Erdoğan: Yüksek yargıdaki ihtilafı gidermek zorundayız

Erdoğan: Yüksek yargıdaki ihtilafı gidermek zorundayız

“Yargı krizi” hakkında açıklamalarda bulunan Erdoğan, “düzenleme” mesajı verdi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararını tanımaması üzerine yaşanan krize ilişkin yaptığı açıklamalarda “Yüksek yargıdaki ihtilafı gidermek zorundayız. Yeni anayasa mümkün olmasa bile yargıdaki sorunu giderecek bir anayasa değişikliği için de uzlaşma yollarını arayacağız” şeklinde konuştu.

Erdoğan, Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları ile İdari Yargı Hakimleri Kura Töreni’nde gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, AYM’nin Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği “hak ihlali” kararlarını tanımaması ile başlayan, Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi ile sonuçlanan ve “yargı darbesi” olarak nitelendirilen süreç hakkında konuşan Erdoğan, “yargıda düzenleme” mesajı verdi.

‘ADALET TEŞKİLATIMIZI DARBECİ ZİHNİYETTEN TEMİZLEMEYE ÇALIŞTIK’

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Adalet içinde yaşadığımız evrenin ruhudur. Bu ruhu kaybedersek diğer hiçbir şeyin anlamı kalmaz. Adaletin kaybolduğu toplumların kısa sürede yıkılıp gittiğini gördük.

Adaletin gücü yerine güçlünün adaletinin hakim olduğu olağanüstü dönemler milletimizin hafızasında iz bıraktı. Adalet sistemimizi güçlendirmeyi 4 temel ilkemizden biri olarak belirledik. Adaletle birlikte bu ilkeler sağlık, eğitim ve güvenliktir.

Adalet teşkilatımızı darbeci zihniyetten temizlemeye çalıştık. Darbe girişiminin yanı sıra terör başta olmak üzere demokrasimizi kasteden pek çok badireyle karşılaştık. Adalet teşkilatımızı yeniden milletimiz adına karar veren bir güç haline getirmek için çok uğraştık.

‘YÜKSEK YARGI KURUMLARIMIZIN ANAYASA'DAKİ SINIRLARI KONUSUNDA BİR BELİRSİZLİK KONUSU’

Yasama, yürütmesiyle yargısıyla ülkemizin huzurunu güçlendirmek için sürdüreceğiz. Büyük ve güçlü Türkiye'nin inşası yolunda onurlu duruşumuz miras bırakacağımız bir iftihar beratıdır. Adalet sistemimizin mevzuat alt yapısını geliştirmek için başlattığımız çalışmaları kesintisiz devam ettiriyoruz.

Şu gerçeği artık hepimiz görebiliyoruz; yüksek yargı kurumlarımızın Anayasa'daki sınırları konusunda bir belirsizlik konusudur. Bu kurumlarımız arasında eskiden beri bir hiyerarşi sorunu yaşandığını biliyoruz. Yüksek yargı kurumlarımız arasındaki ihtilafı gidermek durumundayız.

‘ÜLKEMİZİN YENİ BİR ANAYASA İHTİYACI OLDUĞUNU DİLE GETİRİYORUM’

Danıştay'ın FETÖ'den ihraç edilen yargı mensuplarından bazılarıyla ilgili verdiği tartışmalı kararlar da bazı hususların daha kesin bir şekilde ortaya konulmasının şart olduğuna işaret ediyor. Bu doğrultuda ilk adımları 8. Yargı Paketi ile atmaya başladık. Ancak daha pek çok husus olduğunun farkındayız.

Anayasa değişikliği gerektiren hususlarda Meclis'te geniş bir uzlaşma zemini oluşturulması gerekiyor. Ülkemizin yeni bir Anayasa ihtiyacı olduğunu dile getiriyorum. Yaşadığımız her hadise, böyle bir anayasanın demokrasinin selameti açısından ne kadar gerekli olduğunu gösteriyor.

Yeni anayasa mümkün olmasa bile yargıdaki sorunu giderecek bir anayasa değişikliği için de uzlaşma yollarını arayacağız. Amacımız, ülkemiz bu gereksiz ve yargıya zarar verecek tartışmalardan bir an önce kurtulmalıdır.”