Erdoğan üniversitelerin bölünmesini onayladı

Erdoğan üniversitelerin bölünmesini onayladı

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan kamuoyunda ‘üniversiteleri bölme’ yasası olarak bilinen yasayı onayladı.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne uyum yasalarını KHK ile hayata geçirme imkanı tanıyan "Yetki Kanunu"nu, vergi ve prim borçlarının yapılandırılması, emeklilere dini bayramlar öncesi ikramiye ödenmesi gibi düzenlemeleri içeren kanunu ve 20 yeni üniversite kurulmasını öngören torba kanunu onayladı.

Dördü vakıf 20 yeni üniversite kurulması için hazırlanan yasa tasarısı TBMM'de kabul edilerek, yasalaştı. Tasarı, İstanbul ve Gazi başta olmak üzere 13 üniversitedeki bazı fakülte ve bölümleri yeni kurulacak üniversitelere bağlıyor ve üniversite isimlerine değişiklikler getiriyor.

BAKANLAR KURULUNA KHK YETKİSİ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkanlık sistemine uyum yasalarını KHK ile hayata geçirme imkanı tanıyan "Yetki Kanunu"nu da onayladı. Böylece, Bakanlar Kurulu'na KHK çıkarma yetkisi verilmiş oldu.

Erdoğan'ın onayladığı kanunla şöyle:

7141 sayılı "Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun",

7142 sayılı "6771 Sayılı Kanunla Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Çeşitli Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Konusunda Yetki Kanunu",

7143 sayılı "Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun",

Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Anayasanın 89 uncu maddesinin birinci fıkrası ile 104 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir.

NE OLMUŞTU?

Erdoğan'ın AKP'nin bir grup toplantısında Malatya'ya Turgut Özal Üniversitesi kuracaklarını açıklamasıyla tasarının önü açıldı.

Erdoğan konuşmasında Malatya'daki İnönü Üniversitesi'ni işaret ederek, "Mevcut üniversitenin, adını anmak istemiyorum, oradaki öğrenci sayısı fazla. Onu ikiye böleceğiz ve Turgut Özal Üniversitesi'ni kuracağız" ifadelerini kullanmıştı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Kanunu ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Başbakan Binali Yıldırım'ın imzasıyla TBMM'ye gelmişti.

Üniversitelerinin bölünmesini istemeyen İstanbul, Gazi ve Anadolu Üniversitesi öğrencileri günlerce tasarıyı protesto ederek Meclist'ten geçmemesi yönünde çağrıda bulunmuştu.