Erdoğan’dan Süleymani açıklaması: Bir ülkenin en üst kademesindeki komutanını öldürmek herhalde karşılıksız bırakılmaz

Erdoğan’dan Süleymani açıklaması: Bir ülkenin en üst kademesindeki komutanını öldürmek herhalde karşılıksız bırakılmaz

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süleymani'nin Irak'ta ABD saldırısı sonucu öldürülmesinin ardından yükselen gerilim hakkında açıklama yaptı. Erdoğan açıklamasında “Yerin Irak olarak seçilmiş olması manidar; Trump’a telkinde bulunmuştum” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Irak'ta ABD saldırısı sonucu öldürülmesinin ardından yükselen gerilim hakkında konuştu.

CNN Türk-Kanal D ortak yayınında konuşan Erdoğan, Süleymani’nin öldürülmesi için Irak’ın seçilmiş olmasının ‘manidar olduğu’ söyledi.

Erdoğan, Süleymani hakkında şunları söyledi:

‘YERİN IRAK OLARAK SEÇİLMİŞ OLMASI MADİDAR’

“ABD-İran gerginliğinin azaltılması için bugüne kadar Türkiye olarak çok ciddi gayretler gösterdik, gösteriyoruz. Tüm gayretlere ve uluslararası girişimlere rağmen, Amerika-İran gerginliğinin çözüme kavuşturulması şu ana kadar maalesef mümkün olamadı. Krizin son dönemde özellikle Irak üzerinden tekrar tırmanmaya başladığını gördük. Yerin de Irak olarak seçilmiş olması manidar.”

‘DEVLETİN EN ÜST KADEMESİNDEKİ BİR KOMUTANIN ÖLDÜRÜLMESİ KARŞILIKSIZ BIRAKILMAZ’

“Süleymani'nin öldürülmesinin bölgemizin huzur ve istikrarı açısından yarattığı yakın riskleri de kaygıyla takip ediyoruz. Türkiye olarak bölgemizde tabii biz her zaman dış müdahalelere karşı durduk ve bu saldırıyı da bu bakışla değerlendirdik. Bu iş burada bitmeyecektir, bunun muhakkak bir takip eden süreci de olacaktır. Tüm tarafların zarar göreceği bir noktaya gelmeden bu gerilimin bana göre kontrol altına alınması lazım. ABD'nin Süleymani’yi seçmiş olması özellikle bölgede gerginliklerin artmasına vesile olmuştur. Bir ülkenin, bir devletin en üst kademesindeki bir komutanını öldürmek herhalde karşılıksız bırakılmaz diye düşünüyorum.”

“Süleymani kendini ispat etmiş bir isimdi” diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Şu anda bir ülkenin bir devletin en üst kademesindeki bir komutanını tabii ki öldürmek herhalde karşılıksız bırakılmaz diye düşünüyorum. Bu bölgedeki gerginliği maalesef arttıran bir adım olmuştur. Bizler hep Suriye'de anlattık, konuştuk."

ERDOĞAN PUTİN'DEN KAMIŞLI'NIN PETROLÜNÜ İSTEMİŞ

Katıldığı programda konuşan Erdoğan Putin’e Kamışlı’nın petrolünü kaliteli hale getirip, güvenli bölgede yapacağımız konutlarda kullanalım teklifinde bulunduğunu dile getirdi ve "Sayın Putin'e söyledim. Kamışlı'daki petrolü biz çıkartalım. Şu anda orada kaliteli (rafine) petrol çıkartılmıyor. Bu petrolü çıkartalım ve orada kurulacak konutlar için kullanalım. Kabul etmediler." dedi