Erdoğan’dan ‘yargı krizi’ yorumu: ‘Anayasa yetersiz’

Erdoğan’dan ‘yargı krizi’ yorumu: ‘Anayasa yetersiz’

Erdoğan, “mevcut anayasanın yetki tartışmasında yetersiz kaldığını” öne sürdü.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saray’daki Atatürk’ü Anma Töreni’nde “Yargıtay” krizine ilişkin açıklamalarda bulundu. “Yargı tartışmasında taraf değiliz, hakemiz” diyen Erdoğan, mevcut anayasanın söz konusu krizi çözmekte yetersiz kaldığını dile getirdi.

Yargıtay’ 3. Ceza Dairesi, AYM’nin Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği “hak ihlali” kararının uygulanmasına gerek olmadığını açıklayarak, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararına aldığını açıklamıştı.

Özbekistan ziyareti dönüşünde Yargıtay’ın skandal kararına ilişkin “Anayasa Mahkemesi birçok yanlışı arka arkaya yapar hale geldi. Yargıtay'ın aldığı karar asla bir kenara atılamaz” yorumunu yapan Erdoğan, Saray’daki Atatürk’ü Anma Töreni’nde “yargı krizine” ilişkin yeni açıklamalarda bulundu.

‘YARGI TARTŞMASINDA TARAF DEĞİL HAKEMİZ’

Söz konusu krizin bir yetki tartışması olduğunu ve mevcut anayasanın tartışmayı çözmekte yetersiz kaldığını öne süren Erdoğan’ın konuşmalarından öne çıkanlar şöyle:

“Yapılan önce değişikliğe rağmen, güçler ayrılığı ve güçlerin kendi içlerindeki dengeye ilişkin sorunların sürekli önümüze çıkıyor olması, yeni anayasa talebimizin haklılığının işaretidir. Yargı kurumlarının kararları da tartışılabilir. Türkiye'de, yüksek mahkemeler dahil hiçbir organ, hiçbir kurum layüsel değildir, eleştirilemez değildir.

Yargı tartışmasında taraf değiliz, hakemiz. Son tartışmaya kimin haklı, kimin haksız olduğundan ziyade, bu hadisenin işaret ettiği ihtiyaçların bir an önce giderilmesi için neler yapılması gerektiği zaviyesinden bakıyoruz. Bu açıdan baktığımızda da karşımıza, ülkemizi yeni anayasaya kavuşturma ihtiyacının gerekliliği çıkıyor.

‘ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİYLE BU TARTIŞMANIN TEKRAR ORTAYA ÇIKMAMASI İÇİN GEREKENİ YAPACAĞIZ’

İnşallah bu hususta, Meclis’te gereken anlayış birliğine ulaşılarak, yeni anayasa çalışmaları en kısa sürede başlatılır. Hem yüksek yargı kurumlarımızın temsilcileri, hem bu konuda yetkinliği herkesçe kabul edilen hukukçularımızla görüşerek meseleye hal yolu bulacağız.

Gerekirse Anayasa ve yasa değişiklikleri dahil tüm yöntemleri kullanarak tekrar böyle bir tartışmanın ortaya çıkmaması için gerekenleri yapacağız."