Erdoğan'dan savaş suçlusu Sudan lideri Ömer el-Beşir'e ziyaret

Erdoğan'dan savaş suçlusu Sudan lideri Ömer el-Beşir'e ziyaret

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, savaş suçu işlediği gerekçesiyle hakkında tutuklama emri bulunan Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'i ziyaret etti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere beraberindeki heyetle birlikte Sudan'a geldi. Sudan'ın başkenti Hartum'da Erdoğan'ı, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir karşıladı. 

'KARDEŞİM EL-BEŞİR'

Erdoğan, düzenlenen ortak basın toplantısında, Ömer el-Beşir'e övgüler yağdırarak, "Sudan'ın bizim dünyamızda çok farklı bir yeri var. 2005 yılında  Afrika'yı adeta bir stratejik kıta olarak ele almış öyle bakmıştık. Afrika'da 39 büyükelçiliğimiz var. Sudanlı kardeşlerimiz ticari ve ekonomik amborgolarla hayattan tecit edildi. Biz bu tür tecit programlarına karşı olduğumuzu her zaman söyledik Sudan'ın yanında olduk. Geldiğimiz noktada itirazlarımızın ne kadar doğru olduğunu görüyoruz. Kardeşim El-Beşir'in politikalarının ciddi payı olmuştur." ifadelerini kullandı. 

KAÇAK DEVLET BAŞKANI

Erdoğan'ın ziyarette bulunduğu ve "Kardeşim El-Beşir" diye hitap ettiği Ömer el-Beşir, 2009 yılında hakkında alınan tutuklama kararı nedeniyle dünyada kaçak durumunda olan ilk ve tek devlet başkanı. Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Luis Moreno-Ocampo, 2008 yılında Ömer el-Beşir hakkında ülkenin batısındaki Darfur'da soykırım ve insanlığa karşı suç işlemekten dolayı dava açmıştı.

Açılan dava kapsamında toplanan delillerin ardından 2009 yılında mahkeme Ömer el-Beşir'i savaş suçlusu ilan ederek hakkında tutuklama kararı çıkarmıştı. BM'ye göre Darfur'da 2003 yılından bu yana devam eden çatışmalarda 300 binden fazla kişi öldürüldü, 2,5 milyon kişi ise evlerini terk etmek zorunda kaldı.

1989'dan bu yana Sudan'da iktidarda olan El-Beşir, Nisan 2015'te düzenlenen seçimlerde oyların yüzde 94'ünü alarak yeniden cumhurbaşkanı seçilmişti. Muhalefet ise seçimlerin adil olmadığını belirterek seçimi boykot etmişti.