Erdoğan'dan sosyal medya açıklaması: 'Sosyal medya tam bir çöplük, buna izin vermeyeceğiz'

Erdoğan'dan sosyal medya açıklaması: 'Sosyal medya tam bir çöplük, buna izin vermeyeceğiz'

Erdoğan "Sosyal medya tam bir çöplük, tam bir başı boş mecra haline dönüşmüştür" diyerek sosyal medyaya müdahale edileceğinin sinyallerini verdi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'nin açılış töreninde konuştu.Törene bakanların yanı sıra Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da katıldı. Erdoğan sosyal medyayı hedef alarak siber saldırılardan korunmanın ve 5G teknolojisinin öneminden bahsetti.

Sosyal medyaya müdahale edileceğinin sinyallerini veren Erdoğan "Sosyal medya tam bir çöplük, tam bir başı boş mecra haline dönüşmüştür. Türkiye, insanların taciz edildiği, dolandırıldığı, lince tabi tutulduğu böyle bir sanal dünyaya asla teslim olmayacak. Gerçek hayatta suç olan her şeyin internet ortamında da aynı karşılığı bulması şarttır." şeklinde konuştu.

'SİBER SALDIRILAR DEVLET BOYUTUNA ÇIKTI'

Erdoğan’ın açıklamalarından başlıklar şöyle:

"Önümüzde 5G süreci var. 5G’de daha yüksek yerlilik oranlarına ulaşmak zorundayız. Dijital teknolojilerin hızla geliştiği dönemimizde bu dönüşümün güvenlik boyutu en az ülkelerin fiziki boyutu kadar önemli hale gelmiştir. Milli teknoloji hamlesini bunun için başlattık. Yerli ve milli yenilikçi teknolojilerin ülkemizdeki tüm kurum ve bireyleri kucaklayacak şekilde gelişmesi için tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz. Teknolojinin suçu bir endüstri haline getiren bir yanı da vardır. Geçmişte yapılan siber saldırılar artık devletler boyutuna kadar çıkmıştır. Bu durum siber saldırıların çok güçlü alt yapı ve güçlü kadrolarla yürütülebilmesini dolayısıyla hedef odaklı ve çok daha yıkıcı hale gelmesine yol açıyor."

'YERLİ VE MİLLİ VERİ'

Verinin petrol kadar önemli hale geldiğini ifade eden Erdoğan, "Veri güvenliğini yabancı çözümlerle sağlamaya çalışmak sınır güvenliğini yabancı askerlere emanet etmekle eş değerdir" dedi. Erdoğan şunları söyledi:

"Veri konusundaki yerli ve milli çalışmaları hızlandırıyoruz. “Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalmalı” anlayışıyla başlattığımız çalışmalarda henüz istediğimiz yere gelemediğimiz bir gerçektir. Bunun için kamu ve özel sektöre ait veri merkezlerini mutlaka bir düzene sokmamız şart. Cumhurbaşkanlığı olarak bir bilgi ve iletişim güvenliği genelgesi yayımladık. Kurum ve kamu görevlilerimiz için bağlayıcı olan bu genelgenin tüm unsurlarıyla uygulanmasına önem veriyoruz. Siber savunmada yapay zeka ve makine öğrenmesi teknikleri giderek önem kazanıyor. Kasırga, Avcı, Azad gibi uygulamalar geliştirdik. Ülkemize yönelik siber saldırıların pek çoğu bu ekipler ve uygulamalarla çoğu zaman kimsenin haberi olmadan sessiz sedasız bertaraf ediliyor."

'TAM BİR ÇÖPLÜK'

Türkiye'nin dünyada haberleşme uydusu üretebilen 10 ülkeden biri haline geldiğini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"İnternetin sorunlu değil sorumlu kullanılmasına giderek daha çok önemli hale gelmeye başladı. Teknoloji bağımlılığı bu tehditlerden yalnızca biridir. Günümüzde teknoloji bağımlılığı sebebiyle adeta modern kölelere dönüşen yığınlarla karşı karşıyayız. Biz çevremize baktığımızda modern köleler değil, teknolojiyi bilinçli, kullanan özgür bireyler görmek istiyoruz. Sosyal medya bu bakımdan tam bir çöplük, tam bir başı boş mecra haline dönüşmüştür. Türkiye, insanların taciz edildiği, dolandırıldığı, lince tabii tutulduğu böyle bir sanal dünyaya asla teslim olmayacak. Gerçek hayatta suç olan her şeyin internet ortamında da aynı karşılığı bulması şarttır. Ülkemizde içerik üretimi yerine sadece kopyala-yapıştır mantığıyla içerik üretimi ağırlıkta. Halbuki bizim gerçekten üretken, kabiliyetli, cevval gençlerimiz var. Gençlerimizden internetin sağladığı imkanları en iyi şekilde kullanarak doğru ve faydalı içerik üretiminde öne çıkmalarını bekliyoruz. Gençlerimizin internetten elde ettikleri bilgiyi ürüne dönüştürerek gösterdikleri çabaları destekleyeceğiz."