Erdoğan'ın konuşması, yurt dışına sansürlenerek servis edildi

Erdoğan'ın konuşması, yurt dışına sansürlenerek servis edildi

Saray'ın sitesinde, balkon konuşmasında bazı ifadeler yer almadı.

Erdoğan'ın dünkü balkon konuşmasında muhalefet liderlerini hedef aldığı sözler, Saray'ın İngilizde sitesinde sansürlendi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, resmi olmayan sonuçlara göre yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından dün, balkon konuşması yaptı. Konuşmasında muhafeleti hedef alan Erdoğan, Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı hedef aldı. Erdoğan'ın söz konusu konuşmasında yer alan "Bay Kemal", "Selo" ve "Kandil" ifadeleri; Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı'nın İngilizce sitesinde yer almadı.

İngilizce tercümede, Erdoğan'ın "Şimdi burada ben hesap uzmanı değilim ama hesap uzmanının hesabında galiba bir yanlışlık var", "Şimdi, Kandil’dekilerle onları arkaya alıp bir video çekimiyle haydi diyebilirsiniz ama bu millet yutmuyor ve yutmadı. 17 vekil düşmüş durumda", "Ne diyordu? ‘Eğer Selo’yu dışarı çıkarmak istiyorsanız, oyu bana vereceksiniz’ diyordu" ifadelerine yer verilmedi.

Erdoğan'ın "Şimdi Gabar’da petrol çıktı, yatarak değil çalışarak çıktı. Daha önce orada bay bay Kemal’in dirsek temasında olduğu teröristlerin oralarda beton dökmeleri sebebiyle petrol çıkartamıyorduk ama şimdi çıkardık" ifadeleri de metinde yer bulmadı.

'KENDİ İZLEYİCİLERİNE AYRI YABANCILARA AYRI MESAJ'

Evrensel'in aktardığına göre Times gazetesinin Türkiye muhabiri Hannah Lucinda Smith, bu duruma sosyal medya hesabından dikkat çekti. Smith, "Türkiye Cumhurbaşkanlığı'nın resmi sitesinden Erdoğan'ın zafer konuşmasının İngilizce tercümesini okursanız, kullandığı tonun uzlaştırıcı olduğunu düşünebilirsiniz. Muhalefete ve alçak dış güçlere dair iğneleyici sözlerinin önemli, bir bölümü dışarıda bırakılmış. Türkçe versiyonuna gidin ve tüm hikayeyi görün. Ülke içinde kendi izleyicilere bir mesaj, her ne söylerse söylesin yanında tutmaya ihtiyaç duyduğu yabancılar için bir başka mesajı" ifadelerini kullandı.