Erdoğan'dan 'zina' çıkışı

Erdoğan'dan 'zina' çıkışı

Erdoğan 2004'te "Bizim dönemimizde bir daha gündeme gelmez" dediği 'zina' ile ilgili bugün "düzenlemeleri değerlendirmemiz lazım" açıklaması yaptı.

AKP Grup Toplantısı’nın ardından çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, gün geçtikçe artan ve Türkiye’yi ayağa kaldıran kadın ve çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarıyla ilgili olarak "Zina ile ilgili düzenlemeyi de yapmak suretiyle tacizler, vesaireler, bunları aynı kapsam içerisinde değerlendirmemiz lazım" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, istismar düzenlemesiyle ilgili “Şu anda mevcut yasalar içinde idam yok ve böyle bir değişikliğin yapılabilmesi için ana muhalefetin de buna destek vermesi gerekir” şeklinde konuştu.

Dün oğluna, kaldığı tarikat yurduna götürürken cinsel istismarda bulunan ‘baba’, ‘çocuğun nitelikli cinsel istismarı’ suçundan tutuklanmıştı. Geçen hafta da Adana’da bir düğün sahibinin evinde üç yaşındaki kız çocuğuna tecavüz ederken yakalanan Sedat Keser (20); tutuklanarak cezaevine konmuştu.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise, çocuklara yönelik cinsel istismarla ilgili kimyasal hadımın yeniden gündeme gelebileceğini açıkladı.

‘ZİNA’ ÇIKIŞI: YANLIŞ YAPMIŞIZ

Partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan, çocuklara yönelik istismarla ilgili yasal hazırlık yapıldığını söyledi.

“Çocuklara yönelik bu alçaklıklar istismar değil alenen toplumu çöküşe götürecek dinamittir, birer alçaklıktır. Böyle bir duruma asla kayıtsız kalamayız” ifadelerini kullanan Erdoğan, Bakanlar Kurulu’nda bu konuyu ele aldıklarını kaydetti.

Hükümet bünyesinde altı bakandan oluşan bir istismar komisyonu kurulduğunu hatırlatan Erdoğan, “Yasal düzenlemeleri derhal hayata geçireceğiz. Caydırıcı olması bakımından en ağır müeyyideler neyse alınacaktır, adımları atılacaktır. Bu tür konuların beklemeye uzatmaya tahammülü yoktur. Bu tür suçları işleyenlerin tüm indirimlerin kolaylıkların dışında tutulması şarttır. Milletin gözünde ve toplumda açılan yaralar bir insanı öldürmekle aynıdır. Bu tür suçlara verilen cezaların hissiyatımıza uygun olması gerekir” dedi.

Toplantının ardından çocuğa yönelik cinsel istismara yönelik idam cezası tartışmalarına ilişkin "Şu anda mevcut yasalar içinde idam yok ve böyle bir değişikliğin yapılabilmesi için ana muhalefetin de buna destek vermesi gerekir” diyen Erdoğan şöyle devam etti: “Zina ile ilgili düzenlemeyi de yapmak suretiyle tacizler, vesaireler, bunları aynı kapsam içerisinde değerlendirmemiz lazım. Zina konusunun da yeniden ele alınmasının çok çok isabetli olacağı düşüncesindeyim. Bu çok eski bir konu. Kapsamı geniş. Tartışılsın. Bunlar zaten bizim daha önce yasal düzenlememiz içinde vardı. Biz AB’nin talepleri vs. doğrultusunda orda böyle bir adımı attık ama yanlış yapmışız.”

ERDOĞAN "BİZİM DÖNEMİMİZDE BİR DAHA GÜNDEME GELMEZ" DEMİŞTİ
23 Haziran 1988'de Anayasa Mahkemesi (AYM) kararıyla suç kapsamından çıkarılan "zina", 2004 yılında AKP ile Türkiye'nin gündemine yeniden girdi. AKP'li vekiller, “zina”nın tekrar suç sayılması için girişimde bulundu. Avrupa Birliği (AB); ‘zina’nın tekrar suç sayılmasının tam üyelik müzakerelerine geçişi etkileyebileceğini duyurdu. Tepkiler üzerine "zina" yerine 1 yıl ceza öngören "cinsel sadakatsizlik suçu" formülünü gündeme getiren AKP, uzlaşma sağlanamayınca bu girişimden de vazgeçti.

24 Eylül 2004'te Erdoğan, Avrupa Parlamentosu Başkanı Josep Borrell ile düzenlediği basın toplantısında, "zina düzenlemesi" ile ilgili olarak kendisine yöneltilen bir soruyu şöyle yanıtladı: "Biz iktidardayken bir daha gündeme gelmez, ama bizden sonra ne olur, onu bilmem."

Ertesi gün (25 Eylül 2004) çıkan gazetelerin birinci sayfalarında Erdoğan'ın açıklamalarına geniş yer verildi. İktidara yakınlığıyla bilinen yandaş Sabah gazetesi, o gün "Biz Avrupalıyız" manşetiyle çıkmıştı.