Erdoğan'ın 'jest'i yine patronlara: 2020 yılı asgari ücreti 2 bin 324 lira olarak belirlendi!

Erdoğan'ın 'jest'i yine patronlara: 2020 yılı asgari ücreti 2 bin 324 lira olarak belirlendi!

Asgari ücret 2020 yılında brüt 2 bin 943 TL, net 2 bin 324 TL 70 Kuruş olarak belirlendi.

Doğrudan 7 milyona yakın yurttaşı ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinde, yeni rakamı belirleme çalışmalarında sona gelindi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun dördüncü toplantısı başladı. Komisyon son kez Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda toplandı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Komisyon toplantısı sonrası düzenlenen basın toplantısında, 2020 yılında geçerli olacak asgari ücret rakamını açıkladı. Bakan Zehra Zümrüt Selçuk'un açıkladığı rakamlara göre asgari ücret 2020 yılında brüt 2 bin 943 TL, net 2 bin 324 TL 70 Kuruş olarak belirlendi. Asgari ücrete yüzde 15 artış yapılmış oldu.

Bakan Selçuk açıklamasında, "Asgari ücret belirlerken bu ücretin etkileyecek tüm dengeleri ve toplumun tüm kesimini gözetmemiz gerekiyor" derken, kararın bu sene de asgari ücret tespit komisyonundaki oy çokluğuyla alındığını belirtti.

Bakan Selçuk, net asgari ücretin 2 bin 324,7 TL olduğunu belirtti. "Bu bekar ve çocuksuz işçi için geçerli" diyen Bakan Selçuk, "üç çocuklu ve evli işçi" için bu rakamın 2 bin 379,4 TL olduğunu söyledi.

Bakan Selçuk "Asgari ücret artışı yüzde 15,03 oldu" dedi.

Bakan, asgari ücret desteğini tüm işletmeler için 75 TL olarak devam edeceğini belirtti.

TÜRK İŞ TOPLANTIYI TERK ETTİ

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ise basın toplantısında "Bu rakamla işçilerin değil 30 gün, 10 gün bile geçinmeleri mümkün değil. Bu nedenle bu karara katılmamız mümkün değil" dedi. 

Irgat, "Bizim 2 bin 578 lira rakamını Türk İş Başkanı açıkladı, kamuoyuna duyurduk. Geldiğimiz nokta itibariyle açıkladığımız kesimi işçi kesimi olarak kabul edemeyeceğiz. 2008'de başlayan ve günümüze kadar devam eden bir kriz nedeniyle işçilerimiz bu rakamla değil 30 gün, 1 ay, 10 gün bile geçinemez. Bu bakımdan kararınıza katılmadığımızı saygıyla kamuoyuna arz ediyoruz. Karara muhalefet ettiğimizi belirterek toplantıdan ayrılıyoruz" şeklinde konuşarak toplantıdan ayrıldı.

PATRONLAR MEMNUN

TİSK temsilcisi ise açıklamasında "Alınan kararın istihdam için, işsizliği azaltmak için, alım gücünü arttırmak için, istikrarlı işletmeler ve istihdam için hayırlı olmasını diliyorum. Bu artık oranı mevcut enflasyon oranının 3 puan üstündedir. Hedef enflasyonun oldukça üzerinde bir rakamdır. Bütçenin üzerinde bir rakam tahsis edildi" dedi. 

ERDOĞAN'DAN PATRONLARA JEST

Erdoğan, Malezya ziyareti sonrasında uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarına ilişkin, “İnşallah jestimizi yaparız da bakalım son geldikleri nokta nedir, onu da bir kendilerinden görelim” demişti.

ÇERKEZOĞLU: İNSAN ONURUNA YAKIŞMAYAN ASGARİ ÜCRET BELİRLENDİ

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da asgari ücretin açıklanmasının ardından Twitter'dan konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Asgari Ücret Tespit Komisyonundaki hükümet ve işveren çoğunluğu ile, bir kez daha insan onuruna yaraşmayan bir #AsgariÜcret belirlenmiştir" ifadelerini kullandı.

Çerkezoğlu'nun açıklamaları şöyle:

- " #AsgariÜcret hesabında uluslararası standartlara uyarak işçinin ailesinin hesaba katılması zorunluluğu bir yana, işçinin sadece kendisinin asgari yaşam maliyetini bile karşılamayan bir asgari ücret, oy çokluğu ile belirlenmiştir."

- " #AsgariÜcret'teki ayda 304 liralık, günde 10 liralık "artış", işçilerin çarşıda, pazarda, faturalarda karşı karşıya kaldığı zamları telafi etmekten uzaktır."