Erdoğan yönetim sisteminde değişiklik ihtimaline kapı araladı: Şahsı karar verecekmiş...

Erdoğan yönetim sisteminde değişiklik ihtimaline kapı araladı: Şahsı karar verecekmiş...

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan partisinin TBMM'de düzenlenen grup toplantısında konuştu. Erdoğan konuşmasında Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan istifa etmesine ilişkin ilk defa açıklama yaparken, kabine değişikliği iddialarına da yanıt verdi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin haftalık Meclis grup toplantısında Türkiye gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan, damadı Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden istifa etmesine ilişkin ilk defa konuşurken, kabine değişikliği iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi ve Albayrak'ın sağlık sorunları nedeniyle görevi bıraktığı iddiasını yineledi.

Erdoğan konuşmasında "Berat Albayrak'a şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Sağlık sorunları nedeniyle görevinden affını istedi, biz de bu talebi kabul ettik" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı'nın ve Hazine ve Maliye Bakanı'nın değişiminin, ekonomide yeni bir döneme girilmesinin adımları olduğunu savundu. AKP'li Cumhurbaşkanı, ekonomide 'zorlukların' olduğunu kabul ederek bunları en kısa sürede aşacaklarını iddia etti.

Erdoğan'ın açıklamasından satır başları şöyle:

ERMENİSTAN-AZERBAYCAN ANLAŞMASI 

"Türkiye anlaşmanın uygulanmasını gözetmek ve denetlemek üzere bölgede kurulacak ortak barış gücünde Rusya ile birlikte yer alacaktır. Hiçbir sivilin zarar görmemesi bu anlaşmayla sağlanacaktır. İşgal altındaki toprakların ve Karabağ'ın özgürlüğüne kavuşması sürecinde canla başla çalışan diplomatlarımıza teşekkür ediyorum.

'SURİYE'DE DE KARABAĞ GİBİ ADİL BARIŞ TESİS EDİLMELİ'

Suriye'de de Karabağ'dakine benzer bir barış ve huzur döneminin en kısa sürede başlamasını canı gönülden arzu ediyoruz. Suriye topraklarını kana bulayan terör örgütlerinin devre dışı bırakılması gerekiyor. Yeni bir Suriye'nin inşası için Rusya başta olmak üzere bölgede etkin olan güçlerle daha yakın çalışmaya hazırız. Bu konuda özellikle de Rusya Federasyonu ile olan ilişkilerimiz, irtibatımız, başta Putin ve ilgili bakanlar bizimle sürekli irtibat halinde olup süratle bunu halletmenin gayreti içindeyiz. Karabağ'da kısa sürede nasıl adil bir barış tesis edildiyse samimi bir işbirliğiyle de Suriye'de de benzer bir adımın atılabileceğine inanıyoruz.

'CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ'NİN FAYDALARINI SALGIN SÜRECİNDE GÖRDÜK'

Sistemin en büyük faydalarını mart ayından bu yana yaşadığımız salgın sürecinde gördük. Tüm dünyayı kasıp kavurduğu bu günlerde hizmet alt yapımızın gücü hem ekonomiyi desteklemek hayata geçirdiğimiz politikalar sayesinde süreci en az hasarla yürüttük.

BERAT ALBAYRAK'A TEŞEKKÜR

Berat Albayrak'a şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Bu süreç içerisinde özellikle de iki sismik araştırma ve 3 tane de sondaj gemisini dünyada ekonomik sıkıntıların yaşandığı dönemde bunu fırsata dönüştürmek suratiyle ülkemize kazandırması bakımından önemli bir başarıydı. Kendisi sağlık sorunları neticesinde vazifesinden affını istedi Biz de bu talebi kabul ederek Hazine ve Maliye Bakanı olarak yerine Lütfi Elvan arkadaşımızı atamış olduk. Ve yeni hazine ve Maliye Bakanımıza görevinde başarılar diliyorum. Merkez Bankası Başkanlığı'na Naci Ağbal arkadaşımızı atadık. Ağbal'a da bu çalışmalarında inşallah başlarılar diliyorum.

'YÖNETİM SİSTEMİNDE DEĞİŞİKLİK GEREKİYORSA BUNU CUMHURBAŞKANI BELİRLER'

Bu günlerde bir kez daha tedavüle sokulan kabine değişikliği yönündeki spekülasyonlarla ilgili içi boş tamamen masa başında uydurulan haberler. Bizim medyanın böyle işi gücü yok acaba ne yapalım da biz şuanda hükûmeti rahatsız edelim, ne yapalım da ülkenin kulağına kar suyu kaçıralım. Tayyip Erdoğan masabaşı kelamşörlerin yazdıklarıyla amel etmez. Bunu geçin. Yani siz yazacaksınız, tv'lerde konuşacaksınız ben de onlarla mı amel edeceğim? Siz 18 yılda böyle bir adım attığımızı gördünüz mü? Yahu atmayız, attıramazsınız. Biz buralara bu kalemlerle gelmedik bu kalemşörlerle savaşa savaşa geldik. Çünkü biliyoruz ki sizler bu ülkede bu ülkenin menfaatine hayırlı bir rüya görmezsiniz. Yeni yönetim sistemimizde değişim gerekiyorsa bunun yerini ve zamanını cumhurbaşkanı belirler. Milletimizin bize verdiği yetkiyi kendi planlarımız, programlarımız ışığında yapmak en başta gelen vazifemizdir. Biz harekete geçmek için şuna veya buna değil millete bakarız. Milletimizden işareti aldığımızda da hiç tereddüt etmeden gereğini yerine getiririz. Bunun dışındaki her dedikodu, söylendi bu millete ihanettir. 

