Erdoğan ve AKP her senaryoda kaybediyor

Erdoğan ve AKP her senaryoda kaybediyor

Türkiye Siyaset Paneli Aralık 2021 Araştırması’nın sonuçları yayımlandı.

İleri Haber

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezinin son araştırmasına göre, AKP’nin oy oranı yüzde 26,9, CHP’nin ise yüzde 26,3 oldu. İYİ Partinin oy oranı yüzde 10,4, HDP’nin yüzde 8,2 olurken, MHP ise 4,7’de kaldı. Araştırma sonucunda, Millet İttifakının, Cumhur İttifakını 6 puan farkla geçtiği görüldü.

Yöneylem Sosyal Araştırma Merkezi tarafından yapılan Türkiye Siyaset Paneli Aralık 2021 Araştırması’nın sonuçları yayımlandı. 3-7 Ocak tarihleri arasında yapılan araştırma 26 bölgede, 230 noktada, 2 bin 2 panelistle yapılan görüşmeler sonucu oluşturuldu.

Araştırmada, “Bu pazar milletvekili seçimi yapılacak olsa hangi partiye oy verirsiniz?” diye sorulduğunda kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtılmadan önce Türkiye genelinde seçmenlerin yüzde 26,9’u AKP’yi, yüzde 26,3’ü Cumhuriyet Halk Partisini (CHP), yüzde 10,4’ü İYİ Parti’yi, yüzde 8,2’si Halkların Demokratik Partisini (HDP) ve yüzde 4,7’si Milliyetçi Hareket Partisini (MHP) destekleyeceğini ifade etti. Kararsızlar yüzde 10,4; oy kullanmama eğilimde olanlar ise 7,1 olarak ölçüldü.

Kararsızlar ve oy kullanmayacaklar Yöneylemin kendi yöntemiyle dağıtıldığında ise AKP 32,3, CHP 31,5, İYİ Parti 12,6, HDP 9,2, MHP 6,1, Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi 1,9, Yeniden Refah Partisi 1,7, Saadet Partisi 1,2, Türkiye İşçi Partisi (TİP) 1,1 ve Gelecek Partisi de 0,3 oldu.

MİLLET İTTİFAKI 6 PUANLA ÖNDE

Aralık ayı itibariyle Millet İttifakı, Cumhur İttifakı’nın 6 puan önünde ölçüldü. Kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtılmadan önce Millet İttifakı’nın yüzde 40,8, Cumhur İttifakı’nın ise yüzde 34,8 seviyesinde olduğu görüldü.

YÜZDE 55 ‘ERKEN SEÇİM’ DİYOR

Araştırma sonuçlarına göre erken seçim isteyenlerin oranı yüzde 55, erken seçimi gereksiz bulanların oranı ise yüzde 41 olarak ölçüldü.

ERDOĞAN YÜZDE 50’DEN UZAK

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda, Cumhur İttifakı’nın Recep Tayyip Erdoğan’ı, HDP’nin Selahattin Demirtaş’ı, Millet İttifakı’nın ise Kemal Kılıçdaroğlu’nu aday göstermesi durumunda, seçmenlerin yüzde 37’si Erdoğan’ı, yüzde 33’ü Kılıçdaroğlu’nu, yüzde 12’si Demirtaş’ı destekleyeceğini ifade etti. Kararsızım diyenler yüzde 2; oy kullanmam diyenler yüzde 14 seviyesinde kaldı.

İMAMOĞLU, ERDOĞAN’IN ÖNÜNDE

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda, Cumhur İttifakı’nın Recep Tayyip Erdoğan’ı, HDP’nin Selahattin Demirtaş’ı, Millet İttifakı’nın ise Ekrem İmamoğlu’nu aday göstermesi durumunda, seçmenlerin yüzde 37’si Erdoğan’ı, yüzde 41’i İmamoğlu’nu, yüzde 10’u Demirtaş’ı destekleyeceğini ifade etti. Kararsızım diyenler yüzde 1,6; oy kullanmam diyenler yüzde 8,6 seviyesinde olduğu görüldü.

ERDOĞAN SEÇİMİ KAYBEDİYOR

İkinci turda muhalefet adayına, Erdoğan karşısında oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 49, Erdoğan’a oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 35 olarak ölçüldü.

EKONOMİYE GÜVEN YOK

Araştırmada öne çıkan diğer sonuçlar şöyle:

- “Sizce iktidarın yürürlüğe koyduğu yeni ekonomik model ve son düzenlemeler vatandaşların yaşadığı ekonomik sıkıntıları gidermek için yeterli olacak mıdır?” şeklinde bir soru yöneltildiğinde yüzde 73,2’lik bir kesim yeni ekonomi politikalarının sorunları çözmeye yeteceğini düşünmediğini ifade etmiştir. Yeni ekonomik modelin sorunları çözeceğini düşünenlerin oranı yüzde 20,2 olarak ölçülmüştür.

- Türkiye’nin en acil çözüm bekleyen sorunu sorusuna seçmenler aylardır açık arayla ekonomik kriz olarak yanıt vermektedir. İşsizlik, hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı, ücretlerin yetersizliği ve benzeri şekillerde dile getirilen sorunları genel olarak ekonomi başlığı altında topladığımızda Türkiye’nin en acil çözüm bekleyen sorunu olarak ekonomi, tüm seçmenler tarafından öncelikle dile getirilmektedir.

- Seçmenlerin yüzde 74’ü Türkiye’nin geçen yıla göre daha kötü bir durumda olduğunu düşünüyor. Seçmenlerin yüzde 58’i Türkiye’nin önümüzdeki yıl içinde daha da kötüye gideceğini düşünüyor. Gelecek yılın daha iyi olacağını düşünenlerin oranı yüzde 21.

YOKSULLUK ARTIYOR

- Seçmenlerin yüzde 51,2’si geçtiğimiz ay ödeyemediği bir faturası ya da karşılayamadığı bir zorunlu ihtiyacı olduğunu dile getirmektedir.

- Her 100 seçmenden 60’ı kendisinin ve ailesinin gelir durumunun geçen yıla göre daha kötü olduğunu ifade ediyor. Kendisinin ve ailesinin gelir durumunun geçen yıla göre daha iyi olduğunu söyleyenlerin oranı sadece yüzde 10.