Erdoğan'ı 'bağlamayan' AİHM ihlali, hakim atamalarında kriter alınıyor

Erdoğan'ı 'bağlamayan' AİHM ihlali, hakim atamalarında kriter alınıyor

AKP ve MHP'den AİHM'nin Demirtaş hakkında verdiği karara ilişkin 'bizi bağlamaz' çıkışları yapılsa da hakim atamalarında AİHM ve AYM kararları kriter olarak alınmıştı.

İleri Haber

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM); HDP'nin 2016 yılından bu yana Edirne Cezaevi'nden tutuklu bulunan eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında 22 Aralık 2020 tarihinde 'derhal serbest bırakılması' kararı verdi. 

AKP ve küçük iktidar ortağı MHP'den AİHM'nin kararına 'bizi bağlamaz' yorumları yapılırken, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada "AİHM, bizim mahkemelerimizin yerine geçecek şekilde karar veremez" dedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise bugün il başkanları toplantısı öncesi yaptığı açıklamada "Tanımıyoruz, takmıyoruz, milli vicdanda hükümsüz olduğunu da buradan haykırıyoruz" şeklinde konuştu.

İktidar kanadının hukuku hiçe sayan 'AİHM'nin kararı bizi bağlamaz' çıkışları süre dursun, hakim atamalarında AİHM ve AYM kararları kriter olarak alınmıştı. 15 Ocak 2020 tarihli Resmi gazetede yayınlanan HSK ilke kararında "Avrupa İnsan Hakları ve Anayasa Mahkemesince yapılan incelemelerde ihlal kararına sebebiyet verip vermedikleri, neden oldukları ihlalin niteliği ve ağırlığı ile ilgililerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa ile teminat altına alınan hakların korunması konusundaki gayretleri alt bent olarak eklenmiştir" ifadeleri kullanılmıştı.

'AİHM BİZİ BAĞLAMAZ DİYENLER BUNU DA BAĞLAMAZ BULABİLİR(!)'

Adalet İçin Hukuklar üyesi ve İleri Haber yazarı Avukat Özgür Urfa da sosyal medya hesabından 15 Ocak 2020 tarihli Resmi gazetede yayınlanan HSK ilke kararını paylaşırken, "Hakim-Savcı terfilerinde AİHM ve AYM ihlal kararlarına sebebiyet verip vermedikleri, ihlalin ağırlığı terfi kriteri olarak belirlenmiş" dedi. Urfa paylaşımında "AİHM bizi bağlamaz' diyenler bunu da bağlamaz bulabilirler tabi" ifadelerini kullandı.

Avukat Özgür Urfa öte yandan "Aynı tarihli Resmi gazetede birinci sınıfa ayrılan ve birinci sınıf hakimlerin değerlendirilmesi için de AİHM ve AYM kararları kriter olarak belirlenmiş durumda" derken, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e "Sayın Bakan bu kararların altında imzanızın olduğunu düşünüyoruz peki bu durumda AİHM kararları sizi bağlıyor mu yoksa bağlamıyor mu?" sorusunu yöneltti.