'TÜRK LİRASINA GÜVENENLERE DESTEK VERECEĞİZ'

Salgının küresel etkileri, değişim arayışlarını hızlandırdı. Türkiye bu fotoğraf içinde fırsatları değerlendirmeye en müsait ülkedir. Ekonomi politikalarımızı, fiyat istikrarı, dengeli büyüme ve makro ekonomik istikrar olmak üzere 3 sac ayağı üzerinde inşa edeceğiz. Uzun süreli tasarruflar için elverişli ortam hazırlıyoruz. Yurtiçi tasarruflar ve uluslararası yatırımlarla finanse edilen büyüme yapısı oluşturuyoruz. Güvene ve istikrara dayalı bir iş ortamı tesis ediyoruz. Ekonomi yönetimindeki koordinasyonu güçlendirerek politikalarımızın hayata geçmesini sağlayacağız. Para ve maliye politikalar ile finansal politika arasındaki istikrarı artıracağız. Yatırımın iyileştirilmesi yoluyla iş ve yatırım ortamını cazip hale getirmek istiyoruz. Küresel ve milli ekonomideki tüm senaryoları çalışıyor, ülkemiz için en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Ülke risk primini düşüreceğiz. Türk lirasına ve Türk ekonomine güvenen yatırımcılara her türlü kolaylığı gösterecek desteği vereceğiz.

TÜRK LİRASI ÇAĞRISI

Vatandaşlarımızdan bireysel tasarruflarında milli paraya güvenmelerini ve tercilerini TL'den yana kullanmalarını istiyorum. Rezervlerimizi güçlendirmenin yolu da TL'ye güveni artırmaktan geçiyor. Ekonomi yönetimimiz yerli ve uluslararası yatırımcılarla yakın mesai içinde olacaktır. Herkese bu fırsatları birlikte değerlendirme teklifi yapacağız. Ekonomin tüm taraflarıyla yakın işbirliği haline hareket ediyoruz. Uluslararası yatırımcılarla bir dizi toplantı yaparak bizzat anlatacağız. Salgın sonrası süreçte ülkemizi öne çıkaracak yatırım programlarına önem veriyoruz. Hedeflerimize ulaşacak, ekonomimizi büyütecek, istihdamı artıracak, milletimizin refahını yükselteceğiz.

MERKEZ BANKASI VE ENFLASYON

Dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek, gereken adımları hızla ve kararlılıkla atarak 2023 hedeflerimize ulaşacağız. Ekonomide zorluklar ve sıkıntılar var. Ama karşımızdaki fotoğraf ümitlerimizi artıran ciddi başarılara da işaret ediyor. İstihdam artışını önemli ama yetersiz görüyorum. Sürdürülebilir güçlü büyüme ve istihdam artışının yolu enflasyonun kontrol altında tutulmasından geçiyor. Faizlerin enflasyon seviyesinde tutulması bu mücadeleyi zor kılıyor. Faiz sebep, enflasyon neticedir. Bunu başaracağız. Bu engeli aşarak enflasyonu daha da aşağı çekeceğiz. Bunun için en kısa sürede enflasyonu tek haneye düşürmekte ardından orta vadeli hedeflere indirmekte kararlıyız. Fiyat istikrarını sağlayacak politikaları belirlemek Merkez Bankası'nın görevidir. Bakanımızın ve Merkez Bankası'nın yeni başkanının hedeflerini temel yaklaşımlara uygun şekilde en kısa sürede getireceklerine inanıyorum. Kendilerinin yanında olduğumu belirtmek istiyorum.

Cuma günü 8,54 seviyesinde kapanan Dolar kuru 8.09 seviyelerine kadar geriledi. Türkiye'nin risk primi 78 baz puan azaldı. Uluslararası yatırımcıların ülkemiz varlıklarına 2,7 milyar dolarlık talebi gerçekleşti. Borsadaki yükseliş de yüzde 5'i geride bıraktı. Bu olumlu tablo daha da iyiye gidecektir.

HUKUK SİSTEMİNDE REFORM

Hükümete geldiğimizden beri demokrasi ve kalkınma merkezli bir anlayışla ülkemizi güçlendirme amacının arkasında bu gerçek yatıyor. Son 1 yıldır yeni reformu hayata geçiriyoruz. Yaptığımız her reform yerli ve uluslararası yatırımcılara da hitap ediyor. Önümüzdeki aylarda öngörülebilir, kolay erişilebilen yargı sistemi için yeni adımlar atacağız. Yapısal reformların içindeyiz. Ülkemiz yatırım hukuku standartlarına sahiptir. Hukuk sistemimizin taraflarıyla, ekonominin tüm temsilcilerinin istişareleri ile ortaya çıkacak ihtiyaçları süratle hayata geçirerek ülkemizi yeni döneme hazırlayacağız. Yatırım iklimini olumlu yönde geliştireceğiz. "