'Erdoğan'a hakaret' iddiasıyla yargılanan Genco Erkal'ın davası ertelendi

'Erdoğan'a hakaret' iddiasıyla yargılanan Genco Erkal'ın davası ertelendi

Genco Erkal'ın "Cumhurbaşkanı'na hakaret" iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Dava 11 Mart 2022 tarihine ertelendi.

Tiyatro sanatçısı Genco Erkal hakkında, sosyal medya paylaşımları nedeniyle, ‘cumhurbaşkanına hakaret’ iddiasıyla 1 yıldan 4 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması başladı. Erkal, duruşmaya avukatları ile gitti.

İstanbul 16. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile piyanist Fazıl Say ve Ece Dağıstan da katıldı.

'MAHKEME SALONLARINDA SAĞLIK DEĞİL, HUKUK TARTIŞILIR'

Genco Erkal ve avukatlarının hazır bulunduğu duruşmaya mahkeme hâkimi 'duruşma salonunun küçük olması' ve Covid-19 gerekçesiyle basın ve izleyici salona almadı.

Avukat Turgut Kazan duruma itiraz ederek, “Biz böyle olacağını belirterek sizden büyük salon talep ettik” dedi. Mahkeme hâkimi, “Şu an bu ortam hem yargılama açısından hem de pandemi açısından sağlıklı değil. Avukatlar ve sanık ile bir gazeteci kalsın geri kalan dışarıya çıksın” diye konuşurken CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Ben çıkmayacağım adil yargılama hakkı gereği duruşmayı izleyeceğim” ifadelerini kullandı. TİP Milletvekili Ahmet Şık da, “Eğer sağlıklı bir karar almak istiyorsanız yargılamayı yapmadan beraat yapmalısınız. Mahkeme salonlarında sağlık değil hukuk tartışılır" dedi. 

'KİMSE SES ÇIKARMASIN İSTENİYOR'

Erkal alkışlar eşliğinde duruşma salona girdi. Hâkim, içeriye giremeyen basın ve izleyicilerin takip edebilmesi için “duruşma salonunun kapısı açık kalsın” dedi. Genco Erkal’ın kimlik tespiti yapıldı. Hâkim, Genco Erkal hakkında düzenlenen iddianameyi özetledikten sonra Erkal, yargılamaya konu edilen tweetlerinde hakaret unsuru olmadığını söyledi.

Erkal, “Ayder Yaylası ile ilgili paylaşımla başlayayım. Bu iktidarın doğa ile arası pek sağlıklı olmamıştır. İnşaat ve beton aşkı doğa sevgisinin önüne geçmiştir. Erdoğan’ın diploması ile ilgili yaptığım paylaşım. Bir kurul, diplomanın paylaşılması isteğini 'özel hayatın gizliliği' kapsamında değerlendi. Bugüne kadar hiçbir Cumhurbaşkanımızın diploması tartışma konusu olmamıştı. Hepsi devlet arşivinde yerini aldı. Açık ve netti. Bu diplomayı görelim diyorum. Mizahi bir ifade var bu tweette. İroniktir. Ama neresi hakaret sayılabilir anlamıyorum doğrusu. Üçüncü tweetim ise çobanlıkla ilgili, ben çağdaş toplum özgür bireylerden oluşur, ben sürünün bir parçası olmayı reddediyorum. Ben Türk usulü başkanlık sistemini eleştiriyorum, sağlıklı olmadığını düşünüyorum, zaten politik ve ekonomik durum da bunu gösteriyor. Sonuç olarak, cumhurbaşkanı hakaret suçundan bu kadar insana dava açılmasını ifade özgürlüğü üzerine kurulan ciddi bir baskı olarak görüyorum. İsteniyor ki kimse ses çıkarmasın, herkes itaat etsin. İnsan hakları uyarınca bu suçun kaldırılması gerekir, takdir sizindir" ifadelerini kullandı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Ahmet Özel, “Suça konu paylaşımlarda alenen hakaret vardır. Gerçek olgular üzerinden yapılmayan eleştirilerle sınırlar aşılmıştır. Müvekkilimin kişilik hakları zarar görmüştür. Sanığın cezalandırılmasını istiyoruz” dedi.

DAVA ERTELENDİ

Mahkeme, esas hakkındaki savunmasını sunması için dosyanın savcılığa gönderilmesine karar vererek davayı 11 Mart 2022 saat 09.30’a erteledi.