'Erdoğan'dan habersiz olamaz': Hakan Atilla'nın istifası ne ifade ediyor?

'Erdoğan'dan habersiz olamaz': Hakan Atilla'nın istifası ne ifade ediyor?

BİST Genel Müdürü Hakan Atilla'nın istifa etmesinin ardından "İstifa, Erdoğan'ın Biden'a jesti mi?" tartışmaları yeniden gündeme geldi. Konuya ilişkin görüşlerini sorduğumuz yazarımız Prof. Dr. Mustafa Özer, Türkiye'de istifaların Erdoğan'ın bilgisi dışında olamayacağını belirtirken "Böyle bir istifanın sürpriz olmadığını rahatlıkla görebiliriz" dedi. 

Hüseyin Naval - @huseyinNaval

Borsa İstanbul (BİST) bir açıklama yayınlayarak, Genel Müdür Hakan Atilla’nın ‘kendi isteğiyle’ istifa ettiğini duyurdu.

Atilla'nın bir süredir görevinden ayrılacağı konuşuluyordu. BİST'ten yapılan açıklamada "Borsa İstanbul A.Ş. Genel Müdürü Sn. Mehmet Hakan ATİLLA’nın kendi isteğiyle 08.03.2021 tarihinden itibaren Genel Müdürlük görevinden istifa etmesi nedeniyle, 08.03.2021 tarihli Yönetim Kurulu kararı ile istifası kabul edilmiştir" denildi. 

ABD'YE JEST TARTIŞMALARI

Hakan Atilla'nın BİST'ten istifa etmesi "AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden'a jesti mi?" tartışmalarını da beraberinde getirdi.

İngiltere merkezli Times gazetesi bir süre önce “Türkiye Mayıs’ta başlaması beklenen bir dava süreciyle daha karşı karşıya. New York’ta başlaması beklenen davada Halkbank’ın para aklama, yaptırımı delme ve dolandırıcılık suçlarından yargılanması bekleniyor. ABD’li savcılar İran’ın Halkbank aracılığıyla 20 milyar dolar değerindeki petrol gelirini kullanabildiğini iddia ediyor. Halkbank’a verilecek ciddi bir ceza Türkiye’deki bankacılık sistemini sarsabilir” yorumunu yapmıştı.

Times ayrıca “Atilla’nın görevden alınması Joe Biden’ın yeni yönetimiyle ilişkileri iyileştirmek isteyen Erdoğan’ın Türkiye ile ABD arasındaki anlaşmazlığını iyileştirmek için sembolik bir jest olabilir” şeklinde değerlendirmişti.

'İSTİFA SÜRPRİZ DEĞİL'

Borsa İstanbul A.Ş. Genel Müdürü Hakan Atilla'nın istifa etmesine ilişkin görüşlerini sorduğumuz İleri Haber yazarı Mustafa Özer, dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'de istifa mekanizmasının değiştiğini belirten Özer, Atilla'nın istifasının Erdoğan'ın bilgisi dışında olamayacağını ifade etti.

Özer öte yandan "Hakan Atilla'nın istifası Erdoğan'ın Biden'a jesti mi?" sorusuna ilişkin de konuşurken, "Hem ABD iç politikasında hem ABD uluslararası ilişkilerinde hem de özellikle Türkiye gibi ülkeler ile ilişkilerde yeni politikalar yeni koşullar oluşacak bu kesin. Ama yeni koşullar demek geçmiş tekrar gündeme gelmeyecek değil. Aksine Suudi Arabistan'ın Kaşıkçı cinayetiyle ilgili olduğu gibi kendi politikalarına ters düşen bütün konularda bir şekilde kapsam dışına çıkarılmış konular yeniden gündeme gelecek. Dolayısıyla bu çerçeveden baktığımızda böyle bir istifanın sürpriz olmadığını rahatlıkla görebiliriz" dedi.