Erdoğan’ın eski avukatının şikayetiyle yargılanan Nazan Özcan’ın beraatı istendi

Erdoğan’ın eski avukatının şikayetiyle yargılanan Nazan Özcan’ın beraatı istendi

"Gazetecilere açılan dava" haberi nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski avukatı Mustafa Doğan İnal’ın şikayetiyle yargılanan Nazan Özcan’ın beraatı istendi.

bianet’in eski yayın yönetmeni Nazan Özcan’ hakkında, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski avukatı Mustafa Doğan İnal’ın şikayetiyle açılan davanın ikinci duruşması İstanbul 34. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

Duruşmaya hakaret ve iftira suçlamasıyla yargılanan Özcan ile avukatı Meriç Eyüboğlu mazeret bildirerek katılmadı. Mustafa Doğan İnal’ın avukatı ise duruşmada hazır bulundu. İnal’ın avukatı, şikayetlerinin devam ettiğini belirterek Özcan’ın iddianame kapsamında cezalandırılmasını talep etti.

Bunun üzerine mahkeme hakimi savcının dosyayı inceleyerek mütalaasını hazırlaması için duruşmaya 5 dakika ara verdi. Aranın ardından esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı ifade ve basın özgürlüğü vurgusu yaptı.

bianet’te yer alan habere göre; suçlama konusu haberin Özcan'a ait olmadığını ve isnat edilen suçların unsurlarının oluşmadığını belirti. Haber içeriğinin “hakaret” ve “iftira” içermediğini ifade ederek mahkemeden Özcan’ın beraatını talep etti.

Mahkeme bunun üzerine Mustafa Doğan İnal'ın avukatına esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunması için süre verdi. Özcan'ın avukatı Eyüboğlu’nun da mazeretini kabul etti.

Bir sonraki duruşma 25 Nisan saat 9.55'te.

NE OLMUŞTU?

Nazan Özcan'a dava açılmasına neden olan söz konusu haber Mustafa Doğan İnal’ın, kendisinin rüşvet iddialarını haberleştiren İleri Haber’den İzel Sezer ve Doğan Ergün’e 11 yıl 4 aya kadar hapis istemiyle dava açmasıyla ilgiliydi.

İki gazeteciye açılan davanın gerekçesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski avukatı Mustafa Doğan İnal tarafından rüşvet pazarlığı yapıldığı iddialarının yer aldığı tweetlerin haberleştirilmesiydi.

Mustafa Doğan İnal, haberdeki iddiaların “gerçek dışı” olduğunu ileri sürerek, “hakaret” ve “iftira” suçlamalarıyla dava açılması talebiyle savcılığa şikayette bulunmuş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da soruşturma başlatmıştı.

bianet söz konusu olayı "Erdoğan'ın avukatının rüşvet iddialarını haberleştiren gazetecilere dava" başlığıyla haberleştirmişti.

Bunun üzerine bianet eski Yayın Yönetmeni Nazan Özcan 25 Mayıs’ta ifadeye çağrılmıştı. Özcan “Haberde aktarılan tüm hususlar ‘iddia’ olarak belirtilmiştir. Dolayısıyla şikayetçinin iddia ettiği gibi ‘hakaret-iftira’ niteliği taşımamaktadır, söz konusu olan gazetecilik faaliyetidir” demiş ve üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini söylemişti.

HABERLERE SANSÜR

İnal Temmuz’un son haftasında bianet’in söz konusu haberi dahil olmak üzere 130 habere ve yayına erişim engeli kararı çıkartmıştı. İstanbul Anadolu 3. Sulh Ceza Hâkimliğine başvuran İnal kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia etmişti.

Mahkemenin sansürlediği içerikler Mustafa Doğan İnal tarafından rüşvet pazarlığı yapıldığı iddiaları etrafında şekilleniyor.

RÜŞVET İDDİALARI

Gazeteciler Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan “Cendere” kitabında Erdoğan’ın eski avukatı Mustafa Doğan İnal’ın TEFAL’in kurtarılması aşamasında rüşvet pazarlığını yaptığını iddia etti.

TİP Milletvekili Ahmet Şık da Mustafa Doğan İnal ile iki yargı mensubu arasında davayı yönlendirme iddiasının olduğu ses kaydını yayınladı.

Söz konusu ses kaydı TEFAL’in, Kent Yangın firmasına ödemesi gereken 20 milyon TL’nin engellenmesini ve yargıya müdahaleyi içeriyordu. Ahmet Şık iddiaları daha sonra dönemin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e de sormuştu.