Erdoğan’dan ABD'ye Brunson dargınlığı

Erdoğan’dan ABD'ye Brunson dargınlığı

Erdoğan İzmir’de ev hapsinde tutulan ABD’li din adamı Brunson ile ilgili yeni bir açıklama yaptı.

ABD ile krize neden olan İzmir’deki tutuklu rahip Andrew Craig Brunson ile ilgili AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan yeni bir açıklama geldi.

ABD’den gelen yaptırım tehditlerine ilişkin, "Bize tehdit ifadeleriyle yaklaşma kimseye bir şey kazandırmaz. Biz bugüne kadar ABD ile NATO'da en güzel dayanışmayı ortaya koyduk. Kore'de onlarla beraber olduk, onlarla birlikte birçok mücadeleyi verdik ve bu mücadeleyi birlikte veren, hala NATO'da en üst düzeyde dayanışmayı ortaya koyan bir Türkiye'ye böyle bir tehdit dili kullanmak, asla yakışmaz” ifadelerini kullanan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ABD Dışişleri Bakanı'yla bir araya gelerek, bazı görüşmeler yapacağını söyledi.

Erdoğan, "Türkiye'nin dini azınlıklara yönelik en ufak bir sorunu yoktur. Ama kalkıp da Amerika'da özellikle evangelist, siyonist anlayışın bu dayanışmasını ve bu tür bir tehditkar dil kullanmasını kabul etmemiz mümkün değildir” diye ekledi.

NE OLMUŞTU: CASUSLUKLA SUÇLANIYOR

İzmir'deki Protestan cemaatine ait Diriliş Kilisesi'nin ABD'li Papazı Andrew Craig Brunson, 2016’nın Ekim ayında eşiyle birlikte ifadeye çağrılmış, ifadelerinin ardından gözaltına alınmışlardı. Eşi Norine Brunson, 13 gün sonra serbest bırakılmış ancak Papaz Brunson 'FETÖ' üyesi olduğu iddiasıyla tutuklanmıştı 

İzmir F Tipi Cezaevi’nde yatmaktayken "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasi veya askeri casusluk amacıyla temin etme", "Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" ve "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamaları da Brunson’ın davasına eklendi. Papaz, Ağustos 2017’de çıktığı ilk duruşmada suçlamaları reddettiğini dile getirdi.

Brunson hakkındaki iddianamenin hazırlanması 1.5 yıl sürdü. İddianamede Brunson’ın hem 'FETÖ' hem “PKK adına suç işlediği” öne sürüldü. Brunson hakkında "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği" iddiasıyla 15, "devletin gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek" suçlamasından 20, toplamda 35 yıla kadar hapis cezası istendi.

ABD’li Papazın durumu, ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2017’nin Mayıs ayında yaptıkları görüşmede gündeme geldi. Görüşmenin ardından Beyaz Saray tarafından "Başkan Trump, Papaz Andrew Brunson'ın tutukluluğu konusunu da gündeme getirdi ve Türk Hükümeti'nden kendisini hızlı bir şekilde ABD'ye iade etmesini istedi” denilen açıklama yayınlandı. Brunson’ın avukatlarıyla görüştürülmediği iddiası da öne sürüldü. Bunları takiben ABD’li Papaz’ın avukatları ve ABD Büyükelçiliği ile görüşmesine izin verildi.

Brunson davası, süreç içerisinde sık sık ABD Kongresi tarafından gündemine getirildi.

Erdoğan, 2017 yılının Eylül’ünde yaptığı bir konuşmada, Brunson'ın serbest bırakılmasını Fethullah Gülen'in ABD'den iadesiyle bağdaştıran ifadeleri kullandı: "'Papazı verin' diyorlar. Bir papaz da sizde var, bize verin, yargılayalım, biz de onu size verelim. 'Onu karıştırma' diyorlar." 

ABD ise olası bir takası reddetti.

18 Temmuz 2018 tarihinde İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi Papaz Brunson’ın ev hapsi ve yurtdışına çıkış yasağı ile tahliye edilmesine karar verdi.

Brunson’un ev hapsine alınması ABD ile AKP hükümeti arasında krize neden oldu. ABD dün Türkiye’ye yaptırım uygulamakla tehdit etti.

27 Temmuz’da da ABD ve İsrail basını İsrail’de tutuklanan Ebru Özkan adlı Türkiye vatandaşının Brunson ile takası karşılığında salıverildiğini yazdı. İddiayı İsrail doğruladı. Türkiye'den bir yetkilinin ise az önce AA'ya yaptığı bir açıklamada söz konusu iddianın "asılsız" olduğu öne sürüldü.