Erdoğan Tunus'a gitti: Berlin Süreci öncesi ısınma turları mı?

Erdoğan Tunus'a gitti: Berlin Süreci öncesi ısınma turları mı?

Erdoğan, programında olmamasına rağmen Tunus'a giderek Cumhurbaşkanı Said'i ziyaret etti.

İleri Haber

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile görüşmek üzere Tunus'a gitti. Tunus ziyareti, Erdoğan’ın programında yer almıyordu.

Dar kapsamlı tutulan ziyarette Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da eşlik etti.

Erdoğan ve Said görüşmelerinin ardından kameraların karşısına geçerek görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Libya'da ateşkesin sağlanıp siyasi sürece dönülmesi amacıyla atabileceğimiz adımlar, yürütebileceğimiz iş birliği üzerinde durduk" diyen Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şunları:

- "Libya'da istikrarın sağlanması yönündeki çabalara, Tunus'un çok değerli ve yapıcı katkıları olacağı inancındayım.".

- "Libya'daki olumsuz gelişmeler sadece Libya'da kalmıyor aynı zamanda komşu ülkeler, başta Tunus olmak üzere, ciddi manada rahatsız oluyor"

- "Libya'da Hafter gayrimeşru, durumdan vazife çıkarıyor" 

- (“Türkiye Libya'ya asker gönderecek mi?” sorusu üzerine) "Davet gelirse adımımızı ona göre atarız"

- "Uluslararası karşılığı olan Serrac'la beraber adım atıyoruz, Hafter'in böyle bir vasfı yok. Libya'daki kardeşlerimizi bunlara ezdirmeyelim. Yunanistan'ın burada herhangi bir söz sahibi olması diye bir şey söz konusu değildir."

- “Biz hiçbir yere bugüne kadar davetsiz misafir olmadık. Bir davet olursa tabii ki bunu değerlendiririz."

- “TBMM'den mutabakat metnini de anlaşmayı da geçirdik. Bundan sonraki süreci de bu istikamette devam ettireceğiz.”

ERDOĞAN’IN ZİYARETİ ÖNCESİ LİBYA GÖRÜŞMESİ

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, önceki gün Libya Kentleri ve Kabileleri Yüksek Kurulu temsilcileriyle Libya’daki durumu görüşmüştü. Tunus Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Said, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Trablus merkezli Ulusal Uzlaşı Hükümeti’ni (UUH) destekleyen bir girişimin başlatılmasını temenni ettiklerini dile getirdi.

AKP LİBYA’YA ASKER GÖNDERME PLANLARI YAPIYOR

AKP hükümeti Libya'daki iç savaşta General Halife Hafter'in başında olduğu Libya Ulusal Ordusu'na karşı, Trablus merkezli UHH'ye destek veriyor. Ankara ile Libya'da destek verdiği Trablus hükümetleri arasında 27 Kasım'da imzalanan anlaşma, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yeni münhasır ekonomik bölge (MEB) ilanına imkân tanırken, askeri anlaşmayla da Türkiye'nin Libya'ya "eğitim" gerekçesiyle asker göndermesi mümkün kılınmıştı.

Anlaşmaya, Hafter'i destekleyen Mısır başta olmak Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve bölge ülkeleri itiraz etmişti. Anlaşmayla ilgili  Avrupa Birliği (AB) de "tanımıyoruz" çıkışında bulunmuştu.

Geçen hafta Riyad merkezli El Arabiya sitesi, Trablus hükümetinin Hafter güçlerine karşı Türkiye’den askeri destek isteme kararı aldığını iddia etmişti. Libya’ya asker gönderme seçeneğinin bir süredir Ankara’da da değerlendirildiği konuşulurken, konunun Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında da gündeme geldiği iddia edildi. Yapılan değerlendirmelerin sonucuna göre Libya’ya asker gönderme teskeresinin 7 Ocak’ta açılacak Meclis gündemine gelmesine kesin gözüyle bakıldığı öne sürülüyor.

BERLİN SÜRECİ

Öte yandan Erdoğan, ocak ayının ikinci yarısında Almanya'da gerçekleşecek olan Libya konulu Berlin Süreci toplantısına ilişkin 17 Aralık'ta Merkel ile yaptığı görüşmeyi aktarmış ve şunları söylemişti:

"Şansölye Merkel'e de söylemiştim. Dedikleri şu, 'Cezayir, Tunus ve Katar'ın da bu oluşumda bulunmaları isabetli olur.' Cezayir şu anda yeni başkanını seçti, Tunus hakeza yeni başkanını seçti. Katar'ın zaten mevcut başkanı var. Bunlar Libya halkının da inandığı, güvendiği ülkeler. Dolayısıyla, bu ülkeler süreçte yer alırlarsa, Libya halkı da biz buraya inanırız, güveniriz der. Sayın Putin de aynı kanaatte. Ocak ayı içerisinde yapılacak toplantıya katılacak olanları bir görelim, ona göre bizden kimin katılacağının kararını veririz." 

KAYS SAİD: İHVAN’IN DESTEĞİYLE CUMHURBAŞKANI OLDU

Tunus’ta ekim ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Müslüman Kardeşler’in (İhvan) desteğiyle kazanan Kays Said, halkın ve bireysel özgürlüklerin düşmanı olmak, ölüm cezasının uygulanmasını desteklemek, erkek ile kadının eşit miras hakkına sahip olmalarını reddetmek ve eşcinselliğin suç olmadığı eğilimine karşı çıkmakla biliniyor.

ERDOĞAN TUNUS'A DAVET EDİLMEDİ

Tunus’ta yayınlanan Webmanagercenter adlı internet siteleri grubunun haber-yorumuna göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugünkü ziyaretinin ‘’sürpriz’’ olarak nitelendirildi. Haber-yoruma göre Erdoğan, Kais Sayed tarafından Tunus'a davet edilmedi.

Tunus ekonomi çevrelerinin etkin yayın organı, Türkiye’nin Libya’ya asker gönderme ihtimali konusunda da "Erdoğan’ın açıklamaları, Sarraj’ın sanki Türk askerini Libya’ya davet etmiş olduğu izlenimini veriyor’’ görüşünü savundu. Haber-yorum, "Türk Cumhurbaşkanı ‘Tunus’un krize çare bulma konusunda oynaması gereken önemli bir rol var’ dedi. Osmanlı’nın acaip keşfi!’’ değerlendirmesini yaptı.