Erdoğan ve Ruhani'den ortak açıklama

Erdoğan ve Ruhani'den ortak açıklama

Ankara'da bir araya gelen ikili basın toplantısında birlik mesajları verdi. Toplantıda İran'a yönelik yaptırımlara dair açıklamalar yapıldı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısı için Ankara'ya gelen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'yle birlikte ortak basın toplantısı düzenledi. "İran'a baskıların arttığı şu dönemde İran ve İran halkının yanındayız. İran'a karşı yaptırımları desteklemiyoruz" dedi. 

ABD'NİN ÇEKİLME KARARINA DEĞİNİLMEDİ

Basın toplantısının ardından soru almayan ikilinin konuşmalarında Amerika Birleşik Devletleri'nin Suriye'den çekilme kararına da değinmemesi dikkat çekti.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

4 Ekim 2017'de İran'ı ziyaret etmiş ve dördüncü konsey toplantısını yapmıştık. Son olarak Tahran'da 7 Eylül'de üçlü zirve vesilesiyle bir araya gelmiştik. İran'ın baskı altına alındığı dönemde ziyaretin farklı bir önem taşıdığını düşünüyorum. Karşılıklı ziyaretlerimizde yakaladığımız ivmeyi her iki ülkenin menfaatine hizmet edecek sonuç alıcı adımlar diye düşünüyorum. İkili ekonomik ve ticari ilişkileri, güncel bölgesel gelişmeler başta olmak üzere ele aldık. 

'İRAN'A YÖNELİK YAPTIRIMI DESTEKLEMİYORUZ'

Amerika'nın İran’a yönelik yaptırım kararını bölge güvenliğini tehlikeye attığını bir kez daha vurgulamak isterim. ABD'nin İran'a yönelik aldığı yaptırım kararını desteklemiyoruz. Bu dönemde kardeş İran halkının yanında durmaya devam edeceğiz.

'TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE SAYGIDA HEMFİKİRİZ'

Ruhani'nin açıklamasından satır başları şöyle:

"İki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin kalkınması için iyi bir toplantı yaptık. İki ülkenin arasındaki iş birliği konuları, bölgesel, uluslararası konuları ele aldık, olumlu konular konuştuk. İki ülke ilişkilerinin temeli, ortak çıkarlar, barış, kalkınma ve bölgenin kalkınması üzerine kurulmuştur. Hiçbir üçüncü ülke bu komşuluk, kardeşlik ve samimi ilişkimizi bozamaz.

ABD’nin uyguladığı tek taraflı, zalimce ambargoların karşısındaki kesin ve açık tutumları karşısında teşekkür ediyorum. 

ABD’nin İran aleyhine uyguladığı bu eylem terörist bir eylemdir, çünkü diğer ülkeleri korkutuyor.

Yemen'de barış ve istikrarın sağlanması için karar aldık. Yemen halkına yapılacak insani yardımlar için istişare edelim. Sayın Erdoğan ve devlet yetkililerine teşekkür ediyorum. Umarım önümüzdeki yılda bu işbirliği zirvesinin 6'ncısı yapılır.

Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygıda hemfikiriz.