Erdoğan’dan ‘sakıncalı’ atama

Erdoğan’dan ‘sakıncalı’ atama

Erdoğan'ın kararıyla Milli Savunma Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’nün başına, istihbaratın daha önce ‘sakıncalı’ isimler listesinde bildirdiği Bilal Durdalı atandı. ‘Hizbullahçı’ notu düşülen Durdalı, basına ve sosyal medyaya yönelik birçok sansür ve erişim engelinin de sorumlusu.

İleri Haber

Milli Savunma Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına ilişkin atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karara göre, Milli Savunma Bakanlığı Personel Genel Müdürü Nizamettin Ekinci görevden alınarak yerine Bilal Durdalı atandı.

Durdalı’nın ismi ise geçmişte ‘sakıncalı’ listede geçmişti.

‘KADROLAR HİZBULLAHÇI VE MGV’LİLERLE DOLDURULUYOR’

Necmettin Erbakan'ın Başbakanlığını yaptığı Refahyol Hükümeti döneminde “uzman yardımcısı” olarak Başbakanlık'a alınan Durdalı hakkında o dönemde istihbaratın “sakıncalı” diye Başbakanlık'a bilgi verdiği öne sürülmüştü.

Refahyol iktidarından sonra Başbakanlık Personel ve Prensipler eski Genel Müdürü olan Özgün Ökmen, görevi başındayken yaptığı bir açıklamada ciddi iddialarda bulunmuştu. Ökmen açıklamasında, Refah Partisi ve DYP ortaklığıyla kurulan 54. Hükümet döneminde, Başbakanlık’taki uzman yardımcılığı kadrolarının “Hizbullahçı ve Milli Gençlik Vakfı (MGV) kadrolarıyla doldurulduğunu” söylemişti.

‘BU KİŞİLERİN ZIRHI VAR, DEVLET HER ŞEYİ BİLİYOR’

Özgün Ökmen, MİT Müsteşarlığı ve Emniyet’in, bu örgütlerle bağlantılı oldukları belirlenen 7 uzman yardımcısı hakkında Başbakanlığa gönderdiği raporların dikkate alınmadığı belirterek, “İstihbarat birimlerinin, Başbakanlık Takip Kurulu’nun ve Mesut Yılmaz’ın da bilgisi var. Devlet her şeyi biliyor. Bu kişilerin uzmanlık zırhı var. Bu kişilerin davranışları, memuriyete uyumu, adaylık dönemindeki hal ve hareketleri, rejim karşıtı konuşmaları, Cumhuriyet’e, laikliğe karşı hareketleri, şu anda mümkün olduğu kadar zapturapta alındı” demişti.

SAVUNMAYA ‘SAKINCALI’ ATAMA

İddiaya göre, Refahyol döneminde, Emniyet ve MİT tarafından Başbakanlık'a iletilen 7 sakıncalı isim arasında, 2015’te Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü’nün başına getirilen, bugün de Milli Savunma Bakanlığı Personel Genel Müdürü yapılan Bilal Duralı da bulunuyor. Duralı'yla ilgili olarak “MGV ODTÜ Temsilcisi” notunun düştüğü belirtildi.

BASIN SANSÜRÜNÜN ARKASINDA DA O VAR

Hakkında "Hizbullahçı ve Milli Gençlik Vakfı ODTÜ temsilcisi" olduğu gerekçesiyle ‘sakıncalı’ istihbarat raporları bulunan Durdalı, basına ve sosyal medyaya yönelik birçok sansür vakasının da sorumlusu. Daha önce Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nca (BTK) Sputnik ve kapatılan Dicle Haber Ajansı'nın (DİHA) da bulunduğu bazı internet siteleri ve Twitter hesaplarına erişim engeli getirilmiş, talebin ise Burdal’ın başında olduğu Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü'nden geldiği ortaya çıkmıştı. Kurumun söz konusu sansür ve erişim engeli başvurularını defalarca yaptığı kaydedilmişti.

SANAYİ BAKANLIĞI’NDA DA GÖREVDEN ALMA

Öte yandan Resmi Gazete'de yer alan diğer Cumhurbaşkanı kararında ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Manisa İl Müdürü Erbil Kalmış'ın görevden alındığı belirtildi.

BİLAL DURDALI KİMDİR?

14 Eylül 2018’de Milli Savunma Bakanı Personel Genel Müdürü olarak atanan Durdalı 28 Şubat 1972 Antalya doğumlu.

Öğrencilik yıllarında “MGV’nin ODTÜ sorumlusu” olan Durdalı, Temmuz 2015’te Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü’ne getirilmişti.