Erdoğan’dan döviz ve faiz açıklaması: Bunları palayla vururlardı

Erdoğan’dan döviz ve faiz açıklaması: Bunları palayla vururlardı

Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi konuşan Erdoğan, "Özel bankalara ne oluyor? Yüzde 50'li faiz oranları size bir şey kazandırıyor mu? Bundan ancak eroin tüccarları kazanır" ifadesini kullandı. Erdoğan, döviz bahanesiyle zam yapanlara da "Ahilik müessesesi yaşasaydı, bunları palayla vururlardı" ifadesini kullandı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı öncesi açıklama yaptı. "Faiz konusundaki hassasiyetim aynı" diyen Erdoğan, "Özel bankalara ne oluyor? Yüzde 50'li faiz oranları size bir şey kazandırıyor mu? Bundan ancak eroin tüccarları kazanır" ifadesini kullandı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Kurulu'nda konuşan Erdoğan, Türkiye'nin adının sürekli olumsuzluklarla yan yana anılmaya çalışıldığını savundu. "Günümüz dünyasında ülkeler demokratik olanlar ve olmayanlar, ekonomi bazında gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkeler ve gelişmemiş ülkeler olarak ayrılıyor. Türkiye her zaman demokrasiden yana tavır koymuştur" iddiasında bulunan Erdoğan, birçok sandık hilesi ve oy hırsızlığı skandalının yaşandığı 24 Haziran seçimlerinin sonuçlarına ilişkin "Türkiye'nin demokrasi konusunda herhangi bir eksiği, gediği, sıkıntısı yoktur" ifadesini kullandı.

'DÖVİZLE KİRA KONUSUNU KÖKTEN ÇÖZÜYORUZ'

Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesi gerilimi tırmandıracak açıklamalar yapan ve özel bankaları ‘azarlayan’ Erdoğan, ithalat veya ihracatla ilgisi olmayan kişilerin de dövizle yollarının kesişmemesi gerektiğini söyledi.
"Döviz kurundaki dalgalanmayı önlemeye yönelik yeni adımlarımız olacak" diyen Erdoğan, "Dövizle kira konusunu kökten çözüyoruz" ifadesini kullandı.

'BU İŞİ BİLMİYORSUNUZ ARKADAŞ'

Erdoğan, Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi yaptığı açıklamada "Faiz konusundaki hassasiyetim aynıdır, değişen bir şey yok. Merkez Bankası bağımsızdır, o kendi kararını alır" şeklinde konuştu.

"Hadi Merkez Bankası faiz artırıyor. Özel bankalara ne oluyor? Yüzde 50'li faiz oranları size bir şey kazandırıyor mu? Bundan ancak eroin tüccarları kazanır" diye konuşan Erdoğan, devamında şunları söyledi:

"Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. 'Enflasyon sebeptir, faiz neticedir' diyorsan bu işi bilmiyorsun arkadaş. Faizin oranını sen tespit edersin, enflasyon o akışta kendiliğinden oluşur. Ben bugüne kadar Merkez Bankasının, açıklamış olduğu enflasyon oranlarını tutturduğunu görmedim."

'AHİLİK MÜESSESESİ YAŞASAYDI, BUNLARI PALAYA VURURLARDI'

Erdoğan, esnaf ve vatandaşlara yönelik olarak "Döviz bahanesiyle, sattıkları ürüne hiç alakası olmadığı herhalde zam yapanlar iflah olmayacaklardır" dedi.
"Helali-haramı iflah olması mümkün değil" ifadelerini kullanan Erdoğan, "Bunların ahilikle falan alakası yok. Eğer ahilik müessesesi yaşasaydı bunları palaya vururlardı" dedi.

AHİLİK NEDİR?

Ahilik ya da Ahi teşkilatı, Anadolu’da Hacı Bektaş-ı Veli'nin tavsiyesiyle Ahi Evran tarafından kurulan esnaf dayanışma teşkilâtıdır. Bünyesinde barındırdığı kişileri sanat, ticaret ve ekonomi gibi birçok meslek dalında yetiştirme, bununla birlikte mesleki etik eğitimleri de sağlayan bir örgüt olarak tarihte yer alıyor. 

Ahiliğin günümüzdeki karşılığı esnaf odalarına benzediğini belirtiliyor.