Erdoğan: Türkiye'nin dışlandığı bir F-35 projesi çökmeye mahkumdur

Erdoğan: Türkiye'nin dışlandığı bir F-35 projesi çökmeye mahkumdur

Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nda konuşan Erdoğan, "Türkiye'nin dışlandığı bir F-35 projesi çökmeye mahkumdur" dedi.

Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'na katılan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir süredir gündemde olan S400 ve F-35'lere ilişkin konuştu.

 "Türkiye'nin dışlandığı bir F-35 projesi çökmeye mahkumdur" diyen Erdoğan, Türkiye'nin S-400'te olduğu gibi bir dayatmaya maruz kaldığını söyleyerek, "Bizi dışlamaya çalışanların hâlâ bu işin sonucunun nereye varacağını göremediğini görüyoruz" ifadesini kullandı.

'SAVUNMA SANAYİNDE DIŞA BAĞIMLILIK ORANINI DÜŞÜRDÜK'

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Türkiye gibi neredeyse kesintisiz şekilde terörle mücadele eden ülkelere gizli veya açık ambargolar uygulanıyor. Mesela, Suriye'de sınırlarımızın dibinde yuvalanan bir terör örgütüne bize parayla verilmeyen silahların bilabeder yığıldığını üzüntüyle takip ediyoruz. Dünyanın pek çok yerindeki terör örgütlerinin sahip olduğu silahların izleri de hep belirli yerlere çıkıyor. Örneğin Libya'daki gelişmeler de bunu açık ve net ortaya koyuyor. Kendileri binlerce kilometre öteden tehdit algıları üretenler, bizim meşru hassasiyetlerimizi ısrarla görmezden gelmeye çalışıyor. Türkiye siyasi, ekonomi alanında olduğu gibi savunma alanında da hiçbir dayatmayı kabul etmemiştir, etmeyecektir. Hükümete ilk geldiğimizde madem 'bizim ihtiyaçlarımız karşılanmıyor, öyleyse kendi göbeğimizi kendimiz keseriz' deyip savunma sanayi alanında tarihi bir reform başlattık. Göreve başlattığımızda ülkemizin savunma sanayide dışa bağımlılık oranı yüzde 80 düzeyindeydi. Bugün bu oranı yüzde 30'lar seviyesine kadar dışa bağımlılığı indirdik."

'KENDİ HAVA SİSTEMLERİMİZİ ÜRETME NOKTASINDAYIZ'

"Kendi hava sistemlerini üretme konusunda hızlı bir şekilde yol alıyoruz. Bugünlerde F-35'ler konusunda da benzer bir haksızlığa, daha doğrusu bir dayatmaya maruz kalıyoruz. Proje ve üretim ortağı olduklarımızın bizi dışlamaya çalışanların hâlâ bu işin sonucunun nereye varacağını göremediğini görüyoruz. Türkiye'nin dışlandığı bir F-35 projesi tamamen çökmeye mahkûmdur."

"Şimdi biz milli muharebe uçağımızı üretecek adımlarımızı da atmaya başladık. Uçaklarımızda kullandığımız bombaları bize vermemek için kırk takla atanlar ürettiklerimiz karşısında şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar."

"İnşallah bir kaç yıla kadar tüm bu hususlarda bambaşka bir yere gelmiş olacağız. Bu noktaya öyle kolay ulaşılmadı. Gerçekten çok çalıştık. Çok fedakarlık yaptık. Önümüze çıkartılan engeller konusunda hiç pes etmedik. Hep daha iyi çözüm yolları aradık.