlar GMC jiplere göre daha tasarruflu. Transporterlar şehirler arası yolda 100 kilometrede ortalama 8,9 litre benzin tüketiyor. Böylece araç filosundaki 2 Transporter Ankara’dan Elazığ’a gelmek için 135 litre benzin tüketti. Yaklaşık olarak 962 liralık benzin harcandı.

19 adet Mercedes S600: Erdoğan’ın Elazığ’daki havalimanından almak için hareket eden filoda toplamda 19 adet makam aracı bulunuyor. Makam araçlarını ise Mercedes S600 tipi siyah zırhlı modeller oluşturuyor. Yaklaşık 6 bin motorlu bu araçlar 100 kilometrede ortalama 11,7 litre benzin harcıyor. 19 Mercedes S600’ün Ankara’dan Elazığ’a gelmesi için ise bin 682 litre benzin tüketmesi gerekiyor. Bu miktardaki benzin ise 11 bin 998 lira ediyor.

1 adet VIP helikopter: Kara filosu aynı zamanda havadan da helikopterle takip ediliyor. VIP tipi bir helikopterin kilometrede 2,5 litre benzin tükettiği düşünülürse Ankara’dan Elazığ’a helikopteri getirmek için bin 892 litre benzin gerekiyor. Bunun için harcanan para ise 13 bin 493 lira.

1 adet yolcu uçağı: Erdoğan Ankara’dan Elazığ’a kara taşıtlarıyla gitmiyor. Kara taşıtı filosu cumhurbaşkanını sadece Elazığ Havalimanı’ndan alıp deprem bölgesine taşı 757 kilometre uzaktan getiriliyor. Öte yandan cumhurbaşkanlığı filosunda toplam 11 adet uçağın kayıtlı olduğu biliniyor. Erdoğan’ın hangi uçağıyla geldiği tespit edilemese de referans olması açısından yakıt tasarrufu son derece yüksek olan Airbus A320 modelini baz aldık. Bu tip bir uçağın ortalama yakıt tüketimi hava durumundan irtifaya veya kargo büyüklüğüne göre değişiyor. Ancak Airbus A320 tipi bir uçağın Ankara’dan kalkıp Elazığ’a inmesi için yaklaşık 3 bin 200 litre uçak yakıtına ihtiyacı var. Bunun içinse yaklaşık 11 bin liranın harcanması gerekiyor.

Böylece dev filonun Ankara’dan Elazığ’a gitmesi organizasyonu toplam 41 bin 308 lira değerinde yakıt tüketiyor. Üstelik bu hesaba dönüş masrafları dahil değil.

EVİ YIKILAN YURTTAŞA EN FAZLA 41 BİN LİRA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün yaptığı açıklamada "Ağır hasarlı ve yıkılacak evler için 30 bin lira, acil kira ödeneği olarak da 11 bin lira olmak üzere toplam 41 bin lira verilecek" demişti. Soylu, orta hasarlı evler için hemen 5 bin lira acil yardım ödeneği ve 27 bin lira uzun vadeli faizsiz güçlendirme kredisi verileceğini, köylerde yıkılan evler için de 16 bin lira destek verileceğini bildirmişti.