Erdoğan'dan MİT tırlarını soran Fransız gazeteciye: FETÖ ağzı ile konuşuyorsun

Erdoğan'dan MİT tırlarını soran Fransız gazeteciye: FETÖ ağzı ile konuşuyorsun

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile göüştü.

Fransa’da bulunan Erdoğan, bugün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ortak bir açıklama yaptı.

İlk sözü alan Macron’un konuşmasının satır başları şöyle:

“Diyalog ve ortak çalışma yaklaşımı içerisindeyim. Birlikte çözmemiz gereken pek çok konu var. Görüştüğümüz meselelerden birincisi, terörle mücadele. PKK'yla mücadele ediyoruz, PKK bizim için terör örgütüdür. IŞİD ve diğer örgütlerle de mücadeleyi birlikte sürdüreceğiz.

Filistin meselesinde iki devletli çözüm olmalı.

IŞİD sonrası Suriye'de barış ve istikrar sağlanmalı.

Suriye yol haritasında birlikte çalışmak isteriz.

Türkiye ile AB ilişkilerine değindik. Erdoğan'a benim gözümde Türkiye'nin AİHS çerçevesinde kalmasının benim için çok önemli olduğunu hatırlattım. Türkiye'nin AİHS'e bağlı kalması gerekliliğine değindim. Türkiye-AB diyaloğu daha sakin olarak devam etmeli, ikiyüzlülükten çıkılmalı. Türkiye Avrupa Konseyi kapsamında kalmalı. Kendiliğinden yeni başlıkların açılması gibi bir durum söz konusu olmayacaktır.

Türkiye'nin içinde olduğu zorlukların bilincindeyim.

Türkiye'ye 5700 ton parça et satışı gerçekleştiriyoruz, bu ülkemiz sığır yetiştiricileri için güzel bir fırsat.”

Erdoğan’ın açıklamasının satır başları ise şöyle:

“Sürekli olarak, Ne olur bizi artık alıverin diyecek halimiz yok. Bakın bunu Fransa'dan söylüyorum.

Türkiye gibi bir başka ülke AB içinde yok. AB bize gerekçe de sunamıyor. 

Hedef 20 milyar euro gibi bir ticaret hacmine ulaşmak. Bu Fransa ve Türkiye el ele verdiğinde yapılamayacak bir hedef değildir. 

Özellikle THY ve Airbus arasındaki anlaşma büyük önem arz ediyor.

Bugün burada EUROSAM ile ilgili bir anlaşmayı imzalamış olduk ki bu çok önemli bir adım. Bir diğer NATO ülkesi İtalya'yı da içine alacak şekilde üçlü bir anlaşmanın adımını da böylece atmış olduk. Şimdi bundan sonrası, süratle yola çıkmak ve süratle de bu işin üretimine geçmek.

Teröre 40 yıldır ciddi bedeller ödedik, Fransa'nın da ödediği bedelleri biliyorum.

Mültecilerin tüm bakımı bize ait, 30 milyar dolar harcama yaptık. AB'nin sözü yerine gelmedi. Şuana kadar verdikleri rakam 900 milyon Euro'dur.

Mültecilere en büyük desteği vermeye devam edeceğiz. Bunu insani vicdani mesele olarak görüyoruz. IŞİD ile mücadelemiz de sürüyor.

PYD/YPG, PKK'nın yan kollarıdır. Bunlara karşı aynı mücadeleyi beraber vermeliyiz. Bazı dostlarımız PYD'yi yanlarına alarak DAEŞ'e karşı mücadele ettiklerini sanıyorlar.

Her an DEAŞ'la mücadelemiz süreceği gibi şimdi dostlarımıza sesleniyorum, aynı şekilde PYD/YPG, PKK'nın yan kollarıdır. Bunlara karşı da aynı mücadeleyi bizim beraber vermemiz gerekir. Maalesef bazı dostlarımız bu konuda bakıyorsunuz halen YPG'yi, PYD'yi yanlarına almak suretiyle DAEŞ'a karşı mücadele ettiklerini sanıyorlar. Halbuki DAEŞ'a karşı yeni yeni planlamalar yapılıyor ve onlara daha farklı yaşam zeminleri hazırlanıyor. Bu konuda da bence uyanık olmak, istihbarat örgütlerimizin birbirleriyle olan dayanışmasını, bilgi akışını daha ileri seviyelere taşımamız gerekir diye düşünüyorum.

İki devletli Filistin meselesini bugün görüştük. 

Körfezdeki olayları görüyorsunuz. Dostum Macron ile sürekli bu konuyu aramızda görüştük.

Kudüs konusunda da önümüzdeki dönemde atılacak adımlarda Fransa ile yakın temas halinde olacağız.

Fransa'da FETÖ mensuplarına yönelik hassasiyet çok önem arz ediyor. Buralarda dernekleriyle, vakıflarıyla, iş yerleriyle adeta kurumsallaşıyorlar. PKK aynı şekilde kurumsallaşıyor. Yani buralardaki hassasiyet eğer gözden kaçırılırsa inanıyorum ki yarın bunun sıkıntısı farklı olacaktır

Batı bize sürekli şunu söylüyor, yargı bağımsızdır. Türkiye'de de yargı bağımsız. Kendi kararını kendisi oluşturuyor. Sayın Cumhurbaşkanı bana isimler verdi. Adalet Bakanı'ndan temin ederek göndereceğim.

Terör kendi kendine oluşmuyor. Terörün ve teröristin bahçıvanları vardır. Onlar gazetelerin köşelerinden o bahçeyi sularlar. Bir gün bakarsınız ki o insanlar karşınıza terörist olarak çıkarlar.”

GAZETECİYİ AZARLADI

Öte yandan, toplantı esasında bir Fransız gazetecinin Suriye’deki cihatçılara gönderilen silahlar hakkında sorduğu soru Erdoğan ile gazeteci arasında tartışmaya yol açtı.

İşte o diyalog:

Gazeteci: Terörle mücadelede size güvenilir mi? Suriye’de savaşan gruplara silah göndermediniz mi? 2014 Ocak ayında kamyonlar sınırda bulunmuş ve içinde silah bulunmuştur bu konuda ne diyorsunuz?

Erdoğan: Suriye’ye kim silah gönderdi? 

Gazeteci: MİT'e ait TIR'larda silahlar bulundu.

Erdoğan: Sen FETÖ ağzıyla konuşuyorsun?

Gazeteci: Ben gazeteci gibi konuşuyorum

Erdoğan: O operasyonları yapanlar FETÖ'nün savcılarıydı ve onlar şimdi hapiste. İstihbarat teşkilatlarının bu tür operasyonlara yönelik yetkileri hakları vardır. Sen bana bu soruyu böyle soruyorsun da ABD'nin Suriye'ye gönderdiği 4 bin tır silahı niye sormuyorsun? FETÖ ağzıyla konuşmamayı öğrenin.