Erdoğan'dan Taliban'a mesaj: ‘Afganistan'daki varlığımız elinizi güçlendirecek’

Erdoğan'dan Taliban'a mesaj: ‘Afganistan'daki varlığımız elinizi güçlendirecek’

Şeriatçı Taliban yöneticilerini kabul edeceğini yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkiye’nin Afganistan’daki askeri varlığı, yeni yönetimin de uluslararası alanda elini güçlendirecek ve işini kolaylaştıracaktır.”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kanal 7, Ülke TV, 24 TV, TVNET ve TV 360 ortak canlı yayınında açıklamalarda bulundu.

Afganistan’ın Taliban’ın eline geçmesi konusunda konuşan Erdoğan, “Yönetimde kim olursa olsun iyi ve kötü gününde Afganistan’ın yanında yer almak hem ahde vefanın hem de kardeşliğimizin gereğidir. Taliban yöneticilerini kabul edebileceğimizi daha önce de ifade etmiştik. Bu tavrımızı bugün de muhafaza ediyoruz. Taliban yöneticilerinin yaptığı itidalli ve ılımlı açıklamaları bizler de memnuniyetle karşılıyoruz. Afgan halkının huzuru, bu ülkede yaşayan Türk soydaşlarımızın selameti ve ülkemizin çıkarlarının korunması noktasında her türlü iş birliğine hazırız” sözlerine yer verdi.

Afganistan’daki TSK askerlerinin hiçbir zaman muharip bir güç olarak görev yapmadığını aktaran Erdoğan, “Askerlerimizi orada asla yabancı bir güç olarak görmedik, kullanmadık. Türkiye’nin Afganistan’daki askeri varlığı, yeni yönetimin de uluslararası alanda elini güçlendirecek ve işini kolaylaştıracaktır. Şimdi sahada oluşan yeni gerçeklere göre planlarımızı yapıyor, görüşmelerimizi de ona göre sürdürüyoruz” dedi.

Türkiye sınırlarından gelen göçmen akını noktasında da konuşan Erdoğan şu sözlere yer verdi:

“Düzensiz göçle mücadele noktasında yoğun bir çaba harcıyoruz. Sınır güvenliğimizi tahkim etmek için farklı önlemleri ele aldık. Sınırlarımızın tamamı duvarla örülecek. Dikenli telle de donatıyoruz duvarları. Termal kamerayla da takip ediyoruz.”